Hrvoje Šerkinić: Pripremili smo kušanje vrhunskih etiketa viskija iz svih dijelova svijeta, od Škotske i SAD-a preko Tajvana pa sve do Japana

Hrvoje Šerkinić: Pripremili smo kušanje vrhunskih etiketa viskija iz svih dijelova svijeta, od Škotske i SAD-a preko Tajvana pa sve do Japana

Fine stvari, selektor i distributer najfinijih alkoholnih destilata za Hrvatsku, po treći put organiziraju Whisky Leaks, sajam vrhunskih viskija koji će se održati u vrtu zagrebačkog restorana Rougemarin, u subotu, 8. svibnja 2021. od 12 do 19 sati. Razgovarali smo s Hrvojem Šerkinićem i saznali koliko dugo se planirao ovakav sajam u ovim pandemijskim uvjetima, što nas sve očekuje na sajmu i koje proizvode nikako ne biste smjeli propustiti.

Whisky Leaks potiče kulturu uživanja u ovom dragocjenom piću predstavljajući viskije iz malih i neovisnih destilerija iz cijelog svijeta, kao samostalno piće ili u koktelu. Koliko dugo ste organizirali ovaj festival u ovim pandemijskim uvjetima?

Whisky Leaks je nastao kao prirodna ekstenzija Finih Stvari, u želji da organiziramo događaj na kojemu se mogu predstaviti proizvode koji definiraju naša stajališta. Priča s viskijem i Finim Stvarima je nešto što se proteže od samih začetaka firme. Svojedobno je trgovac bio integralan dio proizvodnog procesa, vodeći se za time cilj je bio smanjiti količinu posrednika od proizvođača do krajnjeg korisnika te ovakva događanja dopuštaju toj ideji da sjaji punim sjajem. Ovo je već treći put da organiziramo naš mali i posebni sajam, a ovoga puta smo se prilagodili novonastalim mjerama i situaciji. Pripreme su kroz ovo proljeće trajale uz osmišljavanje programa, dogovora za korištenje prostora prekrasnog vrta restorana Rougemarin, i praćenje situacije oko nas.

Sigurnost svih posjetitelja i organizatora je na prvom mjestu, a bit će ovo događaj prema svim preporučenim mjerama na kojem se imamo priliku podružiti na otvorenom uz kvalitetna pića, društvo, zalogaje.

Što nas sve očekuje na sajmu?

Sajam Whisky Leaks funkcionira kao druženje entuzijasta, zaljubljenika, velikih znalaca i onih ne toliko velikih, kao izmjena iskustava i dojmova te prilika za kušanje nečeg novog u svijetu viskija. Pripremili smo kušanje vrhunskih etiketa iz svih dijelova svijeta, od Škotske i SAD-a preko Tajvana, pa sve do Japana, a treba spomenuti i da će se prodavati po promotivnim cijenama. Pozivamo ljubitelje finih viskija na druženje na otvorenom uz viskije i slasne zalogaje. Imat ćemo i poseban kutak za gin&tonic, te koktele na bazi viskija. Dođite provjeriti što se krije iza imena koktela Penicilin ili primjerice The Epicurean Horse Neck.

Između ostalog, na sajmu će se moći kušati kultni tajvanski Kavalan, proglašavan najboljim viskijem na svijetu. Možete li nam reći neku zanimljivost vezanu uz Kavalan?

Kavalan kao single malt u svim svojim izdanjima odiše kvalitetom i prestižem, to je jedna od rijetkih destilerija za koju možda nije potrebno preveliko ulaganje u znanje da bi se prepoznao poseban, elegantan destilat koji često osvaja na prvu notu one koji se nisu imali prilike susresti sa premium destilatima u ovoj formi.

Na sajmu će se predstaviti i neki novi brendovi. O kojim brendovima se točno radi i što će nam oni ponuditi?

Predstavit ćemo zvijezde iz svijeta viskija s kojima rade Fine stvari, kao što su Kilchoman, Glendronach, Benriach, Douglas Laing, Kavalan, Mars ili Westward. Na sajmu će se predstaviti i brandovi viskija kao što su Ardbeg i Glenmorangie, moći ćete upoznati i škotske viskije Edrington grupacije, poput single malta Macallan ili Highland Park s otočja Orkney.

U ovom popisu svakako moramo izdvojiti škotsku obiteljsku kuću Kilchoman – Farm Distillery s otoka Islay. Iako jedna od najmlađih destilerija, Kilchoman već ima kultni status u svijetu ljubitelja Peated viskija. Premijerno će se na ovogodišnjem Whisky Leaksu moći probati Kilchoman Ruby Port Single Cask, a riječ je o limitiranoj ediciji koja je ekskluzivno punjena za hrvatsko tržište. 

Bit će tu i Rougmarine food truck. Što će sve posjetitelji moći kušati na njemu?

Rougemarinov food truck će u svojoj ponudi uz komplimentarni pulled pork nuditi i prigodni Ardbeg burger koji će biti dostupan i u vegetarijanskom izdanju te pileće taquitose.

Nekoliko brzopoteznih

Posljednji sajam koji ste posjetili: Whisky Fair Zagreb 2020.

Omiljeno mjesto u Zagrebu: Park Maksimir 2. jezero.

Ono što svaki posjetitelj na Whisky Leaksu treba probati: Kilchoman Sanaig.

Prva stvar koju ćete napraviti kada pandemija prođe: Posjetiti klasičnu whisky radionicu.

FOTO: PR

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori