Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku – 50 portreta žena koje mogu biti uzor svakoj djevojčici

Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku – 50 portreta žena koje mogu biti uzor svakoj djevojčici

Knjiga Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku donosi 50 portreta snažnih i neustrašivih žena – od infektologinje Alemke Markotić preko fotografkinje Marije Braut, književnice Julijane Matanović, glazbenice Gabi Novak, novinarke Maje Sever, kiparice Marije Ujević-Galetović pa sve do glumice Zrinke Cvitešić.  

Pomno osmišljen i opsežan projekt zaokružen je portretima koje je oslikalo devetnaest najboljih domaćih ilustratorica, a neke od njih su Hana Lukas Midžić, Helena Janečić, Lana Ključarić, Marijana Jelić, Sanja Šantak i Vanda Čižmek.

Po uzoru na Priče za laku noć za mlade buntovnice, ova knjiga obuhvaća živote hrabrih i sposobnih žena iz naše zemlje

Namijenjena je djeci i mladima od dvanaest do osamnaest godina te je svojevrsni nastavak knjige Priče o neustrašivim hrvatskim ženama kojom je nakladnička kuća Iris Illyrica predstavila 100 istaknutih žena hrvatske povijesti, koja je – u prvom planu – bila namijenjena djeci od sedam do trinaest godina.

Glavna urednica kuće Iris Illyrica Ivana Glavaš Bakija, u cijelu je priču uključila i srednjoškolke koje su dobile priliku intervjuirati snažne žene iz knjige. 

Sama Ivana Glavaš Bakija je u intervjuu za Super1 rekla: Knjigu bih preporučila svim mladim ljudima koji traže svoj životni put, osobito djevojkama, ali i roditeljima koji žele djeci ukazati na dobre uzore. Vjerujem da bi i svaka žena voljela dobiti ovu knjigu kao poklon.

FOTO: Barbara Grgić/Beli Zagreb Grad

Kako je djevojčica iz siromašne obitelji iz Lipika postala prva hrvatska premijerka? Na kojem je mjestu i s koliko godina Janica Kostelić prvi put stala na skije? Kako je Jelena Krmpotić-Nemanić napisala Bibliju anatomije za buduće naraštaje studenata? Kako je Josipa Lisac od Dječjeg zbora Radio-televizije Zagreb postala jedna od najkvalitetnijih glazbenica u povijesti hrvatske glazbe? Pod kojim je imenom književnica Julijana Matanović upisana u matičnu knjigu i tko je za to kriv? Tko je najbolja učenica Toše Dapca? Koja je hrvatska novinarka intervjuirala Moamera Gadafija, Margaret Thatcher i Jasera Arafata? Odgovore na ta i brojna druga pitanja skriva prekrasno izdanje knjige Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku.

FOTO: Barbara Grgić/Beli Zagreb Grad

Knjiga kojoj ćete se uvijek vraćati

Pedeset ilustracija koje savršeno odražavaju duh prikazanih ikona, životne priče od kojih će vam ponekad zastati dah i nadasve mudre misli koje ćete sigurno zapisati u svoj rokovnik ili ih zalijepiti iznad računala, svakako su dovoljan razlog da uzmete ovu knjigu u svoje ruke.

FOTO: Barbara Grgić/Beli Zagreb Grad

Ako redovno pratite naš Ženski trag u povijesti i ako ste zavoljeli Priče o neustrašivim hrvatskim ženama onda će i ova knjiga zasigurno zauzimati posebno mjesto na vašoj polici.

FOTO: Barbara Grgić/Beli Zagreb Grad

Jedno je zajedničko svim ovim ženama: slijedile su svoje snove usprkos svemu

Nije im bilo bitno odakle dolaze, već kamo idu. Željele su Hrvatsku i svijet učiniti boljim mjestom za život. I to su uspjele. One su uistinu pravi uzori djevojčicama, mladim djevojkama, ali i svima ostalima.

Budite neustrašivi! Neka svijet zbog vas bude bolje mjesto za život. Promjena kreće od nas samih.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori