‘Imperij’: Remek-djelo jednog od najvećih pisaca i svjedoka 20. stoljeća Ryszarda Kapuścińskog

‘Imperij’: Remek-djelo jednog od najvećih pisaca i svjedoka 20. stoljeća Ryszarda Kapuścińskog

Imperij, remek-djelo jednog od najvećih pisaca i svjedoka 20. stoljeća Ryszarda Kapuścińskog o raspadu Sovjetskog Saveza, klasik je u žanru putopisne reportaže, u kojem autor kombinira sjećanja iz djetinjstva s beskompromisnim novinarstvom.

Kapuściński je očaravajući vodič koji u sebi sjedinjuje bezgraničnu ustrajnost, sjajan stil, dječju znatiželju i autoritet istinskog intelektualca.

The New York Times Book Review

Imperij započinje opisom sovjetske okupacije autorova rodnog grada u istočnoj Poljskoj 1939., a kulminira, 50 godina kasnije, putovanjem dugim više od 6000 kilometara koje ga vodi od Kremlja do napuštenog gulaga Kolima, od rudarskog štrajka u području arktičkoga polarnog kruga do pogibeljne vožnje autobusom kroz ratne zone na području Kavkaza. Pišući o međuetničkoj mržnji, vjerskom fanatizmu, pasivnosti i paranoji, koji su duboko obilježili dvije generacije istočnih Europljana, Kapuściński je komponirao simfoniju za carstvo koje se urušava – djelo koje povijest prevodi u nade i patnje ljudi osuđenih da je prožive.

Kada djeca naše djece požele pronaći razloge okrutnosti kraja 20. stoljeća, kad se zapitaju zašto su revolucije jedna za drugom iznevjeravale svoja obećanja zbog pohlepe, straha i zbunjenosti svojih vođa, treba ih uputiti na to da čitaju Ryszarda Kapuścińskog.

Wall Street Journal

FOTO: Pixabay

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori