In memoriam: Rajko Dujmić – Odlazak velikana

In memoriam: Rajko Dujmić – Odlazak velikana

Rajko Dujmić bio je jedan od najboljih hrvatskih glazbenika koji nas je zauvijek napustio u svojoj 66. godini života.

Usna harmonika bila mu je dar za prvi rođendan

Rođen u Zagrebu kao sin jedinac, 7. kolovoza 1954. godine, od majke domaćice Austrijanke Karlotte i oca pomorca Stjepana, Rajka je od malih nogu zanimala glazba. Za prvi rođendan dobio je na dar usnu harmoniku te je već tada pokazao svoje iznimne glazbene sposobnosti. Uskoro je dobio žulj na usnici od sviranja.

Završio je osnovnu i srednju školu u Zagrebu. Nakon osnovne škole, krenuo je u srednju glazbenu školu, smjer violina, te se doškolovao u samostanu u Frankopanskoj ulici i na Kaptolu, gdje je slušao predavanja o harmoniji i melodiji te gregorijanskom koralu kod časne sestre. Nakon završene srednje škole, upisao je Pedagošku akademiju te nedugo nakon diplomirao.

Prvu pjesmu napisao je sa samo 13 godina, a s Novim fosilima poharao je Jugoslaviju

Svoju prvu pjesmu napisao je sa samo 13 godina, a prvi bend osnovao je u šestom razredu osnovne škole. Svoju glazbenu karijeru započeo je svirajući klavijaturu u rock sastavima Crno bijelima, Grupa Marina Škrgatića, Zlatni akordi i drugima.

Osnivač Novih Fosila Slobodan Momčilović Moka pozvao ga je u grupu 1975. godine, iako ga je na početku odbio kako se ne bi zamjerio kolegama u Crno bijelima.

Prve uspjehe Fosili su doživjeli 1976. godine na Splitskom festivalu kada su s Runjićevom pjesmom Diridonda, koja je prodana u ukupno 69 tisuća primjeraka, poharali bivšu Jugoslaviju.

Slobodan Momčilović, odlučio je kupiti Rajku prve klavijature te time dodatno povećati njegovu kreativnost u skladanju. Prve pjesme koje je napisao za Nove Fosile bile su Sanjaj me i Da te ne volim. Singlica Da te ne volim prodana je u 65 tisuća primjeraka te istoimena ploča u 170 tisuća.

Ubrzo postaju najpopularnija grupa u Jugoslaviji te kreću po brojnim turnejama, ne samo u Jugoslaviji, već i po SAD-u, tadašnjem SSSR-u, Kanadi i brojnim zemljama Europe.

Autor tri pjesme koje su bile na Euroviziji

Novi Fosili su 1987. godine osvojili četvrto mjesto s pjesmom Ja sam za ples u Bruxellesu, 1988. godine Srebrna krila izvodila su Dujmićevu pjesmu Mangup te osvojila šesto mjesto u Dublinu.

Godine 1989. Hrvatska je na Euroviziju u Lausannu poslala zadarsku grupu Riva s pjesmom Rock me za koju je Rajko Dujmić napisao glazbu, a Stevo Cvikić, tekst. Te godine je prvi put Hrvatska pobijedila na Euroviziji.

90-ih godina Fosili prestaju svirati. Rajko Dujmić na nagovor Slobodana Momčilovića, započinje svoju suradnju s mnogim poznatim glazbenicima. Producirao je i pisao za Parni valjak, Srebna krila, Severinu, Željka Bebeka, Jasnu Zlokić, Gazde, Ex panonia, a Jasminu Stavrosu je čak osmislio i umjetničko ime.

Napisao je i najljepšu domoljubnu pjesmu

Godine 1991. sa Zrinkom Tutićem napisao je skladbu Moja domovina, koja je i dan danas jedna od najljepših domoljubnih pjesama.

Utopit će se zvijezde u valima tuge…

Grupi Novi Fosili donio je iznimnu slavu te su njihove ploče prodane u više milijuna primjeraka. Najprodavanija ploča Budi uvijek blizu izdana 1981. godine prodana je u više od 500 tisuća primjeraka i time dosegla dijamantnu nakladu.

Novi Fosili postali su diskografski najuspješnija grupa svih vremena na našim prostorima. Godine 2013. dobio je nagradu Porin za životno djelo.

Tama će odnijet sve želje i snove…

Preminuo je u 66. godini života od posljedica zadobivenih u prometnoj nesreći koja se dogodila prije nekoliko dana u Ravnoj Gori. Nakon nesreće Dujmić je bio u induciranoj komi. Liječnici su se borili za njegov život, ali nažalost nisu ga mogli spasiti.

Izvori:

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori