Intendantica HNK u Zagrebu ponovno izabrana za članicu upravnog odbora Europske kazališne konvencije

Intendantica HNK u Zagrebu ponovno izabrana za članicu upravnog odbora Europske kazališne konvencije

Intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu Dubravka Vrgoč ponovno je izabrana za članicu upravnog odbora Europske kazališne konvencije na međunarodnoj konferenciji koja je održana na Malti od 28. do 31. listopada. Uz Dubravku Vrgoč novoizabrani članovi upravnog odbora su ravnatelji teatara iz Graza, Amsterdama, Dresdena, Magdeburga, Lisabona i Torina.

Konferencija Europske kazališne konvencije na Malti pod nazivom „Zamišljajući budućnost: europsko kazalište kao javni prostor otvorenog društva“ jedna je od prvih prilika otkako je počela pandemija da su  predstavnici europskih teatra  uživo razgovarali o tome što su protekle dvije pandemijske godine značile za kazališnu djelatnost.

Izvan zatvorenih pozornica, odgođenih predstava i logističkih izazova – što je emocionalno i umjetničko nasljeđe pandemije i što je potrebno kazalištima da bi ponovno mogla napredovati i djelovati? Kakvu ulogu ima kazalište u društvu koje trenutno funkcionira online? Na koji način treba nastaviti graditi kazalište kao javni prostor koji je održiv, uključiv i njeguje umjetničku slobodu i izražavanje?

Iznimna mi je čast da sam ponovno izabrana u upravni odbor jedne od najstarijih europskih kazališnih asocijacija. U budućem periodu nas očekuje promišljanje teatra u izmijenjenim okolnostima. To uključuje brojne koprodukcije i europske projekte, razmjene predstava i gostovanja naših umjetnika u Europi. Na taj će način zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište potvrditi poziciju jednog od vodećih europskih teatara.

Dubravka Vrgoč

Europska kazališna konvencija, osnovana 1988., neprofitna je organizacija koja potiče okupljanje i razmjenu umjetnika, djeluje kao platforma za profesionalno usavršavanje i štiti interese kazališta unutar europske kulturne politike.

ETC, financirana kroz program „kreativna Europa“  sredstvima Europske unije, okuplja 40 kazališta iz 25 europskih zemalja, a zagrebački HNK je njezin član od 2014. godine. U sklopu ETC-a godišnje se izvede 16 tisuća predstava pred osam milijuna gledatelja. Cilj organizacije je jačati kulturne veze, omogućiti suradnju i razvoj suvremenog kazališta kroz dijalog kulturne i jezične raznolikosti europskog prostora. Kroz mrežu uključenih javnih kazališta ETC povezuje pojedine nacionalne sastavnice europske kulture, kulturne institucije i kazališne umjetnike u različite oblike dijaloga, kreativnih razmjena i umjetničkih koprodukcija. Intendantica HNK u Zagrebu Dubravka Vrgoč bila je predsjednica Europske kazališne konvencije u puna tri mandata.

FOTO: PROMO

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori