Ivan Burić (Bloom): Bendovi u usponu bore se za trenutke pojavljivanja u medijima, dok afirmirani imaju većinu medija na svojoj strani

Ivan Burić (Bloom): Bendovi u usponu bore se za trenutke pojavljivanja u medijima, dok afirmirani imaju većinu medija na svojoj strani

Šibenski sastav Bloom, prije samo nekoliko dana, izbacio je svoj treći singl značajnog naziva ‘Trag’. S prva dva singla ‘Ja pripadam’ i ‘Samo smo se gledali’ uveli su nas u svoj sad već prepoznatljivi pop soul zvuk, a s pjesmom ‘Trag’ otisnuli su zadnji trag do debitantskog studijskog albuma. Razgovarali smo s Ivanom Burićem, bubnjarom benda i saznali kakvo je stanje na šibenskoj glazbenoj sceni, kako uopće sviraju za vrijeme pandemije, kako je Nataša utjecala na naziv benda, a Ivan je s nama podijelio i zanimljivu anegdotu s probe.

Nataša Cvitan kao vokal, Toma Cukrov na klavijaturama, Ivan Burić na bubnjevima i Ante Juričev-Martinčev na basu, jednostavnije – Bloom bend. Pomalo ziheraško pitanje na samom početku – zašto baš Bloom?

Za ime benda zaslužan je naš prijatelj basist Nino Rak, koji je predložio naziv Bloom kao poveznicu s nadimkom naše pjevačice koju svi znaju kao Cvita, što bi bilo skraćeno od Cvitan. Kako se Cvita vrlo lako može povezati s cvit tj. cvijet, a cvijeće je najveličanstvenije u cvatu, tj kad cvita, Nino je cijelu priču preveo na engleski i tako je nastao Bloom.

Na samom početku, Nataša i Toma su zajedno svirali lounge glazbu kao svojevrstan summer job. U kojem se trenutku bendu priključuju ostali članovi i kada službeno postajete Bloom?

Tako je, Nataša i Toma su neko vrijeme nastupali zajedno, a u zimu 2017, Nataša je kontaktirala Antu i mene da upotpunimo njenu ideju oko autorskog benda. Bend je počeo s radom na autorskom materijalu početkom 2018. i tad zapravo službeno postajemo Bloom.

Prije samo nekoliko dana izbacili ste novi singl, Trag, kojim ste otisnuli zadnji trag do debitantskog studijskog albuma. Ovaj put Toma Cukrov, klavijaturist, glavni je vokal. Možemo li očekivati još više Tomina vokala na nadolazećem albumu?

Uz Trag, Toma pjeva duet s Natašom na još jednoj pjesmi koja je ujedno i jedini cover koji imamo na albumu koji uskoro izlazi za Croatia Records.

Posebno smo ponosni na aranžman te pjesme, jer smatramo da smo uspjeli ostaviti netaknutu originalnu poruku i atmosferu pjesme, a u isto vrijeme je učiniti svojom. Osim ta dva dueta Toma pjeva back vokale na svim ostalim pjesmama, tako da je poprilično vokalno angažiran.

Nataša je izjavila za Šibenski portal kako je konačna pjesma često rezultat vaših neslaganja u bendu, što zbog godina, što zbog različitih glazbenih afiniteta. Što slušate kada ne slušate Bloom i koja je najzanimljivija anegdota s vaših proba?

Svi slušamo neki svoj đir glazbe koji se grupno proteže preko svih žanrova iz svih era. Svatko ima neki žanr kojem gravitira malo više, ali uglavnom je to sve od jazza, soula, preko popa do rocka i heavy metala. Nađemo se negdje na sredini tako da su svi zadovoljni, a žanrovski je to najlakše svrstati u pop vode, pa je i album poprilično žanrovski raznolik kao i mi.

Što se tiče anegdota s naših proba možda je najzanimljivija ona koja je i najučestalija, a to je kad Nataša donese tekst i onda je ostatak pogleda s upitnikom iznad glave uz pitanje: A što ćemo s ovim?. Međutim, uvijek se nađe  zajedničko rješenje zahvaljujući inputima svakog od članova. Nekad krenemo s ritmom, bubnjevima ili basom, nekad s idejom na klavijaturama pa brainstormamo i testiramo razne verzije dok jedna ne zazvuči dobro s tematikom teksta. Onda se to razrađuje i mijenja dok ne poprimi finalni oblik.

Šibenik je grad brojnih glazbenih imena – od afirmiranih do bendova u usponu. Kakva je trenutna šibenska scena? Postoje li u Šibeniku bendovi koji će napraviti svojevrsnu promjenu na hrvatskoj glazbenoj sceni?

Trenutno je scena uglavnom centrirana oko kluba Azimut, gdje se događa većina događanja vezana za koncerte, izložbe i slične kulturne manifestacije, pogotovo mladih umjetnika u usponu. Ovom prilikom bi im i zahvalio na svom trudu koji ulažu u održavanje scene.

Od bendova koji trenutno postoje i rade izdvojio bi svakako Magul koji su nedavno izbacili singl, te također najavljuju novi album. Uz njih tu su još Fogsellersi, Diskodelija, Lili Gee, Reah. Treba spomenuti i sad već poznati Bluvinil koji radi i djeluje u Zagrebu, ali članovi su iz Šibenika.

Hoće li neki od ovih bendova napraviti promjenu na sceni ne znam, ali se svakako nadam.

Što uopće mislite o trenutnom stanju na hrvatskoj glazbenoj sceni?

Mislim da je hrvatska scena kao i svaka druga, ima super izvođača, a ima i onih koji su umjetno stvoreni. Pratim uglavnom što radi undergorund scena, jer u tim bendovima svira dosta mojih frendova i poznanika iz vremena studija. Posebno mi se sviđa što rade Kozmodrum, ABOP, Chui, Mary May, pocket palma i moji vječni favoriti Antenat.

Ugodno me iznenadilo kad je J.R. August osvojio Porine, a pjesme su na engleskom jeziku, te što su Je Veux pokupili nekoliko Rock&Off nagrada. To je za mene korak naprijed gdje se ti neki underground izvođači promoviraju široj publici.

Nataša je jednom prilikom rekla kako je medijska eksponiranost neizbježna. Smatrate li da bendovi poput vašeg dobivaju dovoljnu medijsku pozornost?

Bendovi u usponu, kao što je slučaj s nama, bore se za trenutke pojavljivanja u medijima, dok afirmirani imaju većinu medija na svojoj strani i objaviti će sve što se događa s njima.

Jasno je zbog čega je to tako, ali na sreću postoji i nekolicina portala koji prate i podržavaju nove izvođače. Na nama je da se trudimo raditi što bolju glazbu i širimo krug ljudi kojima se sviđa to što radimo, te time steknemo vjernu publiku koja nas prati jer smatramo da je tako dugoročno najbolje.

Atmosfera u spotu Samo smo se gledali momentalno nas vrati u vremena koncerata, bez epidemioloških mjera. Kako uopće funkcionirate za vrijeme pandemije? Držite li probe?

Funkcioniramo uglavnom online, čak smo i zadnju pjesmu napravili kompletno dogovorima preko interneta snimajući svatko svoje u kućnim studijima. Nije idealno, ali smo uspjeli napraviti odličnu pjesmu. Sve se može kad se hoće. J

Što mislite o virtualnim koncertima?

Mislim da je to nužno zlo. Super je što se nešto organizira, ali dugoročno nije održivo. Koncert nije samo doći i slušati, tu je i druženje prije, poslije koncerta, energija koja se doživi slušajući live izvedbu ispred sebe, a nama izvođačima interakcija s publikom je nezamjenjiva. Sve to je nemoguće online.

Nekoliko brzopoteznih:

Posljednja pjesma na playlisti: David Bowie – Heroes
Posljednji koncert na kojem ste bili: BloomHNK Šibenik
Prva asocijacija na Zagreb: Studentski dani.
Prva lokacija na kojoj biste željeli svirati kada sve ovo završi: Bilo koja bina.
Dvije riječi za kraj: Hvala vam što ste nas zvali za intervju i pružili nam prijeko potreban medijski prostor.
Nadamo se da će se ova situacija s koronom smiriti što prije i da se vraćamo na staro normalno.

FOTO: Zrinka Magazin

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori