fbpx

Ivan Dečak i grupa Vatra: Glupo je ograničiti se kada granice treba brisati

Ivan Dečak i grupa Vatra: Glupo je ograničiti se kada granice treba brisati

Ivan Dečak iz grupe Vatra izdvojio je malo vremena i podijelio s nama iskustva koja je prošao u dvadeset jednoj godini postojanja benda Vatra, koja ljeta bi vratio, kako je raditi s mladim glazbenim talentima u emisiji The Voice Hrvatska, kojim stihom svoje pjesme bi se opisao te koji dio Zagreba mu je drag.

Nažalost, zbog epidemije korone otkazani su vam ljetni nastupi. Vjerujem da Vam, kao i svim glazbenicima, nedostaje Vaša publika i nastupanje uživo, no nadamo se da će te se ubrzo vratiti starom normalnomKoju pjesmu volite izvoditi na Vašim koncertima? Izvedete li ju svaki put na isti način?

Koncerti nam apsolutno nedostaju, ne samo kao izvor prihoda već prvenstveno kao sastavni dio naših života. Mi u Vatri tako živimo posljednjih dvadeset i nešto godina.

Što se izvedbi pjesama tiče, odnosno koju od njih najradije izvodim, to se mijenja iz koncerta u koncert, ali uvijek je nekako posebno kada krenemo uživo izvoditi novi singl Sva naša ljeta, koji još uvijek nismo imali priliku izvesti uživo pošto su nam svi nastupi, od objave spomenutog singla, otkazani.

Veselim se zato 21.08. i koncertu u pulskom Kaštelu gdje ćemo po prvi puta uživo izvesti Sva naša ljeta.

Za Vašu pjesmu Sva naša ljeta rekli ste da progovara o prolaznosti i potrebi da se komadić djetinjstva i mladosti zauvijek zadrži. Koje trenutke biste Vi zadržali? Koja ljeta biste vratili?

Najradije bih vratio sva naša ljeta, ali pošto takvo što nije moguće, uživam u ovom, po mnogočemu neobičnom, ljetu 2020.god.

Grupa Vatra je na sceni već 21 godinu. U tih 21 godinu ostavili ste nam brojne pjesme i nastupe. Smatrate li da se s vremenom mijenjao stil Vaših pjesama? Ili publika koja Vas sluša?

Pokušavamo se mijenjati iz albuma u album. Interesantna je činjenica da kada si klinac u demo bendu pokušavaš stvoriti svoj zvuk, a kasnije čitavo vrijeme na neki način od njega bježiš.

Međutim, koliko god bježali, istraživali, eksperimentirali i kemijali glazbom i tekstovima, kada otpjevam pjesmu, boja mog glasa i način interpretacije nekako uvijek stavi prepoznatljiv pečat Vatre. 

Objavili ste biografiju benda Vatra, 20 godina s preprekama. Na koje prepreke ste naišli? Što biste ponovili? A što bi mijenjali s grupom?

Sve se je moralo odigrati upravo tako kako se i odigralo. Prepreke su sastavni dio svake glazbene ekspedicijie, ako nisi spreman na njih, najbolje je i ne kretati s ekspedicijom uopće.

Inače biografiju je napisao glazbeni kritičar i novinar Marko Podrug i ako već niste svakako nabavite svoj primjerak, ukoliko želite dobiti uvid u život i rad Vatrene ekipe, iza svjetla pozornice i kamere.

View this post on Instagram

Što čitate ovog ljeta? #vatra #20godinaspreprekama #ljeto2020

A post shared by Vatra (@vatra_official) on

Grupa je snimila nekoliko suradnji. Tu je Tremolo s Damirom Urbanom, Nama se nikud ne žuri s Massimom, Pitanje i odgovor s Tonkom. Nedavno ste s Livijom Morosinom snimili pjesmu Put gdje pjevate na čakavskom. Kakvo Vam je to iskustvo bilo? Je li jednom Slavoncu bilo teško pjevati na čakavskom?

Gostovati na pjesmi Put koju je napisao Livio bio je čisti gušt, ali i edukacija, pošto sam po prvi puta u životu pjevao na čakavskom.

Baš ovih dana bio sam s obitelji u Istri, na jednom druženju kod Dalibora Matanića i Helene Minić, koji su pustili pjesmu domaćoj ekipi, a koja je, na moje veliko zadovoljstvo, dala prolaznu ocjenu mom čakavskom. Jedino nisam siguran da li je to bilo zbog dobrodušnosti domaćina, previše kaplica Malvazije u krvi ili su uistinu bili iskreni.

Također, sve spomenute suradnje bile su veliko zadovoljstvo i iskustvo, a i njihov prijem kod publike nije za zanemariti.

Znamo da pišete pjesme. Kada stvarate, posvećujete li pjesme nekome? Što Vas nadahnjuje? Sudjelujete li u osmišljavanju spotova?

Kada pišem pjesmu ona je samo moja, međutim kada ju objavimo držim palčeve da pogodi metu, odnosno da osvoji srca slušatelja, da postane svojevrsni soundtrack njihovih života.

Upravo iz tog razloga mislim da je najbolje ostaviti svakom od slušatelja da u tih 3 do 4 min, koliko pjesma traje, otputuju na putovanje u smjeru u kojem to oni žele.

Za spotove uvijek biramo redatelje, a pošto ih biramo i angažiramo zbog njihovih minulih radova, dajemo im apsolutnu slobodu i povjerenje. Pokazalo se da je tako najbolje.

Pjesmu Jantar posvetili ste svojoj djeci. Kako oni reagiraju kada vide i čuju tatu na TV-u, radiju? 

Klinci su navikli na tatu u televizoru, a pošto je dobar dio naših kućnih prijatelja također u televizoru, oni na to gledaju apsolutno bez ikakvih histeričnih napada, jednostavno me doživljavaju kao svoga tatu, a naše prijatelje kao mali krug velikih ljudi, dok nas jednoga dana ne prerastu (he he he)

Možete li sebe opisati stihom neke svoje pjesme?

Uf sad ste me zatekli……..Imaš prekrasan osmijeh i sve svoje zube…(He he he)

Mentor ste u sve tri sezone emisije The Voice- Hrvatska. Što Vam je donijelo to iskustvo? Kako Vam je raditi s mladim glazbenim talentima? 

To je iskustvo nemoguće prepričati riječima jer The Voice je uistinu čudo. Gledatelji vide čistu esenciju, dok mi, zajedno sa produkcijom i kandidatima, radimo posao u trajanju od 6 mjeseci gdje se ne gleda na sat, u to vrijeme svi zajedno živimo The Voice 24/7.

Neizmjerno sam zahvalan na pruženoj prilici i ukazanom povjerenju, a veseli i činjenica da smo kroz sve tri sezone imali priliku slušati i upoznati predivne mlade ljude, od kojih će neki, čvrsto vjerujem, znati iskoristiti tu veliku priliku i ponuditi nam u budućnosti nešto svoje.

S obzirom na Vaše glazbeno iskustvo, što biste poručili glazbenicima koji se probijaju na scenu? Postoji li neki univerzalni recept za uspjeh ili je jedinstvenost ključ uspjeha?

Univerzalni recept ne postoji, a da ga ima, postalo bi s vremenom monotono, kao kada bi svaki zabac udice u vodu značio ulov kapitalca, dosadilo bi pecanje uskoro.

Svatko mora proći svoj put, učiti na vlastitim greškama, odlučiti u kojem smjeru i biti spreman na beskrajan broj prepreka od početka do svršetka.

Ako već u startu maštate o vilama s bazenima i skupocjenim automobilima, okačite instrumente odmah o klin i navucite kopačke ili bar stavite znojnik i uzmite reket.

Rođeni ste Virovitičan. Koje mjesto/ mjesta u Zagrebu volite i rado posjetite? 

Zagreb je predivan grad, ja volim svoju Trešnjevku i premda je dobrim dijelom devastirana preizgradnjom, ima u sebi još uvijek miris, boju i okus nekih drugih, davno prošlih vremena, kada su susjedi jedni drugima posuđivali šećer i zalijevali cvijeće ako bi netko od njih otišao na ljetovanje…

Pet brzopoteznih za kraj:

Glazbeni uzor/inspiracija: Deezer

Posljednja pjesma koju ste poslušali:

Beckova pjesma Colors sa istoimenog njegovog albuma, upravo mi svirucka dok vam odgovaram na intervju.

Pjesma za koju biste voljeli da je pjesma Vaše grupe:

Last Christmas (he he)

Za kojeg izvođača biste voljeli napisati pjesmu:

Uvijek prvo pišem pjesmu za sebe, ali nekad prst sudbine pokaže na nekoga drugog, kao u posljednjem slučaju kada sam Mali krug velikih ljudi odlučio dati Massimu. Hoću reći, ne razmišljam unaprijed o takvim stvarima, pjesma nekako uvijek na kraju o svemu odluči sama.

Mjesto/dvorna gdje biste voljeli održati koncert:

Bili smo dva puta u Domu Sportova, akustik u Lisinskom, nastupili smo dva dana u Tvornici, u avionu, spilji, nedavno u Dugoj Resi na pontonu usred rijeke….

Toliko je divnih prostora u našoj zemlji, greška bi bila odlučiti se samo za jedno mjesto ili dvoranu. Pogotovo što smo u mogućnosti izvoditi dva potpuno različita programa, akustik i elektrik. Kao i s glazbenim pravcima, tako i sa ovim, glupo je ograničiti se kad granice treba brisati.

FOTO: Filip Filković

Nikolina Solić

Završila sam diplomski studij povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (usmjerenje Suvremena povijest). Volim istraživati kulturnu, žensku i socijalnu povijest grada Zagreba, kazalište, književnost i gastropovijest. Velik sam obožavetelj vintage odjeće, nakita i starih kuharica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *