fbpx

Ivan Kušan: Mladi pisac za mlade čitatelje

Ivan Kušan: Mladi pisac za mlade čitatelje

Dragi čitatelji, Koko mi je predao svoj roman Ljubav ili smrt. Iznenađen sam. I zbunjen. Nikada još nisam čitao knjigu u kojoj nema ni škole, ni prirode, ni odraslih. Inače je Koko dosta pismen i ja sam mu ispravio samo neke sitne greške. Mislim da nema mnogo pisaca kojima je njihov junak preuzeo pero iz ruke. Ponosan sam i malo uplašen. Ipak, vjerujem da će vam se Kokov roman svidjeti. Dobra zabava! Srdačan pozdrav, vaš…

Ivan Kušan

Kradljivac pera

Ivan Kušan nije mogao napisati jednostavniji, precizniji i bolji predgovor romanu što ga je objavila biblioteka Vjeverica, ista ona zbirka knjiga koja je nekoć vodila Ratka Milića KOKA po Zelenom vrhu i Parizu, a danas mu dopustila da se osamostali i ukrade pero Kušanu.

Ivan Kušan rodio se 30. kolovoza 1933. u Sarajevu. Diplomirao je i magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 1980. do 1994. bio je profesor dramaturgije na Akademiji dramskih umjetnosti. Od 1955. djelovao je kao prevoditelj s engleskog, francuskog i ruskog jezika. Godine 1956. objavio je prvi od svojih poznatih dječjih romana (Uzbuna na Zelenom vrhu) koji sve do danas izlazi u nizu izdanja i postaje obvezatnom školskom lektirom. Godine 1958. objelodanio je zacijelo jedan od svojih najvažnijih romana Razapet između.

Akademik Ivan Kušan širokom je krugu čitatelja uglavnom poznat po izuzetno uspješnim romanima za djecu – prema njegovoj knjizi Koko i duhovi snimljen je istoimeni film – no bio je također i pisac romana za odrasle. Romani i pripovijesti književnika Ivana Kušana postigli su izvanrednu popularnost kod čitatelja što se do danas nije promijenilo. Godine 2002. njegovi dječji romani digitalizirani su u Međunarodnoj dječjoj digitalnoj knjižnici u Washingtonu, SAD.

Dosadni stari dripac

Na početku knjige Ljubav ili smrt, Koko kaže: Kušan je jedan stari dripac, njemu je dosadno, pa je zato i sam dosadan!

Zašto je Kušan vlastitog junaka nahuškao protiv sebe?

Knjiga je pokušaj ispravka svega što je Kušan prije radio, a kako to on sam nije mogao napraviti, prebacio je posao na drugoga, na Koka, da se vidi što on mislim i što mu Kušan kao pisac može izbaciti. Za razliku od Kušanovih prvih knjiga pisanih u trećem licu, sada se moralo vidjeti da glavni lik malo drugačije misli nego sam Kušan, ali da on, kao svemoćni autor to može izbaciti.

Umro je u Zagrebu 20. studenoga 2012.

Izvori:

Klementina Katic

Klementina Katic

Zaljubljenica u Vintage, Fotografiju i Putovanja, koja se u slobodno vrijeme bavi kaligrafijom (Calligraphy) i citanjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *