fbpx

Ivan Rendić: Otac modernog hrvatskog kiparstva

Ivan Rendić: Otac modernog hrvatskog kiparstva

Ivan Rendić bio je prvi hrvatski kipar novijeg razdoblja. Iako rođen u Imotskom, Supetar je njegovo zavičajno mjesto,  mjesto kojem je dao neizbrisiv pečat snagom svog stvaralaštva i kiparskog genija. Kiparstvom se počinje baviti već u ranoj mladosti zahvaljujući kamenoklesarskoj tradiciji na otoku Braču gdje je proveo djetinjstvo.

O njegovim radovima svjedoče brojni spomenici razasuti od Trsta, Rijeke, Zagreba, Venecije, Dubrovnika, Supetra i otoka Brača.  U svom radu surađivao je s brojnim hrvatskim velikanima koji su mu bili modeli, kao što su Gundulić, Preradović, Gaj, Kačić Miošić, a njegovo specifično umijeće i briljantna vještina, utrli su temelje  brojnim kiparima koji će ga slijediti i ponovno razviti hrvatsku skulpturu – Meštroviću, Rosandiću, Kršiniću, zbog čega ga se danas smatra ocem modernog hrvatskog kiparstva.

Genije na djelu

Rendić je radio u realističkom duhu, ali u njegovim djelima uočavamo i naturalizam. Nešto slabiji majstor bio je u kompoziciji, u poimanju širine i veličine oblika, ali odličan u uočavanju detalja i karakterne crte u čovjeku koju s lakoćom i jednostavnošću prenosi u glinu i kamen. Iako je djelovao u inozemstvu, ostao je dosljedan tadašnjem shvaćanju nacionalne kulture i umjetnosti.

U Zagrebu se nalazi nekoliko njegovih djela, od kojih svakako treba spomenuti biste Augusta Šenoe, Andrije Medulića, Julija Klovića, Nikole Jurišića.

Rendić potpisuje i spomenik Petru Preradoviću koji se nalazi na istoimenom trgu, poznatijem pod nazivom Cvjetni trg.

Upravo se taj spomenik smatra njegovim djelom. Spomenik je gradu Zagrebu poklonio Stjepan Miletić, doktor filozofije, književnik i intendant Narodnog zemaljskog kazališta u Zagrebu.

View this post on Instagram

Znate gdje sam? 😊

A post shared by @ beli.zagreb.grad on

Rendićeva originalna fontana nalazi se u Muzeju za umjetnost i obrt, dok je u parku Grič smještena replika iste te fontane.

No, ni to nije sve. Spomenik fra Andriji Kačiću Miošiću smješten na spoju Mesničke i Ilice također je njegov rad.

Još jedno od najpoznatijih Rendićevih djela je i mauzolej Gorup u Rijeci, a predstavlja jednu od najmonumentalnijih historicističkih grobnica u neoromaničkom stilu. Mauzolej krasi visoki reljef Rastanak, realistički prikaz naručitelja Josipa Gorupa i njegovo osmero djece.

Izvori:

Klementina Katic

Klementina Katic

Zaljubljenica u Vintage, Fotografiju i Putovanja, koja se u slobodno vrijeme bavi kaligrafijom (Calligraphy) i citanjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *