fbpx

Ivana Rakamarić: Djevojka koja je od rupe na zidu napravila najljepšu zagrebačku terasu

Ivana Rakamarić: Djevojka koja je od rupe na zidu napravila najljepšu zagrebačku terasu

Ivana Rakamarić vlasnica je stana u Ilici 33 koji je, nakon potresa u ožujku, ostao bez zapadnog zida. Odlučila je potražiti sreću u nesreći pa je, uz pomoć bliskih prijatelja, od rupe u zidu napravila terasu o kojoj se ne prestaje pričati.

Tvoj je stan, nažalost, bio jedan od najpogođenijih u potresu koji nas je zatekao prije tek nešto više od tri mjeseca. Slike terase koju si napravila od velike rupe u zidu obišle su društvene mreže. Kolika je ostala šteta? 

Na prvu, moj stan i nije jako nastradao u potresu. Najviše zbog toga što smo ga potpuno renovirali prije petnaest godina i dodatno ojačali gredama, daskama i knaufom. No, zgrada je dosta oštećena. Srušila su se dva zabatna zida i pet dimnjaka, a cijeli zid na zapadnoj strani morat će rušiti i ojačavati. Investicija za sanaciju zgrade bit će dosta velika. Srećom, statički dio zgrade izdržao je potres, ali nitko ne može ništa garantirati u slučaju ponovnog jačeg potresa. Naš stan i stan na trećem katu trebat će veću investiciju s obzirom na to da se protežu cijelom dužinom zida koji će se morati rušiti.

Jedina si od svoje obitelji koja se vratila u stan. Gdje se sklonio ostatak obitelji?

Ostatak obitelji sklonio se u vikendicu u blizini Čazme. Iako to nije bio plan još barem godinu dana, lijepo im je tamo. Mama je posadila vrt, primili su se posla oko sitnih popravaka kuće i uživaju u prirodi.

Odražavaju li se i podrhtavanja tla, koja su ovih mjeseci izrazito česta, na već učinjenu štetu u stanu? 

Samo u jednoj sobi koja nije u knaufu, tamo svako malo padne žbuka sa stropa. Planiramo svu žbuku stući dolje prije nego krenu tramvaji jer oni ipak rade najveće vibracije. Potresi ispod 3 stupnja po Richteru se zapravo i ne osjete, pogotovo ako su kraći. Inače i kad malo veći automobil prođe Ilicom, osjeti se jednako kao i ti mali potresi.

FOTO: Ivana Rakamarić

Za izgraditi terasu na kojoj će se ljudi družiti od obične rupe u zidu moraš biti prilično psihički čvrsta. Zapravo – terasa je metafora cijele priče. Samo je dokaz da i iz najveće nevolje moraš izvući najbolje. Kako bi ti opisala svoju terasu? 

Eto, baš tako. 🙂 Kad smo počistili šutu i karmu s tog dijela tavana i sjeli malo odmoriti, shvatili smo da bi bilo baš dobro tu napraviti terasu. Zatim smo objesili disko kuglu i to je bilo to.

Malo po malo, dodavali smo namještaj i dekoracije koje smo našili na tavanu. U principu, kako je bilo izvjesno da sanacija zgrade neće započeti tako skoro, odlučila sam iskoristiti taj prostor za neko mjesto gdje možemo uživati dok čekamo.

FOTO: Ivana Rakamarić

Događaje u Ilici budno prate Vojko i Marta. Možeš li nam otkriti tko su oni, zašto se tako zovu i što rade na tvojoj terasi?

Na tavanu smo pronašli puno stvari, a među njima je bio i Vojko. Odlučii smo ga izvući iz prašine i dati mu svrhu. On je, u početku, oko vrata imao čeonu lampu koja je po noći svijetlila na disko kuglu. No, neki su mediji malo zabrijali i nazvali ga sablasnim prizorom pa smo odlučili dovesti mu društvo.

FOTO: Ivana Rakamarić

Tako je došla Marta. Vojko, voajer Ilice i Mesničke, dobio je ime glasanjem putem Facebooka, nakon što je optužen da snima ljude – čeonom lampom! 🙂

Marta je došla s kolegom koji je svratio na kavu, a njihovu ljubavnu priču možete pročitati na Instagram profilu @ilica33.

Tko ti je sve pomogao u sanacijama i stvaranju terase?

 Kaže se – po muci se poznaju junaci. Meni je moja muka pokazala s kakvim se junacima družim. Pored majstora koji su odradili onaj dio posla koji mi nismo mogli, moja ekipica je bila tu za sve što je trebalo i kad god je trebalo.

Od susjeda moram izdvojiti Strugara koji je, iako ne živi tu i nema prostor u samoj zgradi, već u dvorištu, uskočio kad god je trebalo.

Na Instagramu smo krenuli sa serijalom humans of #ilica33 i tamo će za svakoga od njih biti jedan mali hommage.

Planira li se uskoro sanacija zida ili pak zatvaranje staklima? 

Trenutno privremeno zatvaramo zabatne zidove OSB pločama koje je ukrasio mladi umjetnik Lav Paripović, opet uz pomoć par junaka.

FOTO: Ivana Rakamarić

Kad krene sanacija zgrade, vidjet ćemo hoćemo li moći ostaviti dio otvoren ili ćemo morati vratiti zid u originalno stanje jer je zgrada dio zaštićene cjeline Donjeg grada. Zato, uživamo ovdje maksimalno jer ne znamo koliko će terasa postojati.

FOTO: Ivana Rakamarić

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori