Ivana Vlkov Wagner: Redateljica i prepoznatljiva glasovna glumica crtanih filmova

Ivana Vlkov Wagner: Redateljica i prepoznatljiva glasovna glumica crtanih filmova

This is a man’s world, this is a man’s world…But it wouldn’t be nothing, nothing without a woman.

Etta James: It’s A Man’s Man’s Man’s World

O ženama koje su pomicale svoje granice, o ženama koje su obilježile hrvatsku povijest, kulturu, umjetnost, književnost, sport, znanost i tehnologiju, saznajte i naučite koji je Ženski trag u povijesti.

Donosimo vam uvid u djelo hrvatske redateljice crtanih filmova i glasovne glumice (sinkronizatorice) Ivane Vlkov Wagner. Odradila je stotine crtanih filmova koje i danas uveseljavaju naše najmlađe.

Rođena je 1956. godine, a podrijetlom je bila Ruskinja. Ivanin suprug, Zoltan Wagner, bio je filmski i televizijski montažer mađarsko – njemačkih korijena iz Vojvodine. Imali su jednog sina, Romana, koji se bavio filmskom montažom, sinkronizacijom i umjetnošću.

Ljubav prema režiji

Ivana je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirala režiju. U svojoj karijeri posvetila se crtanim filmovima te odradila brojne režije hrvatske sinkronizacije svjetski poznatih crtanih filmova.

Primjerice, odradila je režiju hrvatske sinkronizacije Disneyjevih crtanih hitova Kralj lavova (2003.), Kralj lavova 2: Simbin ponos (2004.), Kralj lavova 3: Hakuna Matata (2004.).

Režirala je hrvatske sinkronizacije uspješnica filmskog studija 20th Century Fox, Alvin i vjeverice 3 (2011.), Ledeno doba 4: Zemlja se trese (2012.), Čuvari šume: Tajanstveni svijet (2013.) i Rio 2 (2014.).

Od ostalih mnogobrojnih crtanih filmova, čiju je hrvatsku sinkronizaciju Ivana režirala, izdvajamo Mali leteći medvjedići (1990.), Pocahontas (Golden Films, 1995.), Kraljević i prosjak (Golden Films, 1997.), Tarzan (Golden Films, 1998.), Tajna blaga Macchu Picchu (Golden Films, 1999.), Tri praščića (Anchot Bay Entertainment, 2002.).

Tu su i Riba ribi grize rep (2004.), Charlotteina mreža (2007.), Kako je Gru ukrao mjesec (2010.), Gnomeo i Julija (2011.) i Pingvini s Madagaskara (2014.). Cjelovit popis Ivaninih djela možete pronaći na stranici sinkropedija.com.

Poznati glas u crtićima

Osim što je režirala hrvatske sinkronizacije poznatih crtanih filmova, Ivana je radila i sinkronizaciju, tj. bila je glasovna glumica.

Njene najpoznatije uloge hrvatskih sinkronizacija Disneyjevih uspješnica su uloga Edne Wagner u crtanom filmu Izbavitelji (2004.), uloga Ursule u Maloj sireni (2006.) i uloga Ruže u crtanom filmu Čudovišta iz ormara (2009.) te istoimena uloga u filmu Čudovišta sa sveučilišta (2013.).

Njen glas mogli ste čuti i u drugim crtanim filmovima, primjerice u crtanom filmu Preko ograde (2006.), Shrek: Uvijek i zauvijek (2010.), Hotel Transilvanija (2012.) i mnogi drugi.

Ivanina ljubav – Zoltan Wagner

Kao i Ivana, Zoltan je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. No, on je, za razliku od Ivane, diplomirao montažu. Rođen je 1956. godine u Novom Sadu, gdje je i jedno vrijeme radio kao urednik na Televiziji Novi Sad. Od 1990. godine radio je na HRT-u kao montažer.

U svojoj karijeri radi je za razne programe, zabavne, dokumentrne, dječje i obrazovane. Montirao je emisije Plodovi zemlje, Cro pop rock, Hrtić hitić, Briljanteen i Crno bijelo u boji.

Osim rada na televiziji, montirao je igrane i TV filmove te serije, od kojih izdvajamo: Žikina dinastija (1985.), Kraljeva završnica (1987.), Mor (1992.) i Odmori se, zaslužio si (2006., tri sezone). Tu su i dokumentarni filmovi Skitam i snimam (1990.), Tajanstvena Hrvatska (2002.), Nebeski dodir (2015.) i mnogi drugi.

Za svoj rad nagrađen je s nekoliko nagrada za montažu, točnije na Festivalu dokumentarnoga filma u Beogradu, Festivalu evropskog i nezavisnog filma Euro-In Film u Novom Sadu i na Festivalu hrvatskih katoličkih filmova u Rijeci.

Sin jedinac koji je krenuo roditeljskim stopama

Ivanin i Zoltanov sin Roman rođen je 1980. godine. U svojoj karijeri krenuo je roditeljski stopama. Točnije, bavio se filmskom montažom i sinkronizacijom, a bio je i umjetnik.

Svoj glas posudio je mnogim crtanim likovima, primjerice u Vragolastom Dennisu (1997.) bio je glas Toma Cantya, u Madagaskaru (2005.) glas policijskog konja i u filmu Arthur u zemlji Minimoya (2006.) glas Maxa.

U emisiji HRT-a Navrh jezika sudjelovao je kao redatelj, a kao montažer u stvaranju crtanih filmova, kao što je crtani film Inspektor Martin i banda puževa (2012.).

Prema riječima njegovih najbližih prijatelja, Romanova prava ljubav ipak je bila umjetnost, točnije glazba, freestyle i fotografija.

Godina 2016. i godina 2020.

Ivana Vlkov Wagner preminula je 2016. godine od posljedica teškog moždanog udara. Samo par tjedana nakon preminuo je i njen suprug Zoltan, koji je bolovao od tumora.

Četiri godine nakon, u srpnju 2020. godine, u  promentnoj nesreći poginuo je njihov sin Roman. Imao je samo 40 godina.

Ivanin trag u povijesti

Uloga Edne (kojoj je glas posudila Ivana) iz sinkroniziranog crtanog filma Izbavitelji proglašena je od strane Disneya najboljom među trideset dvije svjetske uloge.

U originalnoj verziji crtanog filma Izbavitelji Ednino prezime je Mode, ali u hrvatskoj sinkronizaciji njeno prezime je Wagner, baš kao Ivanino.

No, ono po čemu ćemo Ivanu najviše pamtiti je ipak njen glas, koji je utjelovio brojne crtane likove i na taj način donio radost u živote brojnih mališana. Uvjereni smo da će uveseljavati i generacije koje dolaze.

Izvori

Lada Novak Starčević, “Zla sudbina Romana Wagnera: Potresna priča o našem mladom umjetniku kojeg nije imao tko pokopati”, Jutarnji list, 21.9.2020., pristup 2.1.21.

sinkropedija.com

Wagner Zoltan, Leksikon radija i televizije HRT-a, pristup 2.1.21.

Naslovna foto: pixabay.com

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori