fbpx

Ivo Brešan: Neprocjenjiva književna djela ispunjena političkom satirom

Ivo Brešan: Neprocjenjiva književna djela ispunjena političkom satirom

Ivo Brešan bio je jedan od najpoznatijih i najplodnijih hrvatskih dramskih pisaca, scenarista, i prozaista. Prepoznatljiva politička satira krasila je sva njegova dijela i učinila ih originalnima. 

Život je proveo u Šibeniku

Rodio se 27. svibnja 1936. u Vodicama. Osnovnu i srednju školu završio je u Šibeniku, a zatim je upisao slavistiku i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu

Šibenik, Izvor: Flickr

Svoje prve pripovijetke počeo je objavljivati 1955. u Šibenskoj reviji. Pored toga, bio je i glumac amater u dramskoj družini Kolo kao i u profesionalnom kazalištu u Šibeniku.

1960. godine zaposlio se kao profesor u šibenskoj gimnaziji, da bi potom postao umjetnički voditelj Centra za kulturu ”Šibenik” i Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. 

Šibensko kazalište, Izvor: Facebook

Bio je i ravnatelj Šibenskog kazališta, kao jedan od najmarkantnijih predstavnika zlatne generacije šibenskih kazalištaraca koji su za sobom ostavili brojna nezaboravna dijela. 

Umro je u Zagrebu, 3. siječnja 2017. godine. 

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja

Svoje najpoznatije djelo, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, Brešan je napisao 1971. godine. Ismijavajući tadašnjeg komunističkog totalitarnog režima, ova je predstava premijerno izvedena u zagrebačkom kazalištu Teatar ITD.  

Predstava u Kazalištu Kerempuh, Izvor: Facebook

Nakon toga, postavila su je brojna poljska kazališta, a izvođena je i u SSSR-u, Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, i drugim zemljama. Za ovu predstavu Brešan je 1972. godine dobio Sterijinu i Gavellinu nagradu, nakon čega je postala jedno od najvažnijih dijela jugoslavenskog teatra

Plodan književnik i scenarista

Ivo Brešan bio je izrazito plodan autor. Pored Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja, najbitnija njegova dijela su Svečana večera u pogrebnom poduzeću, Hidrocentrala, Nečastivi na Filozofskom fakultetu i Nihilist iz Velike Mlake. 

Za Svečanu večeru u pogrebnom poduzeću dobio je Gavellinu nagradu 1979. godine, a za roman Katedrala, kojeg je posvetio Šibeniku, dobio je nagradu Ksaver Šandor Gjalski. Njegove drame bile su izvođene u gotovo svim kazalištima Jugoslavije, praveći ga jednim od najpopularnijih dramskih pisaca na ovim prostorima.

Pored književnosti, Brešan je pisao i filmske scenarije. Radio je s Krstom Papićem, Veljkom Bulajićem, kao i sa svojim sinom Vinkom Brešanom. Ne smijemo ne pomenuti filmove Tajna Nikole Tesle (1980.), Obećana zemlja (1986.), Donator (1989.), Kako je počeo rat na mom otoku (1996.) i Maršal (2000.).

Zanimljivo je pomenuti da ga je Večernji list nazvao lucidnim portretistom Dalmacije i napose Dalmatinske zagore kao i nasljednikom Marina Držića zbog toga što se slijepo držao svom načinu pisanja. 

Izvori: Wikipedia, tportal.hr, ravnododna.com

Sara Miteva

Marketingašica koja obožava svoju profesiju. U slobodno vrijeme čita, piše, putuje, gleda filmove, bavi se trčanjem, i naravno voli Zagreb.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *