Ivo Robić: Neponovljivi Mister Morgen

Ivo Robić: Neponovljivi Mister Morgen

Na zagrebačkom Laništu u blizini Arene Zagreb i Arene centra smjestila se ulica koja nosi naziv po našem poznatom pjevaču Ivi Robiću. Ona spaja Remetinečku cestu i ulicu Vice Vukova. Na spomen Ive Robića sigurno pjevušite neke njegove pjesme u glavi, sjećate se mladih dana ili se pitate tko je Ivo Robić? Bili nostalgičari ili se prvi put upoznajte s Robićevim djelom, odvojite malo vremena i saznajte (ili se prisjetite) o životu neponovljivog Mister Morgena.

Ljubav prema glazbi

Junak naše priče rodio se 1923. godine u Garešnici, gradu nedaleko od Bjelovara. Otac Stjepan vodio je tamburaški sastav pa se tako i mladi Ivo zainteresirao za glazbu. Kasnije je pjevao u zboru i svirao violinu. Srednju školu pohađao je u Bjelovaru, gdje se preselila obitelj Robić, a zajedno sa svojim školskim kolegama osnovao je amaterski dixieland bend (jazz stil koji spaja elemente bluza i ragtimea s tradicijom puhačkih orkestara).

Odlazak u beli Zagreb grad

Godine 1943. Robić dolazi u Zagreb na studij prava. Uskoro počinje nastupati u nekoliko zagrebačkih barova, a u jesen iste godine počinje pjevati uživo u programu Državne krugovalne postaje Zagreb. Nastupao je i u radijsko-magazinskom ciklusu Hrvatskom vojniku Vikija Glovackog.

Nakon kraja Drugog svjetskog rata, točnije 1945. godine Robić organizira koncert u Opatiji, no on nije imao značajnijeg odjeka zbog dominacije talijanskih orkestara. Godinu dana nakon, oženio se Martom Goleš, svojom odabranicom s kojom je proveo čitav svoj život.

Opatijo bajna

Godine 1950. nastupio je na terasi Hotela Kvarner u Opatiji na kojoj će nastupati, uz povremene prekide, do 1980-ih. Tako su ti njegovi nastupi postali jedan od njegovih zaštitnih znakova.

Samo godinu dana prije snimo je svoju prvu ploču, Ti ni ne slutiš / Kad zvjezdice u izdanju diskografske kuće Jugoton.

Dobar glas daleko se čuje

Od 1954. godine Robić nastupa na festivalima zabavne glazbe i na koncertima. Ljeto 1955. godine donijelo mu je angažman u Njemačkoj, gdje je nastupao idućih nekoliko mjeseci i polako se probijao na njemačko tržište.

Krajem 1959. godine potpisao je ugovor s diskografskom kućom Polydor za koju je snimio singl Morgen, koji mu je donio Zlatnu ploču Polydora i Brončanog lava Radio Luxembourga te je dospio na 13. mjesto Billboardove liste Top 40, gdje se zadržao 11 tjedana, kao i na 23. mjesto britanske top ljestvice. To je bila prva pjesma na njemačkom jeziku koja je dospjela na američku top-ljestvicu.

Odlazak preko bare

Nakon uspjeha s pjesmom Morgen i  Sedamnaestogodišnjoj, koju je izdao nedugo nakon Morgen, Robić je ugovorio nastupe u poznatom američkom Perry Como Showu, a nastupao je i u Ed Sullivan Showu, Dick Clark Showu i brojnim drugim manje poznatim emisijama.

No, proboj na američko tržite bio je težak i nije postigao željene rezultate, stoga se Robić odlučio vratiti domaćem tržištu.  

Samo jednom se ljubi, Ta tvoja ruka mala, Mala djevojčica…

Pedesetih godina prošlog stoljeća Robić je bio radijska zvijezda, a u suradnji sa skladateljem Marijom Kinelom naredao je niz uspješnih singla, primjerice Uzalud plačeš, Ko divan san, Čežnja, Jadran u noći,  Samo jednom se ljubi i Srce laku noć.

Na prvom Zagrebfestu 1953. godine Robić je pobijedio je s pjesmom Ta tvoja ruka mala, koja je prvo postala veliki hit.

Pet godina nakon, na prvom Opatijskom festivalu 1958. godine pobijedio je s pjesmom Mala djevojčica, koju je otpjevao u duetu s Zdenkom Vučković. Na Splitskom festivalu 1963. godine nastupio je s pjesmom Moja kala, a s Anicom Zubović snimio je duet Crne marame.

Robić i Zagreb

Godine 1964. Robić je na Zagrebfestu osvojio nagradu stručnog žirija s pjesmom Golubovi, a godinu dana nakon pobijedio je s pjesmom Zbog čega te volim, posvećenu radu Zagrebu.

Glazbenik, skladatelj…

Osim što je bio izvođač, Robić je bio i skladatelj. Njegove najpoznatije skladbe su Rodni moj kraju, Srce, laku noć, Samo jednom se ljubi i Mužikaši.

Živio je u Zagrebu i u Ičićima nedaleko od Opatije, a preminuo je 2000. godine u Rijeci. Pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

…i legenda

Ivo Robić dobitnik je mnogih priznanja i nagrada za svoj rad i djelo. Valja izdvojiti Zlatnu Jugotonovu pticu, dodijeljenu za milijun prodanih primjeraka LP nosača zvuka, Porina za životno djelo 1997. godine i zvijezdu u Hrvatskoj ulici slavnih na opatijskom šetalištu Slatina, koju je dobio 2006. godine.

Tebi grade moj

Priču o Ivi Robiću završit ću s meni najdražom Robićevom pjesmom, posvećenoj meni najdražem  gradu, gradu Zagrebu. Uživajte!

Izvori:

  • Croatia Records
  • enciklopedia.hr
  • Marina Tenžera, “Mister Morgen ponovno u Zagrebu”, Vjesnik.hr, 2007.
  • Muzej grada Zagreba

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori