IX. Bobijevi dani smijeha: Raspored predstava

28.10.2019. [20:00 sati] KRALJEVSTVO MOJE (za početnike)

 – David Javerbaum – Ludens teatar i Teatar EXIT –

Redatelj: Ivan-Goran Vitez

Izvođači: Janko Rakoš, Sven Šestak i Enes Vejzović

Predstava Kraljevstvo Moje (za početnike) nastala je po tekstu Davida Javerbauma Čin Božji (orig: An Act of God) koji je praizveden na Broadwayu 2015. godine. Predstava je originalno postavljena kao niz monologa uz kratke dijaloške prijelaze, stilski podsjećajući ponajviše na formu stand-upa, postavljajući Boga u središte kao potpuno senzibilno i nesavršeno biće. S obzirom da forma stand-upa počiva na aktualnosti humornih točki i adaptiranju lokaliteta izvedbe, autorski tim odabrao je kao polazište ovaj tekst jer pruža takvu mogućnost modifikacije i prilagodbe. Ova predstava neće početnički odgovarati na pitanje kokoši i jajeta (zapravo hoće u prvih pet minuta), niti će prokazati postoji li život nakon smrti.

Kraljevstvo Moje podsjetiti će vas na sve ono što smo kroz odgoj naučili, a nismo preispitali, nasmijavajući vas jednostavnom kombinacijom logike i religije. Da ne spominjemo znanost. Dinosauri. Ma daj molim te.

29.10.2019. [20:00 sati] ZNAŠ TI TKO SAM JA 

– Ivan Penović – HNK Zagreb

Redatelj: Ivan Penović

Izvođači: Livio Badurina, Bernard Tomić, Silvio Vovk, Lana Barić i Nina Violić

Zamislite dva brata. Naši su ljudi, ali su i onako, pomalo svjetski, tako izgledaju. Zamislite ih sada kao dvorske savjetnike; na francuskome dvoru, negdje u osamnaestome stoljeću. Zatim ih zamislite u rasponu od tjedan dana i na ruskome dvoru. A potom i na engleskome. Zamislite ih sada na sva tri mjesta istodobno. Na jednome falsificiraju novac, na drugome spavaju s kraljicom, a na trećemu im sude, ali se oni izvuku pomoću ispričnica s drugih dvaju dvorova.

Sada zamislite da nisu dvojica, nego da ih je najmanje sedam. Možda su ipak trojica. Kamo god dođu, dočekaju ih lijepo, iako nisu sigurni zašto. Kamo god dođu, odmah je jasno kako neće dugo ostati. I primjećujemo da se pojavljuju u svim važnim, povijesnim događanjima. Uvijek se nađu na pravome mjestu u pravo vrijeme, ali samo kao prisutni, dok netko drugi uvijek djeluje. Oni su samo prisutni; kao dvorski savjetnici, kao gosti dvora, kao prijatelji naših prijatelja koje odavno nismo vidjeli…

30.10.2019. [20:00 sati] SVEČANA DODJELA NAGRADA IX. BOBIJEVIH DANA SMIJEHA, GLE, KAKO DAN LIJEPO POČINJE 

– Zvonimir Bajsić
– GD Histrion, Zagreb –

Redatelj: Zoran Mužić

Izvođači: Barbara Vicković i Zlatko Ožbolt

Tema nove histrionske predstave je ljubav. Dvoje osamljenih ljudi na pragu treće dobi, gospodin profesor i topla, nježna udovica susreću se prekasno za novi početak i prerano za odustajanje od nade. Lirski, emotivan, duhovit i nježan susret zbiva se na rubu Zagreba, negdje u novogradnji, 20-ih godina dvadesetog stoljeća.

Više detalja možete saznati na službenoj Web stranici.

FOTO: Pixabay

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori