Izložba ‘Neustrašive žene’ nastavlja svoje putovanje i dolazi u gradić koji je od Zagreba udaljen manje od sat vremena

Izložba ‘Neustrašive žene’ nastavlja svoje putovanje i dolazi u gradić koji je od Zagreba udaljen manje od sat vremena

Nakon Jastrebarskog, Rovinja, Nove Gradiške, Pakraca i Slavonskog Broda, izložba “Neustrašive žene” nastavlja svoje putovanje i dolazi u Gradsku knjižnicu Ivanić-Grad koja upravo izložbom “Neustrašive žene” obilježava značajnih 145 godina djelovanja knjižnice!

Knjižnica Ivanić-Grad osnovana je 1877. godine kao Građanska čitaonica te je bila središnja kulturna ustanova u Ivanić-Gradu, istodobno prateći razvitak središnjih ustanova i udruga 60. i 70. godina 19. stoljeća u Hrvatskoj, a koje se šire iz Zagreba kao narodne čitaonice sa svrhom uzdizanja izobrazbe i prosvjete građana ili kao što kažu njena tadašnja pravila „svrha čitaonice je širiti prosvjetu kroz marljivo čitanje časopisah i inih zabavno poučnih spisa i knjiga“ (Pravila, 1877.).

Trnina je u hrvatsku povijest upisana kao najveća operna umjetnica ikad

Među 100 neustrašivih i iznimno značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti na izložbi svoje mjesto je pronašla i jedna od naših najpoznatijih opernih pjevačica – Milka Trnina rođena u malom mjestu Vezišće u Općini Križ nedaleko Ivanić-Grada. Autorica ilustracije s prikazom Milke Trnine je poznata hrvatska ilustratorica Mirela Ivanković Bielen. Milku Trninu nazivali su hrvatskim slavujem, upisana je u hrvatsku povijest kao najveća operna umjetnica svih vremena, a dvije godine prije svoje smrti izjavila je: “Umjetnički život je težak i mučan, svim time, da još jednom na svijet dođem i da mogu birati, ne bi drugo zvanje odabrala.”

Kako je autorica knjige “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” Tatjana Barat zapisala: “Njezin lik našao se i na poštanskoj marki, a ako vas put nanese do Plitvičkih jezera, dobro osluhnite glazbu slapova, jer jedan od njih nosi Milkino ime.”

Grupna izložba ilustracija “Neustrašive žene” bit će svečano otvorena u srijedu 14. rujna s početkom u 19 sati u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol. Za vrijeme trajanja izložbe poznata hrvatska ilustratorica Željka Mezić održat će likovnu radionicu za djecu u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad. O terminu održavanja radionice Knjižnica će naknadno objaviti informacije na svojim mrežnim stranicama.

Putujuća grupna izložba “Neustrašive žene” temelji se na knjigama “Priče o neustrašivim hrvatskim ženama” (2019.) autorice Tatjane Barat i “Ikone: neustrašive žene koje su promijenile Hrvatsku” (2020.) autorice Rosie Kugli u izdanju Naklade Iris Illyrica urednice Ivane Glavaš Bakija. Izložba objedinjuje ukupno 100 ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti koje su ilustrirale 23 hrvatske ilustratorice. Riječ je o istovremeno likovnoj i književnoj priči s naglaskom na edukativni karakter cjelokupnog projekta.

Na inicijativu vlasnice i glavne urednice izdavačke kuće Iris Illyrica Ivane Glavaš Bakija ilustracije iz knjiga pretočene su u putujuću izložbu ilustracija pod nazivom “Neustrašive žene”. Organizatorice izložbe su kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol i ilustratorica Željka Mezić koje su ujedno i urednice pratećeg kataloga izložbe. Izložba istovremeno ukazuje na značajne žene iz hrvatske prošlosti i sadašnjosti dok u fokus stavlja i često (posve neopravdano) nedovoljno valoriziran medij ilustracije i to prezentirajući djela 23 poznate hrvatske ilustratorice.

Izložba u Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad ostaje otvorena do 26. rujna 2022. nakon čega putuje u Gradski muzej Virovitica.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori