fbpx

Izložba o hrvatskoj jadranskoj kupališnoj baštini gostuje u Muzeju grada Zagreba

Izložba o hrvatskoj jadranskoj kupališnoj baštini gostuje u Muzeju grada Zagreba

U Muzeju grada Zagreba 12. kolovoza otvara se gostujuća izložba Hrvatskog muzeja turizma iz Opatije Hrvatska jadranska kupališna baština, koja nudi presjek samih početaka kupališta nastalih na jadranskoj obali.

Izložba također daje uvid u promišljanja i nastojanja tadašnjeg generalnog direktora Južnih željeznica Friedricha Julius Schülera, koji je ogromnim ulaganjima ostvario plan stvaranja klimatskog lječilišta i morskog kupališta u Opatiji, računajući s povećanim brojem korisnika usluga novoizgrađene željeznice na relaciji Beč-Rijeka-Beč.

Povezanost sjevernog Jadrana željeznicom utjecala je na gospodarski i turistički razvoj luka i gradova sjevernog Jadrana, pa se kao etablirani turistički centri javljaju Opatija, Volosko, Crikvenica, Mali Lošinj i drugi. Hotel Kvarner u Opatiji (izgrađen 1884. god.) najstariji je hotel na našoj obali. Bila je to i prva turistička investicija stranog kapitala.

Sljedećeg tjedna otvaramo izložbu "HRVATSKA JADRANSKA KUPALIŠNA BAŠTINA", gostujuću izložbu Hrvatskog muzeja turizma iz…

Objavljuje Muzej grada ZagrebaČetvrtak, 6. kolovoza 2020.

Prvi dolasci na more vezani su uz lječilišni turizam zbog prirodnih ljekovitih čimbenika, a grade se i javna kupališta

Pula je svoje prvo javno kupalište, usidreno na drvenoj platformi, dobila 1865. godine, a Opatija svoje, Angiolinu, 1884. godine. U zadnjem desetljeću 19. stoljeća kupališta su izgrađena i u Poreču, Lovranu, Rijeci, Kraljevici, Crikvenici, Novom Vinodolskom, Rabu, Zadru, Splitu i Dubrovniku, a gradili su ih najpoznatiji arhitekti toga doba.

Kupališta su se nalazila na hridima ili neposredno uz more, na izuzetno izloženim pozicijama pa su pod utjecajem mora bila podložna brzoj devastaciji. Kupališne kućice, koje i danas možemo vidjeti na jadranskoj obali, građene su od kamena, betona i drveta, a sve u skladu s konzervatorskim uvjetima i brigom o očuvanju kulturne i prirodne baštine.

Morske kupališne građevine koje danas imamo neizostavni su dio urbanističke arhitekture odnosno urbanizma turističkih mjesta

Autorica izložbe je ravnateljica Hrvatskog muzeja turizma Mirjana Kos.

Temi izložbe prilagođena su i tematska vodstva stalnim postavom Muzeja grada Zagreba pod nazivom Stara zagrebačka kupališta, koja će se od 11. do 16. kolovoza održavati u terminima utorak – subota u 11 i u 15 sati, te nedjelja u 10 i u 12:30 sati, a moći će im se besplatno priključiti svi koji kupe redovitu ulaznicu.

Izložba Hrvatska jadranska kupališna baština ostaje otvorena do 13. rujna.

FOTO: Beli Zagreb Grad

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 25.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *