fbpx

Izložba Paladij(i), mlade akademske kiparice Manuele Pauk

Izložba Paladij(i), mlade akademske kiparice Manuele Pauk

U Galeriji Vladimir Filakovac, Dubrava 51 a, 26. listopada u 19 sati otvara se izložba Paladij(i) Manuele Pauk, mlade akademske kiparice rođene 1994. Izložba je nastavak autoričinog interesa za mitološke teme i motiv kornjače. 

Na ovoj izložbi pokazuje seriju od deset jako sličnih skulptura, od kojih su osam napravljene od polirane terakote, a dvije od bronce. Sve te skulpture se zovu Paladij. To je prvi kip koji je u grčkoj mitologiji nastao nakon što je božica Atena u prijateljskom sportskom nadmetanju slučajno ubila svoju rođakinju i prijateljicu Paladu, te joj je zbog tuge napravila spomen obilježje, simulakrum, odnosno kip, taj Paladij. Zatim je kip spušten u Troju, koju je štitio poput amajlije. Kako je postojala legenda da će Troja pasti tek ako se Paladij ukrade, on je umnažan kako ne bi bilo moguće znati koji je pravi.

Skulpture Palada su povezane sa četiri digitalna foto-kolaža koje prikazuju kipove kornjača sa stvarnom kornjačom čančarom, odnosno stvarnost i njezin simulakrum. 

Izložba je otvorena do 11.11., svaki dan od 10 do 20 sati.

FOTO: PR

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 25.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *