Izložba ‘Preobrazbe’ Antona Vrlića otvorena u Galeriji Klovićevi dvori

Izložba ‘Preobrazbe’ Antona Vrlića otvorena u Galeriji Klovićevi dvori

Izložba staklenih skulptura i crteža pod naslovom „Preobrazbe“ otvorena je u Galeriji Klovićevi dvori 15. srpnja 2021. godine. Ova izložba ciljano podsjeća na umjetničko viđenje materijala kojem je preobrazba imanentna, a i na činjenicu da je Anton Vrlić novim ciklusom skulptura i crteža zaokružio stvaralačko razdoblje od 2017. do 2020. obilježeno rukopisnim i motivskim preobrazbama.

Više od stotinu radova grupiranih u tri cjeline, među kojima i ambijentalne, predstavlja objekte, reljefe i crteže koji svjedoče o posljednjih nekoliko godina autorove preokupacije usavršavanjem tehnika obrade stakla. Ističu se radovi nastali termičkom obradom u peći, potom rezani i polirani kako bi se dodatno naglasila uloga svjetla kao gradivnog elementa skulptura. Izabrani crteži tumače i pojašnjavaju preobrazbe što se događaju kasnijom obradom stakla prateći umjetničku zamisao autora od skicozne bilješke do dosljedne nakane dokumentiranja mogućnosti medija koji ga zaokuplja više od dvadeset godina, a jednako tako otkriva umjetnički razvoj slikara i kipara putem tema koje se kontinuirano pojavljuju u njegovu umjetničkom i pedagoškom radu.

Izvor: Galerija Klovićevi dvori/Izložba Anton Vrlić – Preobrazbe

Anton Vrlić rođen je 1957. godine u Splitu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je u klasi prof. Raoula Goldonija 1982. godine. Od završetka studija do danas kontinuirano se bavi slikarstvom, a posljednja dva desetljeća osobito istražuje medij stakla, u kojem je ostvario niz zapaženih izložbi i autorskih radova u različitim tehnikama izražavanja. Od 2007. zaposlen je na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci gdje u zvanju redovitog profesora predaje kolegije “Staklo” i “Slikarstvo” na Odsjeku primijenjenih umjetnosti. Od 2002. godine vanjski je suradnik Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je nositelj izbornog kolegija “Tehnike i umjetnost stakla”.

Do sada je izlagao na 68 samostalnih i više od stotinu i pedeset grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu

Za svoj rad nekoliko je puta nagrađen, a 2009. godine objavljena je i likovna monografija pod nazivom Anton Vrlić autora Borivoja Popovčaka, a koja je ujedno i stručna knjiga koja se na vrlo osebujan i jedinstven način bavi propitivanjem stvaralačkog opusa umjetnika u pojedinim medijima kao što su crtež, grafika i slikarstvo, a posebno njegov kreativan opus u mediju stakla (vitraj, fuzija stakla ,skulptura u staklu). . Djela mu se nalaze u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.

Izložbena djela nastala su od paus papira i reciklažnog stakla. Papiri su namočeni, oslikani laviranim tušem. Staklo je termički obrađeno, rezano, brušeno i polirano. Staklo je kombinirano sa žbukom, pigmentom za zid, a sve zajedno transformirano u toplini peći.

Anton Vrlić
Izvor: Galerija Klovićevi dvori/Izložba Anton Vrlić – Preobrazbe

Moj atelje za staklo pretvara se u istraživački labaratorij jer u staklu tražim neke nove fizičke mogućnosti i tragam za nekim neuobičajenim karakteristikama stakla koje dobivam u transformaciji i sinergiji sa toplinom i drugim materijalima, poput žbuke i pigmenta…

Anton Vrlić
Izvor: Galerija Klovićevi dvori/Izložba Anton Vrlić – Preobrazbe

Moje staklo je zaogrnuto temporalnošću na tragu ništavosti i prolaznosti kao materijala koja je stalno izložena promjeni, deformaciji, propadanju i nestajanju poput kulturoloških ostataka, podvrgnutih prirodnoj degradaciji kroz ljudsku prisutnost i djelovanje u okolišu sa materijalnim posljedicama. Moje intervencije na staklu su minimalne i jednostavne, one propituju grubu estetiku nesavršenosti.

Anton Vrlić
Izvor: Galerija Klovićevi dvori/Izložba Anton Vrlić – Preobrazbe
Izvor: Galerija Klovićevi dvori/Izložba Anton Vrlić – Preobrazbe
Izvor: Galerija Klovićevi dvori/Izložba Anton Vrlić – Preobrazbe

Predivne staklene skulpture i crteže kojima je Anton Vrlić zaokružio jedno stvaralačko razdoblje možete pogledati do 11. srpnja 2021. godine.

Izvori:

Magdalena Kuleš

Završila sam diplomski studij informacijskih znanosti, smjer arhivistika i informatologija. Zaljubljenica sam u francuski jezik i kulturu, vintage i putovanja. U slobodno vrijeme bavim se pjevanjem, čitam knjige, posjećujem kino i kazalište.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori