Izložba ‘Stilske vježbe’ Jake Babnika u Galeriji Spot

Izložba ‘Stilske vježbe’ Jake Babnika u Galeriji Spot

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na otvorenje izložbe Stilske vježbe fotografa Jake Babnika. Otvorenje izložbe održat će se u ponedjeljak, 13. 9. u 19 sati, a moći će se razgledati do 8. listopada.

O izložbi

U recentnoj seriji fotografija Stilske vježbe, Jaka Babnik bavi se nekim od fundamentalnih pitanja o stvaranju fotografskih i/ili umjetničkih djela. Po principu stilskih vježbi, istražuje transformativne alate i nepisane kriterije koji omogućuju i određuju takozvanu kvalitetnu fotografiju ili umjetničko djelo, kako u smislu tehničke i formalne izvedbe, tako i s obzirom na izbor teme i željenu namjeru. Zanimaju ga slike koje su, s obzirom na naučene kulturne i estetske kodove, privlačne i formalno savršene, no promatrane zasebno, možda ne sadrže nikakvu posebnu poruku. 

Uz veliku dozu auto-refleksije, Babnikova serija fotografija postavlja neka od osnovnih pitanja o fotografiji i vizualnoj kulturi, kao što su: Što fotografiju čini dobrom i efektnom? Koje su norme, konvencije i formule u vizualnoj kulturi? Kako pratiti fenomen takozvane „naučene predvidljivosti“ u svakodnevnom iskustvu? Je li većina društvenih normi potpuno predvidljiva, do razine da je moguće anticipirati ishod na temelju prethodnog intimnog ili kolektivnog povijesnog iskustva i znanja? Umjetnik s tom pretpostavkom nadilazi fotografiju i fotografski medij te se, kao i u časopisu Fotografija je simbolična (2020.), ponovno okreće izdavanju tiskanog medija, koristeći njegovu formu i strukturu za preispitivanje teze o „naučenoj predvidljivosti“ uz pomoć autora iz različitih područja. Idući broj bit će izdan u prosincu 2021. godine.

Kustos izložbe je Miha Colner.

Povodom otvorenja izložbe, u 18 sati, u dvorištu Galerije Spot održat će se razgovor o časopisu naslovljenom Stilske vježbe, u kojem će uz fotografa Jaku Babnika i urednika Mihu Colnera sudjelovati i nekoliko suradnika. Časopis je rezultat kolektivne akcije koja djeluje interdisciplinarno, okupljajući brojne suradnike, teoretičare i kritičare iz regije. 

O autoru

Jaka Babnik rođen je 1979. godine. Diplomirao je kulturnu sociologiju i povijest na Sveučilištu u Ljubljani, a od 1996. radi kao fotograf i snimatelj. Scenarist je i redatelj nekoliko cijenjenih filmova o skejtanju. Trenutno radi kao fotograf, umjetnik i izdavač, a priznanje na slovenskoj i međunarodnoj sceni stekao je zahvaljujući projektima kao što su Mi smo psi! (2007.-2009.), Jebodrom (2014.), Sveta zemlja (2017.), Why So Serious? (2016.-2017.), Heroji mog vremena (2017.), Pygmalion (2018.-2019.) i Time Levelling (2020.). Pokrenuo je kolektivni izdavački projekt Fotografija je simbolična (2020.), koji je objavljen kao časopis. Suosnivač i suvlasnik (zajedno s Boštjanom Pavletičem) nezavisne izdavačke kuće Rostfrei Publishing koja se bavi izdavanjem umjetničkih i fotografskih knjiga od 2012. Živi i radi u Ljubljani. 

U listopadu, u sklopu popratnog programa izložbe, Ured za fotografiju priređuje čitalačku grupu. Više informacija bit će objavljeno na službenoj stranici Suvremena hrvatska fotografija.

FOTO: Galerija Spot  

Anđela Knez

Magistra geografije i članica europske mreže mladih geografa (EGEA). Volim geografiju, ples, kulturu, povijest i urbanizam grada. Slobodno vrijeme koristim za brojne volonterske aktivnosti, istraživanje grada Zagreba te igru i šetnju sa psom.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori