Izložba ‘Umjetnost slavonskog plemstva-vrhunska djela europske baštine!’ u Galeriji Klovićevi dvori

Izložba ‘Umjetnost slavonskog plemstva-vrhunska djela europske baštine!’ u Galeriji Klovićevi dvori

Izložba Umjetnost slavonskog plemstva otvorena je za javnost do 18. srpnja 2021. godine u Galeriji Klovićevi dvori. Pogledati je možete od utorka do nedjelje od 11 do 19 sati.

Tko želi ljubiti život, taj mora živjeti ljubav!

Dora Pejačević

Izložba tematizira likovne zbirke i likovnu umjetnost vezane uz plemićke obitelji istočne Hrvatske

Tako se upoznajemo s likovnim, ali i umjetničkim djelima inspiriranima ili naručenima od obitelji Pejačević, Eltz, Normann-Ehrenfels, Adamović, Prandau, Khuen, Janković i ostalih moćnih obitelji. Njihova važnost u političkom, gospodarskom i kulturnom životu Hrvatske, ali i onodobne Europe kroz razdoblje od 18. do 19. stoljeća očituje se kroz postav ostvaren u suradnji Klovićevih dvora s Muzejom likovnih umjetnosti u Osijeku i Muzejom Slavonije u Osijeku.

Foto: Martina Piškor

Izložba je podijeljena u jedanaest sekcija koje prate vremensku, ali i tematsku podjelu postava, kako se ne bi izostavio niti jedan segment plemićkog života koji su slikarstvo, kiparstvo i tiskarstvo uspjeli sačuvati za kasnije generacije. Osim toga, pred posjetitelje se prodastiru glazbena umjetnost i arhitektura, ali i uporabni predmeti koji ocrtavaju duh vremena u kojemu su nastali, a uz koje je moguće stvoriti osobnu vezu i shvatiti način života slavonskih moćnika. Tako upoznajemo grofove Eltz, moćne Odescalchije i Prandaue, te u oči gledamo omraženog bana Khuen-Hédervárya i njegovu suprugu Margit, kao i skladateljicu Doru Pejačević. Umjetnica je odvojena od svojih roditelja Teodora i Lille Pejačević te njihove političke uloge, te je smještena među plemiće umjetnike.

Ova izuzetno zanimljiva izložba posjetitelje vodi u svijet plemića, moćnika i umjetnosti koju su inspirirali ili financirali

Upoznaje nas ne samo sa poviješću plemićkih kuća, već i sa političkom te kulturnom poviješću Slavonije i Hrvatske, te predstavlja djela mnogih eminentnih hrvatskih umjetnika. Koja plemkinja se dala naslikati uz knjige i šestar? Tko je od naših slavonskih plemića bio izborni knez? Koja životinja vas čeka u muzeju (upozoreni ste, stoga nemojte vrištati kao autorica, op.a.)? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja saznajte u Klovićevim dvorima!

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori