Izložbom radova 13 umjetnika na temu ‘usamljenost i socijalna izolacija’ otvoren je 19. Festival prvih

Izložbom radova 13 umjetnika na temu ‘usamljenost i socijalna izolacija’ otvoren je 19. Festival prvih

Izložbom radova 13 umjetnika na temu «usamljenost i socijalna izolacija» u Galeriji Događanja otvoren je 19. Festival prvih, koji se od 4. do 9. listopada održava u Centru KNAP.

Na otvorenju su se prisutnima obratile Anja Planinčić, ravnateljica KNAP-a, naglasivši važnost podržavanja alternativnih umjetničkih tendencija, ali i boravka festivala u kvartu u kojem je i nastao, te Ana Janjatović Zorica, organizatorica i producentica Festivala prvih, kazavši kako razdoblje krize u kojoj trenutačno živimo, bez točnih saznanja o njezinom trajanju i krajnjim posljedicama, te epidemiološke mjere izazivaju različite kolektivne i individualne reakcije stresa. Jedne od njih su – usamljenost i izolacija – koje se mogu definirati kao neugodan osjećaj odvojenosti od drugih te su s razlogom odabrane za centralna točku ovogodišnjeg izdanja festivala.

Pored otvorenja skupne izložbe radova, prvi dan festivala je obilježilo i predstavljanje Udruge kako si? koja je nastala je u pandemijskim uvjetima sa svrhom pružanja psihološke pomoći putem korisnih psihoedukativnih članaka, usluga e-savjetovanja i komunikacije sa širom javnosti putem društvenih mreža. Jedan od glavnih fokusa udruge je smanjivanje stigme koja se veže uz probleme mentalnog zdravlja, a cilj ovog predavanja je bio približiti proces savjetovanja publici kroz simulaciju jednog susreta, ali i maknuti veo misterije koji se ponekad veže uz savjetovanje i psihoterapiju.

Nakon toga odvio se i razgovor s piscem Edom Popovićem u kojem se pokušalo prikazati život umjetnika u izolaciji.  

Za vrijeme trajanja 19. Festivala prvih provodit će se sve epidemiološke mjere u skladu s odlukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako bi se publici osigurao što ugodniji boravak.

FOTO: Samir Cerić Kovačević 

Marina Pauletić

Studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci, buduća prevoditeljica. Uz pisanje i čitanje velika ljubav su joj učenje stranih jezika te istraživanje i posjećivanje novih mjesta.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori