Jazz.hr unatoč preprekama u velikom stilu proslavio veliki, 30. rođendan i zaključio bogatu sezonu

Jazz.hr unatoč preprekama u velikom stilu proslavio veliki, 30. rođendan i zaključio bogatu sezonu

Jazz.hr je protekle sezone obilježilo veliku, 30. obljetnicu, a unatoč brojnim preprekama zbog pandemije koronavirusa, organizatori s ponosom mogu reći da je proslava rođendana prošla bolje od očekivanog!

Na festivalu Jazz.hr/jesen u listopadu prošle godine na zagrebačku pozornicu popeli su se Vladimir Babin, Elvis Penava trio, The Cool Jazz Duo i David Gazarov, Jazz Continuo koji je izveo glazbu Boška PetrovićaHojsak&Novosel te Lucy Woodward. Na festivalu Jazz.hr je odao počast Ladislavu Fidriju, koji je za svoj 80. rođendan dobio i plaketu za doprinos hrvatskoj glazbi. Uz izložbu Davora Hrvoja Portreti jazz glazbenika, na festivalu Jazz.hr/jesen održane su i glazbene radionice.

Nakon slavljeničkog 30. festivala, Jazz.hr sezona nastavljena je 9. studenog prošle godine sjajnim koncertom Matija Dedić Jazz.hr Quinteta

Matiji Dediću je tom prigodom uručena nagrada HDS-a Miroslav Sedak Benčić povodom 25 godina njegova skladateljskog rada na području jazz glazbe. Uz genijalnog Matiju Dedića, na pozornici Zagrebačkog kazališta mladih svirali su vrhunski domaći jazzisti. Osim koncerta, u foajeu Zagrebačkog kazališta mladih publika je imala pogledati i retrospektivnu izložbu plakata Jazz.hr-a od proteklih 30 godina.

Outdoor pozornica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu u svibnju ove godine je zahvaljujući festivalu Jazz.hr/proljeće MBZ Open Air bila prepuna događanja. Nastupili su glazbenici iz hrvatske jazz dijaspore. Obradović-Tixier duo, sudionici manifestacije Nove nade jazza Marjan MarjanovićAlba&LeoDomagoj Ralašić Home Cookin’ JazzPaier Valcic Quartet te Grgur Savić i Pitch Shifting Group predstavili su se zagrebačkoj publici od 11. do 15. svibnja na festivalu.

U sezoni u kojoj je proslavio svoj 30. rođendan, Jazz.hr je održao finalne koncerte ove sezone

Na terasi kluba Boogaloo 12. lipnja je nastupio Ivan Kapec 5tet. To je ujedno bila i koncertna promocija njegovog albuma Crta. Dan kasnije koncert je održao Davor Križić Experiment. Dobitnik nagrade HDS-a Miroslav Sedak Benčić za 2020. godinu za skladateljski rad na području jazza, Križić je na ovom koncertu izvodio isključivo vlastite skladbe. Završni koncert, Bireli Lagrene u gostima kod Mate Matišića održao se 14. lipnja u koprodukciji sa Zagreb Guitar Festivalom!

Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama. Nove koncerte Jazz.hr će najaviti uskoro!

FOTO: Matija Grgić

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori