fbpx

Jelko Yuresha: Oproštaj s jednom od ikona baleta

Jelko Yuresha: Oproštaj s jednom od ikona baleta

Jelko Yuresha preminuo je u 83. godini života u Zürichu. Ovaj je hrvatsko-britanski baletni umjetnik rođen zapravo kao Željko Jureša u Zagrebu 1937. godine. Dane svog djetinjstva, velikim dijelom provedenog u ratu, opisao je ovim riječima:

Užasne stvari su se događale, siromaštvo, glad… mislim da sam zbog toga volio ljepotu.

Prva baletna poduka

Prvu baletnu poduku dobio je u studiju koreografa zagrebačkog baleta Mile Jovanovića. Kasnije je učio balet u Internacionalnoj baletnoj školi u Kaštel Kambelovcu koju su osnovali Ane Roje i Oskar Harmoš. U razdoblju između 1953. i 1958. Željko je nastupao u splitskom HNK-a, a potom je baletnu naobrazbu nastavio u Londonu kod Nadine Nikolajeve Legat, a gdje je svoj zanat izučila i Ana Roje koja je u svojoj školi radila po principima ruske škole tzv. Legat metodi. Iz Splita i Hrvatske Željko je, između ostalog, otišao, kako je sam naveo, i zbog poslovnih ucjena povezanih sa članstvom u partiji.

Nekadašnja škola Ane Roje pretvorena je danas u Hotel Baletnu školu (Izvor: Hotel Baletna škola Facebook)

Potpisivanje ugovora i karijera u inozemstvu

U Velikoj Britaniji Jelko je potpisao ugovor s tadašnjim Londonskim festivalskim baletom, danas Engleskim nacionalnim baletom, čime je počela njegova inozemna karijera u kojoj je postao prvak ovog baleta, a kasnije i solist Kraljevskog baleta. Partnericom mu je bila Belinda Wright s kojom je plesao i pred kraljicom Elizabetom II. 1959. godine. Belidna se nekako u vrijeme Jelkova dolaska razvela od prvog supruga švicarskog plesača Wolfganga Brunnera, s kojim je imala sina, te je uskoro postala Jurešinom ne samo plesnom već i životnom partnericom. Godine 1962. rodila im se kćer Annabela Lisa. Belinda i Jelko su tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća osvajali svjetske baletne pozornice. Povezivao ih je vrhunski talent, kao i sklonost prema romantičnim i nježnim ulogama.

Kostimi iz Orašara (kostimograf Jelko Yuresha) korišteni na turneji po Srednjoj i Južnoj Americi (Izvor: MUO Facebook)

Belinda i Jelko veleposlanici plesa

Konzultat Velike Britanije ih je oboje imenovao veleposlanicima plesa te su u tom svojstvu gostovali na pozornicama diljem svijeta. Sa svojom zavidnom plesačkom karijerom Jelko se oprostio 1982. godine u dobi od 50 godina dok je Belinda svoju karijeru plesačice završila nešto ranije. Jelko je nakon toga radio kao gostujući učitelj, međunarodni predavač, kao i sve drugo što rade plesači nakon završetka aktivne karijere.
Sir Anton Dolin, njihov kolega, plesač i koreograf, kao i njihov veliki prijatelj ostavio im je prava na svoje koreografije baleta Giselle, Pas de Quatre, kao i na njegov balet Variations for Four. Oni su kasnije ta prava i iskoristili te su bili uključeni u niz uspješnih produkcije Dolinovih koreografija i baleta.

Željko Jureša i dio njegove vrijedne donacije MUO-u (Izvor: MUO Facebook)

Jurešina vrijedna donacija

Godine 2017. Jelko je svoju zbirku kostima, fotografija, slika, literature i drugih umjetničkih predmeta poklonio Muzeju za umjetnost obrt. U njegovoj izuzetno vrijednoj zbirci našlo se 500-injak kostima od kojih su neki pripadali najvažnijim baletnim plesačima 20. st. poput kostima Jelkove žene Belinde Wright, Rudolfa Nurejeva, Ane Pavlove i drugih. Iza Belinde, koja je umrla još 2007., i Jelka ostala je kćerka Annabelle Yuresha Binder i njezina djeca.

Ilustracija baletnih špica (Izvor: Pixabay)

Jureša je od djetinjstva očito dizao glavu visoko gore kako bi vidio ljepotu svijeta, a potom je plesao i plesao, i živio svoj život najbolje što je znao, ostvarivši vrhunsku plesačku karijeru pri čemu na kraju nije zaboravio svoj rodni grad darujući njegovom Muzeju za umjetnost i obrt svoju vrijednu ostavštinu čime je samo konačno potvrdio da treba više davati negoli primati.

Usmjeravanje na ljepotu i izdizanje iznad ružnoće života, bila je Željkova uspješna formula, a nas ništa ne košta da istu i sami pokušamo primijeniti u svojim životima.

  • Literatura:
  • Lucija Eichler, Morao sam otići iz Splita jer nisam bio član partije, Večernji list, 2017.,
  • Jureša, Željko, Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020.,
  • Zrinka Korljan, Odlazak velikana: U Zurichu u 83. godini preminuo svjetski poznati hrvatski baletan Željko Jureša, Jutarnji list, 2020.,
  • Veronika Rudolf, In memoriam. Odlazak baletnog velikana i donatora Muzeja za umjetnost i obrt: Jelko Yuresha (8. svibanj 1937. – 8. srpnja 2020.).

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

Odgovori