Josipa Šiklić: Omiljena Purgerica poklanja tematske ture povodom Dana grada Zagreba

Josipa Šiklić: Omiljena Purgerica poklanja tematske ture povodom Dana grada Zagreba

Nakon dugo, dugo vremena – vratila nam se Purgerica!

Purgerica je imenom i prezimenom Josipa Šiklić, rođenjem i srcem Istranka, a mjestom stanovanja i drugom polovicom srca u posljednjih 18 godina – Zagrepčanka.

Zaljubljivanje u Zagreb je bilo doslovno filmski – kad sam prvi put kao dijete pogledala legendarni Tko pjeva, zlo ne misli, već tad je krenuo neki poseban interes za Zagreb, a onda kad sam stigla ovdje na fakultet, to je bilo to – smrtno zaljubljena u Stross, Cmrok, Grič, Sljeme, Maksimir, mogla bih nabrajati još do sutra. Purgerica je veliki zaljubljenik u priče, i to je onaj dio Zagreba koji možda volim još i više od samih lokacija – naš je grad nepresušno vrelo starih zapisa, štikleca, prekrasnih obiteljskih priča, legendi, svega što jedan pripovjedač može poželjeti. 

U turizmu je već 15 godina, još kao studentica počela je raditi kao turistički animator. Posao je nastavila u turističkim agencijama, event managementu i na kraju, u hotelijerstvu –  jednoj od Josipinih najvećih ljubavi, uz posao vodiča, tako da je odabir posla (poziva) turističkog vodiča došao sasvim prirodno.

Ali i uz malo dobre privatne šale.

Moje cijelo društvo koje je rođeno ili živi u Zagrebu, stalno me zezalo da kada god idemo u neki od starijih kvartova ili strogi centar grada, doznaju nešto novo od mene, i da ih trebam prestati sramotiti pred drugim ljudima s tumačenjem zabavnih činjenica, jer ih ni oni koji su rođeni u Zagrebu ne znaju. I naravno, šala je nastavljena u tonu – daj ti to unovči kao posao, rođena Istranka koja živi u Zagrebu, i priča priče, bit će to neobično. Tu je još i pridonosila moja obitelj i susjedi doma u Pazinu, koji su se šalili da sam Purgerica jer sam sve češće u Zagrebu, a sve manje doma – i tu se rodila ideja o imenu mojeg pripovjedačkog lika, a time i obrta, Purgerica. Jednostavno, obožavam ovaj posao. 

Velika inspiracija bile su joj i ture Ive Sille i Gornjogradskih coprnica.

Tematske ture, kostimirane ture, ture u kojima gosti kao publika moraju nešto raditi, sudjelovati, jesti, viknuti, upaliti, ugasiti – jer kad gosta uključiš u nešto, kada on postane dio priče, to zauvijek pamti. Zaboravit će podatke i nabrajanja činjenica, ali doživljaj neće nikad. Taj trenutak kada gostima zaiskre oči jer su upravo doznali nešto što prije nisu znali o svojem vlastitom gradu (ture kada imam baš Zagrepčanke i Zagrepčane na turi) ili kada strani gost otkrije koju uličicu na Gornjem gradu i kaže – večeras se vraćam ovdje šetati iza ponoći, uz plinske lanterne, jer želim doživjeti taj mir – tad znam da sam napravila nešto dobro i nešto drugačije. Zato volim raditi i male, custom made ture, ali i ove veće, interaktivne, pripovjedačke.

Josipa uskoro kreće s jednom takvom turom. Kroz Začarane priče goste vodi lik pripovjedačice koja se zove Kradljivica Vremena. Vrijeme je u priču živa stvar i Kradljivica ga od svojih gostiju krade – posuđuje na sat ili sat i pola, i vraća ih natrag legendama naših starih Slavena, vilama i vilenjacima, Mogutima, Crnoj kraljici, Striboru i Domaćima, rusalkama, ladaricama, čudnim stvorenjima koji žive u našim šumama, a sve to pod budnim okom starog drveća u našim najljepšim parkovima i šetalištima – Tuškanac, Cmrok, Grič, Ribnjak, Opatovina, Stross, Zrinjevac. Tijekom večeri, izmijenit će se dvije lokacije.

FOTO: Rifet Sedić

Purgerica kaže kako postoji bezbroj anegdota s tura, a za Beli Zagreb Grad pokušala je izdvojiti omiljene.

Ima ih zaista bezbroj, od toga da ne vjeruju da nam je voda zaista pitka, pa ih moram razuvjeriti time što popijem pred njima vodu na Dolcu, kod kumica koje prodaju cvijeće, pa do toga da redovito pitaju je li Zagorkin kip Mary Poppins (zbog kišobrana u ruci), pa im odgovaram da je ona bila Mary definitivno, ali isto tako definitivno nije Poppins, zatim pitanja oko toga kako je moguće da je radni dan tijekom razgleda, kada su sve naše terase pune, svi opušteno piju kavu i uživaju, kao da je nedjelja (a recimo, srijeda je, u 13h), do toga da pitaju hvatamo li zaista još uvijek vještice našim buzdovanom-vješticobranom iznad Kamenitih vrata – na što im odgovaram da imaju jedan primjerak nespaljene coprnice sa sobom, pa ako se počnem češkati i kašljucati i neugodno meškoljiti kad prođemo pod buzdovanom, da me pokušaju uhvatiti (hvala mojim dragim kolegicama Gornjogradskim coprnicama od kojih sam naučila kako se prepoznati kao coprnica. 

Kada ne vodi ture, radi kao prevoditelj i instruktor za strane jezike (engleski, talijanski i španjolski), sve u sklopu svog obrta.

Uživam u čitanju (naravno, najviše opet o Zagrebu), u slušanju glazbe, i u jako puno šetanja i hodanja (Jarun, Savski nasip), za održavanje dobre kondicije kad nam je sezona u punoj formi i kada ima puno turista, pa treba biti cijeli dan na nogama.

Zamolili smo Purgericu da izdvoji svoju omiljenu zagrebačku priču.

Uf, ovo je teško pitanje.Ima ih jako puno, ali ima jedna koja mi je posebno srcu prirasla – a to je zapravo priča koja se vrti oko našeg licitara. Simbolika siromaškog dara, koji postaje suvenir čiju izradu priznaje i sam UNESCO, koji se sklapa od malo brašna, vode, soli, šećera, boje, i puno ljubavi, i daruje u stara vremena u posebnim prilikama, priča je koja vrijedi za sve generacije, koja svima izmami osmijeh na lica, priča je autentičnog Zagreba – rad naših,malih ljudi, naših ruku, naših obrta, tradicije koju ne damo da nestane. I tog malog ogledalca koji je tu, u srcu, da pokaže tko se to u nas zaljubio ili da nam reflektira nečije dobre želje – to je kao da imamo komadić samog srca Zagreba, kojeg pružamo svaki puta kroz priču našim gostima, bilo domaćim ili stranim. To je gram naših priča, naše posebne magije  – to je gram Agrama, kakav je nekada bio. I zato je tumačenje licitara, jedna od mojih najdražih priča. Uz šalu da mi ne trebamo Valentinovo – nama je uz naše jednostavne licitare ljubav uvijek na dlanu.

Servus dragi moji! Znate li kakav nam vikend predstoji? Vikend od sjajnih, poklonjenih štikleca i priča, i šetnje oko…

Objavljuje Purgerica – Your Guide to ZagrebČetvrtak, 28. svibnja 2020.

I za kraj, Purgerica ima nekoliko redova za svoj i naš Zagreb.

Prošli smo jedan vrlo težak period (i zapravo, tek počinjemo polako izlaziti iz njega) i nije lako sada pronaći motivaciju za gledati stvari pozitivno i vedro, kao prije potresa. No, baš zato, sad je vrijeme da se aktiviramo po pitanju stvari koje možemo napraviti za svoju zajednicu, za svoje kvartove, za svoje susjede. Zagreb je mene dočekao širom otvorenih ruku, kada sam se doselila 2002. godine, stanovala sam na Vrbiku, i susjedi u zgradi su bili iznimno srdačni, dragi, osjećala sam se kao da sam došla u drugo doma – što je Zagreb za mene za čas i postao. Taj duh i manire starog Zagreba su još tu, ma koliko nas trenutne prilike pokušavale razuvjeriti u to, i moramo krenuti od samih sebe – promijenimo neku sitnicu u svojoj okolini, poštujmo i naučimo nešto novo o svojem kvartu, o svojoj baštini, i lakše ćemo se onda zajednički i složno pobuniti ako nam ju netko dira. Puno toga je moguće da mi mali ljudi napravimo, samo se moramo pokrenuti. Jer Zagreb je toga vrijedan – stranci nam to kažu svaki puta, kažu da je toliko šarmantan, zelen, siguran, lijep, da bi rado ovdje živjeli. Znam, ne poznaju sve naše domaće prilike, ali taj duh, tu privlačnost koju naš Zagreb ima, to mi kao njegovi stanovnici trebamo i moramo očuvati, jer smo to dobili u naslijeđe od prethodnih generacija. 

Vrijeme je da se priče Zagrebu vrate! 🌚😊Turistička zajednica grada Zagreba i pripovjedačica Purgerica daruju svoje drage sugrađane i sugrađanke, povodom Dana grada (kojeg imamo tako rada) ❤️ Kada krećemo špancirati? Prosimlepo, izvolite se u nastavku ljubazno informirati 😊VAŽNE NAPOMENE:**Večernja tura u nedjelju kreće u 19h (nije u 20h kako kaže video)**Za dnevnu turu u nedjelju, u 12h, NISU potrebne prijave**Špancirajmo odgovorno – pazimo na sebe i svoje sugradjane tijekom ture (znate onu staru pripovjedačku – nemojte da tko kihne na glas, pa da cijela tura stane 😁❤️)DATUMI I TEME:🖤"GRIČ PRIČA PRIČU" – posebno izdanje za Dan grada 🖤SUBOTA, 30.05., u 20h🖤NEDJELJA, 31.05., u 19h🖤MJESTO SASTANKA: kod kipa sv.Jurja, pored Kamenitih vrata 🖤PRIJAVA: DA, potrebna, prosimlepo na purgerica@yahoo.com ili na 0916363661, upišite mi fino datum kada želite doći, i koliko će španciranata s vama poći ✉️❤️"VRAĆAM SE ZAGREBE TEBI" – premijera, nova pripovjedačka tura, koju s osmijehom poklanja TZ grada Zagreba ❤️❤️NEDJELJA, 31.05., u 12h❤️MJESTO SASTANKA: ispred TICa – ureda Turističke zajednice, na Trgu bana Jelačić (blizu Manduševca) ❤️PRIJAVA: NE, nije potrebna. Samo ponesite osmijeh i čeka vas licitar na dar! Malo je reći, da jedva čekamo da priče mogu poteći, i baš zato povedite svoje drage ljude, neka vas puno veselih bude, nije to mala stvar, zajedno moramo vratiti osmijeh gradu našem na dar! Servus ❤️#zagrebtourist #ZagrebLovesYou #visitzagreb #volimzagreb #Purgerica #pripovjedacica #besplatanrazgled #dangrada #lovemycity #storytelling

Objavljuje Purgerica – Your Guide to Zagreb u Petak, 29. svibnja 2020.

Turistička zajednica grada Zagreba i pripovjedačica Purgerica daruju svoje drage sugrađane i sugrađanke, povodom Dana grada, a sve inforacije možete pronaći na Facebook stranici Purgerica – Your Guide to Zagreb.

Naslovna fotografija: Večernji list

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori