fbpx

Jure Kaštelan: Tajna stvaranja je tajna života

Jure Kaštelan: Tajna stvaranja je tajna života

Ulica Jure Kaštelana nalazi se na Borongaju, a okružena je Ulicom kneza Branimira i Borongajskom cestom.

Pjesnik i književnik Jure Kaštelan smatra se jednim od utemeljitelja hrvatskog modernog pjesničkog izraza.

Rođen je u siromašnoj seljačkoj obitelji u Zakučcu pokraj Omiša 18. prosinca 1919. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Splitu, a za vrijeme gimnazijskog školovanja bio je član literarne grupe Natko Nodilo te je bio glavni urednik časopisa Sjeme.

Od 1938. studirao je jezike i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a u to vrijeme nekoliko puta je bio uhićen radi sudjelovanja u antirežimskim demonstracijama.

Jure Kaštelan. Izvor: Facebook.

Kako je zbog rata morao prekinuti studij, diplomirao je 1949. godine na temu Lirika A.G. Matoša.

Postao je asistent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1950., a iste godine za tisak priređuje Rukovete, prvu poslijeratnu zbirku pjesama Tina Ujevića.

Do 1980., vodio je Katedru za teoriju književnosti, a neko vrijeme proveo je i kao lektor na Sorbonni, svjetski poznatom sveučilištu u Parizu.

Kaštelanov književni put

Svoju prvu zbirku Crveni konj (s ilustracijama Ede Murtića), Kaštelan objavljuje 1940. u vlastitoj nakladi.

Pjesme u zbirci su inspirirane poezijom Oskara Daviča i Rade Drainca, te pripadaju nadrealizmu. Tadašnja vlast zabranila je i zaplijenila zbirku te uništila nakladu, stoga je sačuvano samo nekoliko primjeraka.

Zbirka se sastoji od četiri cjeline: u prvoj su dva teksta Oskvrnjeno začeće i Dinamit, a u drugoj cjelini tekst Crveni konj, dok dio pod naslovom Gitara sadrži osam pjesama, a cjelina Roda ili djetinjstvo jedanaest pjesama.

Pjesme sadrže elemente slobodnog stiha i narodne osmeračke lirike i pozivaju na otpor i revoluciju dok se Kaštelan služi tkz. govorom kolektiva.

Kasnija čitanja zbirke naglašavaju kako je pjesničke poticaje Kaštelan našao u prijetećim ratnim strahotama koje će nemirima ispuniti dušu pjesnikova subjekta i u pitanje dovesti i život i samo pjesništvo. Kao kontrapunkt strahotama što ih rat nosi, u Kaštelanovim pjesmama stoje slike djetinjstva s majkom, bratom i zavičajnom Cetinom kao utočištem…

Ivan Bošković

Deset godina nakon Crvenog konja, objavio je zbirku Pijetao na krovu koja se većinski smatra jednom od prekretničkih knjiga u razvoju hrvatskog suvremenog pjesništva.

Istaknuta djela u ovoj zbirci su Krvavija, Lanci na rukama, Tifusari, Bezimeni te Pjesme o mojoj zemlji koje oslikavaju ratnu zbilju, opjevavajući opću čovjekovu ugroženost i mogućnost opstanka isključivo u slobodi.

U Kaštelanovu književnom radu posebice se ističe poema Tifusari, sastavljena od 6 pjevanja koja progovara o ljudskoj patnji i stradanju čovjeka u ratu i u kojoj se očituje utjecaj Ivana Gorana Kovačića.

Od ostalih zbirki pjesama ističe se zbirka Malo kamena i puno snova s kojom uranja u mitsko i gdje miješanjem stilova isprepleće stvarnost i san.

[IZ ARHIVE] Jure Kaštelan o tajni života

[ 🎥 IZ ARHIVE] Tajna stvaranja je tajna života. Druge tajne nema. Riječi su to pjesnika Jure Kaštelana. Danas bi imao 100 godina.

Gepostet von HRT Vijesti am Mittwoch, 18. Dezember 2019
Jure Kaštelan o stvaranju

Sa Bonaventurom Dudom, hrvatskim teologom i franjevcem, bio je glavni urednik kapitalnog izdanja Biblije prevedene na suvremeni hrvatski književni jezik 1968.

Redoviti član JAZU-a bio je od 1979., a dobitnik je i nagrade Vladimir Nazor za životno djelo 1984. Pred kraj svog života obnašao je dužnost ravnatelja Instituta za književnost i teatrologiju HAZU-a.

Kaštelan je umro u 71. godini života, 24. veljače 1990. u Zagrebu, a sahranjen je u prisutstvu užeg kruga obitelji dok je obred pokopa obavio Bonaventura Duda.

Izvori:

Petra Pletikosa

Studentica engleskog jezika i književnosti koja slobodno vrijeme ispunjava dobrom glazbom, knjigama i filmovima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *