Kako je lanac s broda admirala Nelsona završio na križanju Kamenite i Opatičke

Kako je lanac s broda admirala Nelsona završio na križanju Kamenite i Opatičke

Na križanju Opatičke i Kamenite ulice smjestio se, prema legendi, lanac koji potječe s legendarnog broda HMS Victory koji je pripadao pomorskim snagama britanskog admirala Horatija Nelsona, koji se borio u slavnoj pomorskoj bitci kod Trafalgara.

Povijesna pozadina bitke kod Trafalgara

Bitka kod Trafalgara je pomorska bitka koja se vodila 21. listopada 1805. tijekom Napoleonskih ratova, u kojoj su se sukobili francuska i britanska mornarica. To je bila najvažnija pomorska bitka vođena tijekom Napoleonskih ratova.

Napoleon je Veliku Britaniju smatrao za najvećeg neprijatelja i dugo je planirao pohod na nju u namjeri da je osvoji. Godine 1805. admiral Horatio Nelson je s Kraljevskom mornaričkom flotom od 27 brodova porazio i uništio francusku i španjolsku flotu od 33 broda zapadno od rta Trafalgar. Admiral Nelson umro je u završnom dijelu bitke, ali tada je već osigurao svoje mjesto u povijesti kao najveći britanski mornarički junak, a Velika je Britanija tom pobjedom stekla potpunu premoć na moru.

Kako je lanac završio u Zagrebu?

Lanac je postavljen na ugao Opatičke i Kamenite ulice još 1878. godine. Navodno ga je u Hrvatsku donio general Laval Nugent. Nugent je vojnik irskoga porijekla koji je u vrijeme Napoleonovih ratova služio u austrijskoj vojsci, tadašnjoj britanskoj saveznici. Nugent je oko 1813. godine prešao Savu u blizini Zagreba, na svome putu prema hrvatskome primorju gdje je obračunao s dijelom francuskih snaga i oslobodio od njih Rijeku.

Za svoje zasluge zbog oslobođenja Rijeke, godine 1822. je ovaj general bio proglašen riječkim patricijem, postao je članom Hrvatskoga sabora, te je postao pripadnik ilirskoga pokreta.

Laval Nugent bio je poznat i kao strastveni kolekcionar povijesnih relikvija i umjetnina. Nugent je pred kraj svoga života tako posjedovao oko 7 dvoraca i 2 povijesna mjesta na području Hrvatske, a zbog svoga se hobija uvalio u velike dugove. Usput je u riječkom Trsatu otvorio i prvi muzej u Hrvatskoj, izlažući u njemu svoju bogatu zbirku povijesnih predmeta.

Grof Laval Nugent umro je u Bosiljevu 22. kolovoza 1862. godine. Iz tog dvorca prebačen je u sarkofag u grobnici „MIR JUNAKA“ na Trsatu, do sarkofaga svoje žene, i tu je počivao gotovo cijelo stoljeće. Prigodom “restauracije” trsatske gradine 1960. godine, sedam obiteljskih grobnica pretvoreno je u zahode i pomoćne prostorije restorana. Nakon eshumacije, kosti su stavljene u vrećice i pokopane u zajedničku grobnicu na groblju Trsat, iako neki smatraju da se kosti danas nalaze u Londonu.

Palača na križanju Opatičke i Kamenite ulice, ispred koje se lanac danas nalazi, pripadala je Lavalovom sinu Arthuru i na temelju te činjenice, iako nemamo povijesne dokaze, možemo naslutiti kako su lanci došli na križanje Opatičke i Kamenite.

Izvori:

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori