Kako sačuvati sebe dok pomažemo drugima: Webinar pomoći namijenjen svim zdravstvenim djelatnicima

Kako sačuvati sebe dok pomažemo drugima: Webinar pomoći namijenjen svim zdravstvenim djelatnicima

Zagrebačko psihološko društvo organizira besplatan webinar pomoći svim zdravstvenim djelatnicima u ponedjeljak, 21. prosinca u 9:00 sati.

Njihovu objavu prenosimo u cijelosti.

“Potaknuti kontinuiranim velikim brojem dnevno zaraženih Sars-CoV-2 virusom, kao i sve većim brojem hospitaliziranih i preminulih osoba svjesni smo povećanih rizika za mentalno zdravlje pomagača koje ova situacija predstavlja. Pružanje stručne pomoći bolesnim i traumatiziranim ljudima nužno podrazumijeva neposredan i osobni kontakt. Taj kontakt ne nosi samo rizik zaraze, već i svakodnevnu izloženost tuđoj patnji, velikom broju nesretnih i tužnih priča, kao i povećanom osjećaju odgovornosti za ishode stručnih intervencija.

Radeći s traumatiziranim ljudima pomagači su suočeni s razarajućim iskustvima i osjećajem bespomoćnosti svojih pacijenata i klijenata, ali i vlastitog jer se nerijetko nalaze u raskoraku između očekivanja i stvarnih mogućnosti pomaganja. Istraživanja nas uče kako ove okolnosti nerijetko dovode do sekundarne traumatizacije pomagača, u ovom slučaju liječnika, medicinskih sestara i tehničara te ostalog medicinskog osoblja.

Sekundarnu traumatizaciju možemo prepoznati kao simptome traumatizacije prisutne u osobe koja nije izložena traumatskom događaju, no u kontinuiranom je kontaktu s onima koji jesu i ona utječe na naše profesionalne uloge, ali i na nas na osobnoj razini.

Sekundarna traumatizacija očituje se kroz promjene na emocionalnom planu poput osjećaja straha, tuge, krivnje, ljutnje i tjeskobe, zamora suosjećanja, rastresenosti, promjene naših osobnih uvjerenja i vrijednosnog sustava, do raznih promjena u ponašanju, odnosima i komunikaciji s drugima. Iako znamo da su ove reakcije normalne i uobičajene reakcije na neke nenormalne okolnosti, kada smo sami preplavljeni profesionalnim stresom i teškim pričama ljudi koje profesionalno svakodnevno susrećemo, teško se nosimo s njima i naša kvaliteta života je ozbiljnije ugrožena.

Kao psiholozi ne možemo znati kako je u koži liječnika, medicinskih sestara i tehničara, kao i drugog medicinskog osoblja u ovom trenutku. No ono što možemo jest prenijeti znanja koja imamo o tome kako prepoznati i kako se nositi sa svime onime što u ovom času uloga i život medicinara u Hrvatskoj nosi.Odlučili smo zato pokloniti vam webinar u kojem bismo kroz jedan sat prošli kroz simptome sekundarne traumatizacije i zamora u pomagačkoj ulozi, ali i neke od načina koje poznajemo, a koji mogu pomoći u nošenju sa situacijom.

Predavačica je Sena Puhovski, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja

Webinar će se održati u ponedjeljak 21.12.2020. od 9-10h. S obzirom na ograničen broj mjesta, molimo vas da ih prepustite onima kojima su namijenjena – liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima te drugom medicinskom osoblju. Za webinar je potrebna prijava putem sljedećeg linka. Putem istog linka je omogućeno uključivanje u webinar u terminu njegovog održavanja. Broj sudonika/ca je ograničen na 100. Kada kliknete na link, od vas će se tražiti da unesete mail i na taj način se prijavljujete”.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori