fbpx

Kakve su časopise nekad čitale Zagrepčanke

Kakve su časopise nekad čitale Zagrepčanke

Moda, zabava i kućanstvo teme su koje od 1925. ne silaze sa stranica časopisa namijenjenih ženama. Iste je godine prva hrvatska novinarka, spisateljica Marija Jurić Zagorka pokrenula i uređivala časopis namijenjen ženama – Ženski list za modu, zabavu i kućanstvo.

Časopis Ženski list (1925. – 1938.) prvi je hrvatski časopis za žene, a uređivala ga je i većine njegovih tekstova bila autorica prva hrvatska profesionalna novinarka Marija Jurić Zagorka. Izvor: Digitalizirane novine i časopisi NSK.

Istražujući malo po starim kutijama i zabačenim dijelovima ormara naših mama i baka, možda naiđete na neke od njih, a možda ste ih i same kupovale.

Drugu polovicu prošlog stoljeća obilježili su većinom časopisi za ručni rad. Mnogo je žena tada heklalo, kačkalo, plelo, tkalo… Na jugoslavenskom tržištu nalazile su se Vuna, koja je izlazila četiri puta godišnje, i Vez – prilozi časopisa Svijet.

Na prvim su se stranicama nalazile slike pulovera raznih krojeva s raznim motivima, kape, šalovi i tkane košulje, a na stranicama koje su slijedile bile su upute i sheme za pletenje istih.

Sličan je bio i časopis Naša moda. Neke od rubrika tog časopisa 1953. godine bile su Pletimo za njega i Za našu djecu.

Časopis Naša moda. Izvor: Facebook/Retroteka

Godine 1950., prema časopisu Ukus u modi su bili narodni motivi. Osim časopisa specijaliziranih samo za pletenje, čitali su se Bazar koji je nedavno proslavio 49. godišnjicu i Praktična žena koja je sadržavala razne recepte, članke o čuvanju djece, modi…

Također su se kupovali njemački i talijanski časopisi. Osim Neue mode, važno je spomenuti i Burdu – tada najpoznatiji modni časopis u Europi koji izlazi i danas.

Možemo zaključiti da se vremena mijenjaju, ali običaju ostaju isti. Još uvijek nas zabavlja pročitati neki novi recept i vidjeti što je novo u svijetu mode.

Izvor: Antonia Glavan/Zagrebonline.hr
Izvori fotografija: Facebook/Retroteka
, Digitalizirane novine i časopisi NSK.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 20.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *