Kao uvod u manifestaciju ‘Trešnjevka se budi’ u galeriji Modulor uskoro se otvara izožba ‘Tratinska – život ulice’

Kao uvod u manifestaciju ‘Trešnjevka se budi’ u galeriji Modulor uskoro se otvara izožba ‘Tratinska – život ulice’

U četvrtak, 15. rujna 2022. u 18 sati galerija Modulor Centra za kulturu Trešnjevka otvara izložbu pod nazivom “Tratinska – život ulice”. Ova izložba arhitekta i urbanista Borislava Doklestića je uvod u manifestaciju pod nazivom “Trešnjevka se budi! #3”, kojom nastojimo promišljati neku drugačiju Trešnjevku povezujući stručnjake, građane, udruge, lokalne vijećnike, umjetnike i sve zainteresirane aktere. Izložba se može besplatno pogledati do 7.10.2022.  

Ideja projekta je transformacija TRATINSKE (ceste!) i NOVE CESTE  u gradsku ULICU s pješakom kao bitnim korisnikom javnog prostora. A Staroj Trešnjevci koja gubi svoj identitet i postaje kvart ‘kineskih’ gustoća  ponuditi novu kvalitetu javnog prostora. Osim rehabilitacije života na ulici na račun zauzetosti javnog prostora automobilima, projekt bi trebao ponuditi i povoljnije mikroklimatske uvjete u kvartu grada koji je prema istraživanjima najugroženiji, što se tiče javnih zelenih površina. Bitno povećanje površina za pješačko kretanje, sadnja drvoreda i opremanje ulice za ugodan boravak pješaka promijenilo bi i ponudu uličnih lokala. 

Projekt je zamišljen kao složeni gradski projekt koji će osim povećanja pješačkih površina nauštrb voznih traka u Novoj cesti i rekonstrukcije trase tramvaja u Tratinskoj ulici ponuditi zadovoljenje parkiranja za lokalne stanovnike danas uličnog parkinga (parkiranja na pločniku), a sve u skladu sa novim strategijama kretanja u gradu, gdje se javne površine ulica vraćaju pješaku i javnom prijevozu.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori