Kazalište Mala scena najavljuje bogatu jesensku sezonu s dvije nove premijere

Kazalište Mala scena najavljuje bogatu jesensku sezonu s dvije nove premijere

Za nadolazeću jesen kazalište Mala scena pripremilo je mnoštvo novih sadržaja i izvedbi, a najvažnija je informacija ta što ćemo ih osim u Zagrebu moći gledati diljem Lijepe Naše. Objavu o tome što su sve pripremili i gdje prenosimo u cijelosti u nastavku.

Skok u nepoznato – jesen s kazalištem Mala scena

Još je jedna sezona počela. Još jedna nesigurna, nepredvidljiva, drukčija sezona. Pandemija još traje. Mislili smo da će dosad biti gotovo. Ali nije. Živimo u nekim novim uvjetima, nekim novim vremenima. Jasno je jedno – sve je novo, no naša potreba za maštanjem, igranjem, zajedništvom, povezivanjem – jednaka je. A gdje sve to možemo lako pronaći? U kazalištu!

U Maloj sceni vjerujemo da, usprkos svemu, ono što stvaramo zajedno – nema cijenu. Nezaustavljivo je. Spašava sve, ne samo vas koji ste nam toliko puta u posljednje dvije godine napisali „hvala vam‟ nego i nas na sceni. Ako je kazalište nešto dokazalo u zadnje dvije godine to je njegova – ljekovitost. I zato je sezona koju vam donosimo upravo takva. Bit će poetično, dirljivo, pomicat ćemo granice, otvarati oči i srca, biti još bliskiji, još otvoreniji, još ljekovitiji, još ranjiviji, još zaigraniji. Ovu našu sezonu najbolje možemo nazvati – „skok u nepoznato‟.

Od predstava za bebe od tri mjeseca naviše do opera za tinejdžere, od pokretne pozornice „Kazalište na kamionu‟ koja putuje diljem Hrvatske pa do ciklusa koncerata „Klasika naglavačke‟ – Mala scena ove sezone putuje u nepoznato, pomiče i preispituje kazališne i društvene granice i pruža ruku svakome tko želi putovati s nama.

Aut – predstava koja prvi puta na hrvatskoj profesionalnoj kazališnoj sceni predstavlja osobu s poremećajem iz spektra autizma

Već na početku sezone očekuje nas nekoliko uzbudljivih „skokova‟. Od 23. rujna 2021. moći ćete pogledati predstavu Aut Paška Vukasovića i Ivane Vuković. U Autu ćete upoznati Mateja. Matej je malo drukčiji od takozvanih „normalnih‟ ljudi. Za njega su užasno komplicirane stvari jednostavne, a ono što je većini ljudi normalno, njemu predstavlja nepremostiv problem. Matej zna sve glumce hrvatskoga glumišta, ali izračunati koliko je 13 minus 8 – čini se nemogućim. Matej je osoba s poremećajem na spektru autizma. Jednog dana on otkriva da je u njegovu susjedstvu ubijen pas što pokreće niz događaja tijekom kojih, osim krivca, otkrivamo i kako izgleda život s autizmom. Zapamtite – to što PlayStation ne može „čitati“ Xbox igricu ne znači da je pokvaren. Predstava je to za sve starije od 10 godina koja će vas dotaknuti, potaknuti na promjenu i promijeniti pogled na one „drukčije‟ oko nas, a koje tako često stavljamo u „aut‟ odnosno – izvan igre, izvan okvira. Predstavu režira Paško Vukasović, redatelj naše hit-predstave Huligan, a kako on kaže, u predstavi igraju ne samo glumci već i njegovi koautori: Matej Španović, Iva Šimić Šakoronja i Luka Bulović. Više o predstavi možete pronaći ovdje: http://mala-scena.hr/home/predstave/aut.aspx .

Ulaznice za prvu javnu izvedbu 2. listopada već su u prodaji!

Ninabu – predstava za bebe od tri mjeseca starosti i njihove roditelje

10. listopada očekuje nas dugoočekivana premijera predstave Ninabu namijenjena bebama od tri mjeseca naviše i njihovim odraslima! Ninabu je zamišljen kao „mala šuma“ koja poziva publiku da uđe i istraži multisenzorni umjetnički prostor koji želi biti intiman kolaž pokreta, plesa, glasa, glazbe, zvuka, mirisa, dodira i vizualnih objekata. Ninabu je zamišljen da postane „događaj i mjesto“ nadahnuto šumom, jer šuma ima snagu uvući nas u svoje čarolije, u njoj se možemo kretati, dodirivati, gledati se, mirisati, uživati i uranjati u nju. U ugodnu okruženju predstave bebe će se moći slobodno kretati u prostoru izvedbe, moći će slobodno istraživati nove ljude, teksture, oblike, boje i zvukove dok su njihovi odrasli blizu (ili zajedno s njima) i dopuštaju im da se igraju, podržavaju ih u tome da istražuju, ali i da se vrate u svoje sigurno utočište kada im je to potrebno. Za dojenje, presvlačenje, maženje… Premijera predstave održat će se u sklopu Kliker Festivala u Hrvatskome narodnom kazalištu u Varaždinu, a prve izvedbe u Zagrebu planirane su 17. i 24. listopada. Za ove izvedbe potrebna je Covid putovnica za odrasle osobe u pratnji beba zbog mjera koje je propisao Stožer, a ulaznice možete rezervirati već sada na www.mala-scena.hr .

Malu scenu ove ćete jeseni moći vidjeti i izvan Zagreba!

Dana 8. i 9. rujna sudjelujemo na 28. Festivalu glumca s predstavom Sunce djever i Neva Nevičica u Otoku i Iloku, 30. rujna smo s istom predstavom u Splitu u sklopu festivala Mali Marulić, a 1. listopada u Komiži na Visu. Tijekom ljeta, na 7. Festivalu dječje umjetnosti FEDU u Sarajevu, Buga Marija Šimić je za glumačko ostvarenje u predstavi Sunce djever i Neva Nevičica osvojila nagradu za najbolju glumicu, a Ivica Šimić za istu je predstavu osvojio nagradu za najbolju režiju na Malom festivalu, prvome virtualnom festivalu u Hrvatskoj. Zato se posebno veselimo podijeliti ovu predstavu s publikom diljem Hrvatske! Također smo iznimno ponosni i radosni da će naša predstava Leptirove pjesme 5. listopada sudjelovati uživo na prvom STRUS Festivalu za djecu u Lavovu, Ukrajini!

Pripremamo vam još niz novosti, pratite nas putem naših stranica www.mala-scena.hr ili na našim društvenim mrežama @kazalistemalascena i krenimo zajedno u ovaj – skok u nepoznato! Jedva vas čekamo!

Mala scena

FOTO: Mala scena

Marina Pauletić

Studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci, buduća prevoditeljica. Uz pisanje i čitanje velika ljubav su joj učenje stranih jezika te istraživanje i posjećivanje novih mjesta.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori