fbpx

Kemal Monteno: Najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor šansonjer

Kemal Monteno: Najpoznatiji bosanskohercegovački kantautor šansonjer

Sedamnaeste noći u rujnu 1948. u gradu ćuprija, Sarajevu, rođen je Kemal Monteno. Osvaldo Monteno bio je talijanski vojnik koji se za vrijeme Drugog svjetskog rata zaljubio u Bahru i odlučio ostati u novoj domovini, Jugoslaviji. S njom je dobio Kemu, dijete ljubavi, koji je već od malih nogu u razglasnoj stanici na stadionu pjevao narodne pjesme poput Moj dilbere, kud se šećeš.

Ovaj rođeni Sarajlija, ili kako ga se u medijima nazivalo, bosanskohercegovački kantautor šansonjer, na festivalu Vaš šlager sezone 1967. godine pjesmom Lidija osvaja sarajevsku publiku, ali i kritiku. Za Šlagera sezone nastale su neke od njegovih najdirljivijih šansona, a krajem 70-ih izvedene su i njegove najljepše pjesme gradu Sarajevu i domovini, svojevrsne himne Sarajevo ljubavi moja, koju je otpjevao na desetom jubilarnom Šlageru sezone i Zemljo moja.

U svojim je pjesmama objedinio motive bosanske sevdalinke s mediteranskim šarmom talijanske kancone

Mediteranskim štihom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, stvorio je svoj glazbeni izričaj koji ga je pratio diljem regije i svijeta tijekom više od 40 godina karijere. 

Njegov diskografski početak vezan je za 1973. kada je objavio album Muziko, ljubavi moja za tadašnji Jugoton. Na njemu se nalazi i pjesma Jedne noći u decembru, posvećena njegovoj ljubavi iz mladih dana, supruzi Branki, jedna od njegovih najljepših balada.

Sa suprugom Brankom zajedno je od djetinjstva i svoju obitelj nikada nije žrtvovao zbog karijere. Obitelj i raja bili su mu na prvom mjestu, a svojoj je djeci nadjenuo imena Đani (po Gianniju Morandiju, koji mu je bio veliki uzor kad je počeo pjevati) i Adrijana. Sedamdesete je obilježio antologijskim pjesmama Sviraj mi o njojLažPutovanjaAdrijana, a osim Šlagera sezone, Montena se često moglo vidjeti na Opatijskom i Zagrebačkom festivalu.

Nije htjela – bezvremenski hit Kemala Montena

Potom je 1975. uslijedio album Žene, žene s hitovima Uvijek tiPjesma zaljubljenika, Kratak je svaki tren te album Moje pjesme, moji snovi objavljen 1977. godine Osamdesete započinje albumom Za svoju dušu na kojem se nalazi bezvremenska – Nije htjela.

Album Dolly Bell, nazvan po jednom od najpopularnijih filmova domaće kinematografije Sjećaš li se Dolly Bell (1981), objavio je 1982. godine, a samo godinu dana kasnije, objavio je i album Uvijek ti se vraćam. Nakon albuma Moje najdraže pjesmeRomantična priča te Kako da te zaboravim, uslijedila je diskografska pauza zbog ratnih događanja koja su ga 90-ih zatekla u Sarajevu. Godine 1995. prihvaća poziv brojnih zabrinutih kolega iz Zagreba, ponajprije Arsena Dedića i Gabi Novak, i zajedno s obitelji seli u Zagreb.

Sedam večeri za redom rasprodao koncert Kemal i prijatelji

Mnogi tvrde kako nikada neće zaboraviti 1995. godinu kada je koncert Kemal i prijatelji bio rasprodan čak sedam večeri za redom. Obožavatelji romantičnih pjesama i bosanske sevdalinke s mediteranskim šarmom talijanske kancone u glas su pjevali njegove hitove.

Osim što je stvorio vlastiti muzički potpis na domaćoj glazbenoj sceni, ostvario je suradnje s mnogim velikim imenima domaće glazbene scene, poput Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Olivera DragojevićaTereze KesovijeGabi Novak, Rade Šerbedžije, Borisa Novkovića, Danijele Martinović i brojnih drugih. 

Svaki njegov duet postao je hit

Godine 2000. Croatia Records objavljuje album Hvala svima (Kemo i prijatelji) s brojnim duetima koje i dan danas rado slušamo u radijskom eteru. Kemal Monteno živio je na relaciji Zagreb-Sarajevo, a njegov je glazbeni put bio ispunjen brojnim nastupima na domaćim festivalima i bogatom koncertnom aktivnošću po svim zemljama bivše Jugoslavije. Godine 2003. na Melodijama Mostara nastupio je s Paulom Jusić i pjesmom Nakon toliko godina koja je osvojila Grand prix, a ista je na 10. festivalu melodije Mostara proglašena Pjesmom desetljeća.

Koncertom Kemo u Lisinskom vratio se 2005. u zagrebački glazbeni hram, a oduševljena publika pjevala je s njim od prve do zadnje pjesme. Krajem 2012. u sarajevskoj Zetri obilježio je više od 40 godina karijere, a njegov zadnji studijski album, Šta je život, na tržištu je objavljen 2013.

 Za majku je Kemo, za oca Monteno, a za nas jedan, jedini i neponovljivi – Kemal Monteno, sarajevska glazbena legenda!

Svakom sam od vas poklonio pjesmu,
mnoge su tužne i prepune sjete,
dadoh vam ljubav ne tražeći ništa,
poklonih vam srce kao malo dijete. 

Izvor:

  • crorec.hr
  • FOTO: Facebook

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 20.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *