Kino Tuškanac će tijekom studenog održavati jednu projekciju dnevno

Kino Tuškanac će tijekom studenog održavati jednu projekciju dnevno

U sklopu programa Retrovizor, posvećenog klasičnim i kultnim djelima koja nisu dio redovitih redateljskih retrospektiva u kinu Tuškanac, tijekom studenog bit će prikazano desetak zanimljivih naslova.

Prva polovica studenog

Od 19 sati na rasporedu će se tako naći sjajan noirovski krimić Noć i grad (Jules Dassin, 1950), drama Panika u parku droge (Jerry Schatzberg, 1971) u kojoj je Al Pacino ostvario prvu veliku ulogu, te klasik Grk Zorba (Michael Cacoyannis, 1965), ovjenčan s tri Oscara i s Anthonyjem Quinnom u naslovnoj ulozi koji je ovim filmom popularnim učinio ples sirtaki. 

Na programu će se naći još jedan klasik, Mačka na vrućem limenom krovu (Richard Brooks, 1958), drama s Elizabeth Taylor i Paulom Newmanom nominirana za čak šest Oscara, potom vestern-drama Omča za vješanje (William A. Wellman, 1942) te Posljednji zadatak (Hal Ashby, 1973) s Jackom Nicholsonom koji je u Cannesu nagrađen za najbolju mušku ulogu.

Publika će moći vidjeti i monumentalnu epsku sagu Marketa Lazarova (František Vlačil, 1967), djelo koje su češki filmski kritičari 1998. proglasili najboljim češkim filmom svih vremena. 

Druga polovica studenog

U drugoj polovici mjeseca slijede nagrađivani Posljednji metro (François Truffaut, 1980) s Catherine Deneuve i Gérardom Depardieuom, Zaobilazni put (Edgar G. Ulmer, 1945), noir koji je s vremenom stekao kultni status, Point Blank (John Boorman, 1967), jedan od ključnih izdanaka hollywoodskog modernizma 1960-ih, mađarska drama Deset tisuća sunaca (Ferenc Kosa, 1967) koja je redatelju donijela nagradu u Cannesu, Ludi Pierrot (1965), jedan od najslavnijih filmova u opusu Jean-Luca Godarda, te maestralni SF Jamesa Camerona Tuđinci/Aliens (1986).

Za sredinu mjeseca kino Tuškanac planira retrospektivu pod nazivom Vizualna raskoš Luchina Viscontija, realiziranu u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu u Zagrebu. Retrospektivu čini 10 filmova ovog velikog talijanskog redatelja. Program otvara uvodna riječ filmologa, dr. sc. Brune Kragića te projekcija filma Gepard (1963), nagrađenog Zlatnom palmom u Cannesu, film koji je veliki Martin Scorsese proglasio jednim od najboljih filmova ikad. Prikazuje se definitivna redateljeva verzija.  

U nastavku retrospektive slijede adaptacija pripovijesti Thomasa Manna Smrt u Veneciji (1971; nagrada u Cannesu), analiza suvremene socijalne zbilje Rocco i njegova braća (1960, specijalna nagrada žirija u Veneciji), film o rasapu obitelji Sumrak bogova (1969), melodrama s Annom Magnani Najljepše (1951), paradigmatski primjer neorealizma Zemlja drhti (1948), adaptacija Dostojevskog Bijele noći (1957, Srebrni lav u Veneciji), film o razdoblju risorgimenta Senso (1954), Uljez (1976) prema D’Annunzijevu romanu i redateljev prvijenac Opsesija (1943).

U drugoj polovici studenog, u distribucijskom programu, publika će moći pogledati nagrađivanu i iznimno hvaljenu koprodukciju Otac (Srdan Golubović, 2020), čiju naslovnu ulogu sjajno tumači Goran Bogdan. U suradnji sa Centrom za ženske studije kino Tuškanac ugošćuje program Feminizam na platnu, u sklopu kojega će prikazati dramu Vere Chytilove O nečem drugom (1963), film koji se uz Jirešov Krik i Formanovog Crnog Petra drži početkom čehoslovačkog novog vala, a ujedno i redateljičinim početkom usredotočenosti na ženske likove.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori