Kino Tuškanac: Retrospektiva Carla Theodora Dreyera

Kino Tuškanac: Retrospektiva Carla Theodora Dreyera

U subotu, 13. lipnja u 20 sati u kinu Tuškanac započinje retrospektiva Carla Theodora Dreyera, najznačajnijeg danskog i jednog od najistaknutijih redatelja u povijesti filma. Program će trajati do 22. lipnja, a bit će prikazano ukupno deset autorovih filmova.

Krajnjim zaziranjem od eksplicitnih vizualnih rješenja, a fabularno se oslanjajući uglavnom na kazališne i književne predloške, Dreyer je ostvario stilski iznimno konzistentan opus.

Retrospektiva će započeti remek-djelom Riječ (1955), adaptacijom drame luteranskog svećenika i pisca Kaja Munka, ujedno autorova najuspješnijeg ostvarenja i jednog od najznačajnijih filmova tadašnje danske i svjetske kinematografije nagrađenog Zlatnim lavom u Veneciji. Uoči projekcije, uvodnu riječ o Dreyerovu stvaralaštvu održat će dragi gost kina Tuškanac, filmski redatelj i kritičar Živorad Tomić.

U nastavku program donosi preostale čuvene redateljeve filmove, Stradanje Ivane Orleanske (1928), Vampir (1932), Dan gnjeva (1943) i Gertrud (1964), kao i redateljeve rjeđe prikazivane naslove s početka karijere, Listovi iz sotonine knjige (1920), Žigosani (1922), Mikaël (1924), Poštuj svoju suprugu (1925) i Nevjesta iz Glomdala (1926).

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori