fbpx

Knjiga o planetarno popularnoj seriji ‘Prijatelji’ upravo je izašla i u hrvatskom prijevodu

Knjiga o planetarno popularnoj seriji ‘Prijatelji’ upravo je izašla i u hrvatskom prijevodu

Prva specijalizirana glazbena knjižara i čitaonica Rockmark u Hrvatskoj, ali i široj regiji objavila je hrvatsko izdanje knjige PrijateljiOna o seriji Friends, autorice  Kelsey Miller. Kelsey Miller je novinarka specijalizirana za popularnu kulturu koja se okušala i u pisanju knjiga.

Reklamna ploča Rockmarka (Izvor: Rockmark Facebook)

Sve je krenulo od antidijetnog programa

U autoričinom životu sve je krenuo od antidijetnog projekta i knjige koju je objavila pod imenom Big girl: How I Gave Up Dieting and Got a Life  (Krupna djevojka: Kako sam odustala od dijeta i dobila život). Poput većine Kelsey je nastojala prihvatiti sveprisutnu filozofiju da će se naši životi normalizirati  kada jednom promijenimo svoje životne navike i postignemo odgovarajuću težinu i čvrstoću tijela, no sasvim nenadano joj je postalo jasno da se to neće dogoditi. Iznenađena i sama tom spoznajom postala je zagovornik prihvaćanja sebe i svog tijela u zadanim gabaritima. Kaže da joj je od tada krenulo i na poslovnom i privatnom planu.

Antidijetna literatura (Izvor: Kelsey Miller Facebook)

‘Tajna’ popularnosti?

Kelsey je svoju novu knjiga posvetila slavnoj seriji Prijatelji koja je obilježila jedno relativno dugo razdoblje, a u kojem smo pratili dogodovštine iz života grupe dobrih prijatelja (Rachel, Ross, Monica, Chandler, Joey i Phoebe).

Autorica knjige Kelsey Miller (Izvor: Kelsey Miller Facebook)

Ova knjiga prati zbivanja ispred i iza kamere snimanja spomenute serije pri čemu se nastoji dati odgovor na dva pitanja zašto je serija postigla toliku popularnost i zašto je još uvijek popularna iako je od početka njezinog emitiranja prošlo nešto manje od tri desetljeća. O njezinoj planetarnoj popularnosti i danas, svjedoči podatak da je upravo ona bila najgledanija serija tijekom karantene vezane uz aktualnu pandemiju koronavirusa u SAD-u.

Naslovnica knjige (Izvor: Rockmark Facebook)

Preostaje nam još samo da pročitamo što se to zbivalo na setovima serije Prijatelji i potražimo odgovor na pitanje u čemu je tajna njezine popularnosti koja traje od sada već davne 1994.

The Rembrandts i pjesma I’ll Be There For You koja je poslužila kao glavna tema serije Prijatelji (Izvor: Youtube)
  • Izvori informacija:
  • Web stranica Rockmarka,
  • Kelsey Miller, We’re Proud & Saddened To Share Kelsey Miller’s Final Anti-Diet Project Post, Refinery29, 2018.

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

Odgovori