fbpx

Kontesa Nera: Najpopularniji ženski literarni lik u Hrvatskoj

Kontesa Nera: Najpopularniji ženski literarni lik u Hrvatskoj

Znate li tko je zapravo bila coprnica z Griča? Znate li da postoji njezina ulica u našem gradu?

Ozbiljno, nije copranje.

Ako imate malo slobodnog vremena skoknite do kvarta Botinec gdje Kontesa uživa u društvu još dvije krasne dame Judite i Teute.

Grička vještica ciklus je romana Marije Jurić Zagorke

Grička vještica nije jedan jedinstveni roman, nego ciklus romana od sedam svezaka. Prvi roman čuvenog ciklusa pod nazivom Tajna krvavog mosta počeo je izlaziti 1912. godine u Malim novinama, a tiskao se u svescima.

Vlasnici tiskara, ne pitajući Mariju Jurić Zagorku, objavljivali su na kraju romana da je to tek uvod i da će se uskoro pojaviti nastavak.

Zapregnuta u taj pripovjedačko-novinarski jaram, autorica je pisala iz dana u dan. Uoči Prvog svjetskog rata objavila je Kontesu NeruMalleus maleficarum.

Poslije rata u Novostima i Večeri ostale romane koji se ideološki i tematski nadovezuju na one spomenute: Dvorska kamarillaSuparnica Marije Terezije i Buntovnik na prijestolju.

Piljarica Markova trga

Najpopularniji naš ženski literarni lik je kontesa Nera iliti Grička vještica, međutim Nera se u stvarnosti se nije zvala Nera, niti je bila kontesa, dapače, bila je daleko od plemićke titule i ugledna roda.

Prava Grička vještica, čiji je život Zagorki poslužio za popularni roman, zvala se Barica Cindek, a zanimanjem je bila pekarica i piljarica na Markovu trgu.

Zagorka je svoju Gričku vješticu obradila na temelju krvavih sudbenih ljetopisa starog Zagreba i to još u ono doba kada se kod nas slabo znalo o proganjanju vještica.

Barica je bila lijepa, koketna, zavodljiva te dobro situirana gornjogradska udovica.

Njezina je zavodljivost i ljepota glavni krivac zbog toga što je optužena kao coprnica. Uhićena je i utamničena u gradskoj kuli Dverce.

Gdjekoji zaljubljeni ili odbijeni udvarač, ranjena srca i osramoćena lica širi iz osvete o njoj lažne glasine: da je coprnica, da noću leti na Krk, da je kapetanica coprniškoga ceha i ljubavnica samoga vraga.

Knjigu pod ruku

Cijeli serijal Gričke vještice  iznimno je kvalitetan i bezvremen, što znači da ćete ga s jednakim zanimanjem vjerojatno čitati vi, vaše dijete i dijete vašeg djeteta i još uvijek uživati u njegovoj snazi pripovijedanja.

Zato knjigu pod ruku i na Grič, vještice čekaju!

Izvori:

  • FOTO: Klementina Katić/Beli Zagreb Grad – privatna arhiva
Klementina Katic

Klementina Katic

Zaljubljenica u Vintage, Fotografiju i Putovanja, koja se u slobodno vrijeme bavi kaligrafijom (Calligraphy) i citanjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *