Kralj hakla: Recenzija romana o Zagrebu kakvog više nema

Kralj hakla: Recenzija romana o Zagrebu kakvog više nema

Kad budem veliki, igrat ću u Dinamu! – rečenica koja se često ponavlja kroz roman i koja najbolje sažima temu ovog romana o odrastanju sedamdesetih i osamdesetih na zagrebačkoj Peščenici kroz priču mladića Pere Felera.

Jednostavan i neposredan stil s mnoštvom dijaloga, komike i istinskih emocija izrečenih izravno i bez patetike uvući će čitatelja u priču od prvih poglavlja i prenijeti ga u jedan svijet i jedan Zagreb kojeg više nema.

Kralj hakla na zagrebačkoj Peščenici

Priča je to o odrastanju, obiteljskim problemima, prvim školskim ljubavima, kvartovskim druženjima i rivalstvima, prvenstveno priča o snovima koji se tih sedamdesetih čine nadohvat ruke. Hrvatska je tada sanjala bolje dane ponesena Hrvatskim proljećem, a Pero i Sveto, najbolji prijatelji od rođenja, sanjali su da će zaigrati u Dinamu.

Sve se čini mogućim, sve je nadohvat ruke

Pretvara se da uči u svojoj sobi, a ustvari guta sve knjige koje mu dođu pod ruku, osim onih za školu. Ponukan čitanjem, lati se pisanja i maštanja. U jednom danu izmašta više od Fernanda Pissoe, koji u jednom svom stihu priznaje da je izmaštao više nego je Napoleon ostvario. Tako Pero u samo jednom vikendu dobije Nobela za literaturu, zabije Dinu Zoffu pobjednički gol u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva i osvoji pojas boksačkog prvaka svijeta u teškoj kategoriji nokautiravši Muhammada Alija prvim udarcem u prvoj rundi.

D. Lisak, Kralj hakla, str. 81.
izvor: gnkdinamo.hr

Pero Feler sin je jedinac koji odrasta slušajući učestale svađe svojih roditelja te čezne za očevim priznanjem i podrškom, a svu ljubav, pažnju i nježnosti dobiva od majke i tete Lune, dok će nedostatak očeve ljubavi pokušati nadomjestiti ostvarenjem nogometne karijere o kojoj sanja kao dječak.

Roman vodi čitatelja od kvartovskih nogometnih utakmica s živopisnim Alibabom i borbe za Rio Grande, preko prvih tinejdžerskih ljubavi, sve do bijega s ruba grada do njegova centra, u Kavkaz i tajni život zagrebačke mladeži osamdesetih godina koje obilježavaju tulumi, droga i seks. No središte romana ipak je lopta.

Dražen Lisak

Da lopta ne postoji, on ne bi znao tko je

Lopta je njegova najveća ljubav. On naprosto kuži tu loptu i zna sve njezine hirove. Motorika mu je intuitivno podešena prema geometriji, masi i mehanici lopte. Tek u simbiozi sa zakrivljenošću lopte njegove kretnje postanu prirodne.. Samo lopta daje njegovim pokretima zavodljiv skok i ljepotu. S loptom u nogama, on je najbolja reklama za evolucijski skok do kretanja na dvije noge. Da lopta ne postoji, on ne bi znao tko je.

D. Lisak, Kralj hakla, str. 111.

Čitav Perin život vrti se oko lopte i želje da jednoga dana zaigra za Dinamo. Toj je želji podredio sve, on se osjeća svojim tek u doticaju s loptom, a kada jedan nesretan slučaj promijeni sve, Pero će pobjeći od svijeta nogometa u potpuno druge svjetove – najprije u svijet knjiga kada će čitati klasike, proučavati povijest i filozofiju, a potom i u puno opasniji svijet zagrebačkog Kavkaza osamdesetih.

Ostavši bez nogometa, glavni je lik simbolično lišen identiteta te je taj identitet godinama tražio u nadi da će neki drugi snovi nadomjestiti dječačke snove i čežnje o karijeri profesionalnog nogometaša.

Život je ono što nam se događa dok smo mi zauzeti imajući druge planove, rekao je John Lennon, a ta bi se rečenica mogla dobro primijeniti na glavnoga lika, čiji je život prepun iznenadnih obrata. Dok je on planirao nogometnu karijeru, život ga je spletom okolnosti odveo u potpuno drugom smjeru.

Kome se od nas to nije dogodilo barem jedanput? Čitatelj će se u mnogim scenama moći poistovjetiti s Perom, mladićem u kojem je utjelovljena izgubljena generacija, ali i Zagrebom iz posljednjih dana socijalizma. Zagreb je konačno dobio roman o sebi u zadnjim godinama socijalizma, a generacija Zagrepčana iz sedamdesetih dobila je junaka svojega doba u liku mladića Pere Felera.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori