Kralj hakla: Roman kakav je Zagreb dugo čekao

Kralj hakla: Roman kakav je Zagreb dugo čekao

Kralj hakla debitantski je roman Dražena Lisaka: Lisak je oduvijek maštao da će napisati roman, u mladosti je objavio nekoliko kratkih priča u časopisu Quoroum. Prije 30-ak godina preselio je u Amsterdam, gdje i danas živi te je roman svojevrsna uspomena na Zagreb kakav je bio prije njegova odlaska.

Dražen Lisak, autor romana Kralj hakla

Kralj hakla jako je duhovit, istodobno i melankoličan za Zagrebom kakvog više nema. Također je i bolan jer je Pero Feler bio dečko koji obećava, jedan iz one prijeratne generacije mladića koji su se naprosto izgubili.

Junak našeg doba u kojem je utjelovljena izgubljena generacija

Kralj hakla humoristična je i melankolična priča o junaku našeg doba: jednom mladiću u kojem je utjelovljena izgubljena generacija, ali i jednom gradu kakvog više nema. Dražen Lisak rođeni je pripovjedač, majstor dijaloga, komike i emocija bez patetike. Njegov prvijenac istodobno je roman o odrastanju i priča koja nepogrešivo hvata cajtgajst Zagreba u posljednjim danima socijalizma. Kralj hakla roman je kakav je Zagreb dugo čekao.

Roman je baš zagrebački, pokriva sedamdesete i osamdesete godine koje nisu učestalo zastupljene u recentnoj hrvatskoj književnosti

Jača strana romana su izvrsni dijalozi, pripovijedanje je sažeto i nabijeno događajima, a cijeli roman je sam po sebi sceničan, filmičan i atmosferičan. (Hvatanjem te atmosfere predratnog Zagreba čini nešto slično kao i film Tko pjeva, zlo ne misli te će stariji čitatelji iz Zagreba vjerojatno pomisliti: Da, Zagreb je bio baš takav dok sam odrastao!)

Roman je svakako lijepa i nostalgična posveta gradu Zagrebu koji, nakon nedavnog potresa, više nikad neće biti isti.

Ovim romanom Dražen Lisak svrstao se među autore proza o gradu poput Majetića, Majdaka, Davora Slamniga i Pere Kvesića. Kralj hakla, živo hvatajući Zagreb s kraja dvadesetog stoljeća, značajan je doprinos književnosti trećeg milenija.

Edo Popović

Roman Kralj hakla izdala je nakladnička kuća Hena com, a od 1. lipnja knjiga će biti dostupna u Heninoj Web knjižari te u svim većim knjižarama diljem Hrvatske.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori