fbpx

Kraljičin zdenac: Legenda o netaknutom dragulju Zagreba

Kraljičin zdenac: Legenda o netaknutom dragulju Zagreba

Park prirode Medvednica nudi brojne poučne pješačke staze, biciklističke staze, posjete spiljama, starim rudnicima, vidikovcima, planinarskim domovima i sve to u božanstvenoj prirodi i dobro uređenom, ali očuvanom okolišu.

Popularno izletište

Jezerce Kraljičin zdenac i istoimeno izletište odmah pored njega, zahvaljujući uređene planinarske staze i blizine grada, jedno su od najposjećenijih odredišta na Medvednici. Do njih uz potok Kraljevec vodi iz Šestina jedna od najlakših staza. Planinarsku stazu još je krajem 19. stoljeća dao izgraditi grof Miroslav Kulmer za šetnje svoje supruge Elvire pa je tada staza nosila njezino ime. U novije vrijeme ipak se uvriježio se naziv staze prema grofovu imenu – Staza Miroslavec. Uz put su postavljene poučne ploče koje prikazuju geološku građu i prošlost Medvednice.

U šumi oko Kraljičinog zdenca ima puno uređenih odmorišta s drvenim stolovima i sjedalicama. U blizini nalazi se Lugareva kućica gdje se također može pojesti i odmoriti.

Crna kraljica

Kraljičin zdenac je snažan izvor pitke vode potoka Kraljevca, a ime je dobio prema legendarnoj nemiloj Crnoj kraljici. Pretpostavlja se da je riječ o Barbari Celjskoj, drugoj ženi kralja Sigismunda Luksemburškog. Bila je kći moćnog kneza Hermana II. Celjskog, koji je bio hrvatski ban i jedan od najmoćnijih velikaša u cijeloj Europi. Kažu da je bila lijepa, oštroumna i politički moćna, ali vrlo okrutna.

Bijah Barbara Celjska za života, u smrti crna kraljica. Od alkemicarke postala sam vještica. Moje blago nije skriveno u tajnim tunelima, već u mojem umu!Photos by Igor Emil Horvat Styling Sanja Pandurić

Gepostet von Gornjogradske coprnice am Sonntag, 14. Juni 2020

Bavila se alkemijom, čarolijom i proganjanjem svojih podređenih i svojih brojnih ljubavnika. Ljubavnike je često bacala sa zidova svoga grada. Prema legendi, nosila je crno, a na vratu joj je bio crni gavran koji je napadao po njezinoj želji. Stoga je u narodu ostala zapamćena kao Crna kraljica. Navodno je umrla u Češkoj od kuge 1451. godine.

|| Svjetska prijestolnica kremšnita krije mnoge tajne – jeste li znali za legendu o razuzdanim zabavama na dvorcu i…

Gepostet von Putni Kofer am Donnerstag, 18. Juni 2020

Na tom je mjestu u 19. stoljeću uređen izvor i okoliš, a grof Kulmer prije Drugog svjetskog rata napravio je malo umjetno jezero odnosno ribogojilište s lugarnicom.

Legende o zdencu

Bilo jednom da su uslijed velike suše usahnula sva vrela i zdenci na Medvednici izuzev dubokog zdenca na Medvedgradu kojim je gospodarila Crna kraljica. Narod izmučen od žeđi uputi se k Crnoj kraljici na Medvedgrad i zamoli je vode. No, kraljica bi zle ćudi i seljacima vodu uskrati!

Žedan narod sav izmučen prepusti se milosti i nemilosti šume koja je tada bila prepuna medvjeda i drugih divljih zvijeri. Kada je narod došao do ovog mjesta, uoči vrelo koje tu prije nije postojalo. Napiju se vode, a zdenac Crne kraljice nato usahnu.

Milan Lenuci projektirao je Kraljičin zdenacOdbor HPD-a poslao je 20. travnja 1882. godine u Šestine pismo majci grofa…

Gepostet von Park prirode Medvednica am Freitag, 29. Mai 2020

Druga legenda kaže da je Crna kraljica dolazila na ovaj izvor nedaleko od zidina Medvedgrada iz straha da bi dvorjani mogli otrovati vodu u zdencu na Medvedgradu kako bi se osvetili za njezinu okrutnost. Zahvaljujući tome zdenac dobiva ime po njoj – Kraljičin zdenac.

Izvori:

Marta Čagalj

Studentica sociologije koja se u slobodno vrijeme bavi pisanjem i čitanjem na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *