fbpx

Krešimir Ćosić: Košarkaš ispred svog vremena

Krešimir Ćosić: Košarkaš ispred svog vremena

Sigurno ste do sada bar jednom bili na nekoj utakmici u Domu sportova. Ovo mjesto, gdje se održava većina najvažnijih sportskih događaja u zemlji, nalazi se na Trgu Krešimira Ćosića, u blizini Zapadnog kolodvora.

Trgom Krešimira Ćosića svakodnevno prođe veliki broj sportaša koji su članovi tridesetak klubova koji treniraju u ovoj dvorani. Osim navijača i ljubitelja sporta, ovdje često možemo sresti i ljubitelje umjetnosti i glazbe koji posjećuju mnogobrojne koncerte i izložbe. 

Početak karijere i nagrade

Krešimir Ćosić jedan je od najboljih hrvatskih i jugoslavenskih košarkaša svih vremena, poznat po svojoj maštovitosti i kreativnosti na terenu.

Rođen je 26. studenog 1948. u Zagrebu, a roditelji Ante i Darinka Ćosić odgajali su ga u Zadru. 

Zadar, Izvor: Pixabay

Košarkašku karijeru započeo je 1965 u KK Zadar, kad je i osvojio svoju prvu titulu jugoslavenskog prvaka. U Zadru je igrao do 1969., kad je otišao u SAD kako bi upisao Birgham Youth University i počeo igrati za njihovu momčad. 

Postigavši veoma impozantne rezultate, Ćosić je u SAD-u dobio brojne nagrade i zvanja. Postao je prvi neamerikanac koji je sudjelovao na NBA draftu 1972. godine kad su ga Portland Trail Blazersi izabrali kao broj 1 u 10. rundi drafta.

Sljedeće godine Los Angeles Lakersi su ga u 5. rundi izabrali kao 15. izbor drafta. Bio je i prvi Europljanin u All-American (All Stars) sastavu, ostvarivši prosjek od 22.3 poena i 12.8 skokova po utakmici. 

Pored brojnih NBA ponuda, Ćosić se 1973. ipak odlučio vratiti u Zadar i ponovno zaigrati za ovdašnji klub. 1976. prešao je u AŠK Olimpija, a sljedeći klubovi bili su Sinudyne Bolonga i Cibona, gdje je 1983. završio svoju igračku karijeru.

Krešimir Ćosič, Izvor: Facebook

Tokom svoje igračke karijere, Krešo je pet puta bio prvak Jugoslavije sa Zadrom i dvaput s Cibonom. Dva puta je bio prvak Italije sa Sinudyeneom, a kup Jugoslavije osvojio je jednom sa Zadrom i triput s Cibonom. 

Reprezentativna i trenerska karijera

Ćosić je svoj debitantski nastup za jugoslavensku reprezentaciju imao sa 17 godina, na poziv tadašnjeg trenera Ranka Žeravice. Četiri puta je igrao na Olimpijskim igrama, osvojivši dvije srebrne i jednu zlatnu medalju (1980.). Ostale reprezentativne medalje bile su srebra sa SP-a 1967. i 1974., zlata sa SP-a 1970. i 1978., srebra s Eurobasketa 1969., 1971. i 1981., zlata s Eurobasketa 1973., 1975. i 1977., bronca s Eurobasketa 1979.

Nakon završetka igračke karijere, Ćosić se upustio u trenerske vode i dokazao kao uspješan trener reprezentacije Jugoslavije. Njegov prvi nastup bio je na Europskom prvenstvu u Njemačkoj, 1985. godine. Pod njegovim vodstvom, jugoslavenska reprezentacija osvojila je srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine.

Na klupskom planu, bio je trener Zadra, Brest Olimpije (kao trener-igrač), Jugoplastike, AEK-a i Sinudyne. 

Preminuo je 25. svibnja 1995. u Baltimore-u. 

Zovu Lakersi, ali zove i Zadar

Krešimir Ćosić bio je impulzivan igrač, ponekad čak i previše. Bilo je trenutaka kad je eksplodirao na terenu, ljut na sebe, na svoje suigrače, ili na suce. Međutim, mogao se smiriti za samo nekoliko sekundi.

Imao je velike ruke i točno je znao kad treba skočiti. Puno je puta uspio izvući loptu jednom rukom i pokrenuti kontru jednim dugim dodavanjem. Igrao je i glavom, pa mu snažni rivali poput Vladimira Tkachenka nisu mogli ništa.

Svojom visinom od 211 cm, bio je poznat po eleganciji, strategiji i vrhunskoj tehnici. Zračio je dobrotom pa je mnogima postao uzor kako na košarkaškom, tako i na osobnom planu. Uvrštavanje među 50 osoba koji su najviše pridonijeli Euroligi bilo je potpuno zasluženo. 

Njegove vještine baratanja loptom, vid na terenu koji je pokazivao sjajnim asistencijama, vještina pucanja u sredini, sve je to bilo nešto što se nikad nije vidjelo prije nego što se pojavio

Godine 1996. postao je drugi internacionalni igrač koji je ikad bio izabran u Memorijalnu košarkašku kuću slavnih Naismith. 2006. godine ušao je u Košarkašku dvoranu slavnih, a 2007. postao je član FIBA-ove Kuće slavnih. Hrvatski košarkaški kup i domaća arena KK Zadar nazvani su po njemu.

Košarkaški fanatici prošlog stoljeća još uvijek pamte njegovu rečenicu Zovu Lakersi, ali zove i Zadar. Zbog svoje pitome naravi i ljubavi prema svom rodnom mjestu, Krešo Ćosić će zauvijek ostati u našim srcima. 

Sara Miteva

Marketingašica koja obožava svoju profesiju. U slobodno vrijeme čita, piše, putuje, gleda filmove, bavi se trčanjem, i naravno voli Zagreb.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *