Kristijan Gradečki: Kad si kreativac onda sve oko sebe doživljavaš kroz dimenziju koja je jednostavna za tebe, a teško shvatljiva za nekog drugog

Kristijan Gradečki: Kad si kreativac onda sve oko sebe doživljavaš  kroz dimenziju koja je jednostavna za tebe, a teško shvatljiva za nekog drugog

Kristijan Gradečki mladi je umjetnik koji je srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje završio u Varaždinu, a život ga je kasnije doveo upravo u Zagreb. No, Kristijan nije samo slikar osebujnog stila, već i producent, snimatelj i fotograf. Čime se sve bavi, gdje pronalazi inspiraciju te koje nam projekte priprema u budućnosti, pročitajte u nastavku.

Veoma ste svestrani, aktivno se bavite režiranjem, snimanjem, postprodukcijom video filmova, fotografiranjem i slikanjem. Koja je od ovih profesija bila prvi korak u vašoj karijeri? Koja je najzahtjevnija?

Svestranost bi mogla biti neko srednje ime, prva bi to definitivno bila fotografija, ako bi pričali o profesiji. S njom sam se prvo počeo baviti i najviše me počela zanimati jer mi je bila najprihvatljivija i dostupnija forma izražavanja u tom trenutku.

Ne bih točno mogao odgovoriti koja je najzahtjevnija profesija, posebno danas kada sam aktivan u svakoj od njih. Smatram da svaka zahtjeva određene vještine i disciplinu, a ovisi i o zahtjevnosti projekta. Pojedini projekti nose velike ideje kojima je potrebno posvetiti vrijeme, drugi žele istančanu fotografiju, dok treći komuniciraju prema publici putem video-filma i scenarija.

Svaki segment kreativnosti nosi svoju težinu, no izdvojio bih režiju kao potencijalno najzahtjevniju od navedenih.

U svijetu hiperprodukcije sadržaja često smo zasićeni svime pa kreativnost i originalnost iziskuju dodatno vrijeme kako bi se pokrili baš svi segmenti kreativnog rada.

Unatoč pandemiji koja je zaustavila svijet, u srpnju prošle godine uspjeli ste otvoriti prvu samostalnu izložbu slika pod nazivom Misli, a u najavi je i nova izložba krajem siječnja. Možete li nam natuknuti o čemu se radi?

Kako bi ostali i dalje malo mistični, mogu najaviti da se priprema moja prva virtualna izložba. To je projekt na kojem sam počeo raditi još u prosincu kako bi se ideja realizirala krajem siječnja.

Glavni motiv i nositelj ove izložbe je ciklus slika Misli koji je ujedno i nadopunjen za ovu priliku. Na ovaj pothvat sam se odlučio jer slike zbog pandemije nisu mogle otići na zasluženu turneju kako bi ih vidjela šira publika. Ono što mogu reći je da će ovo biti nešto totalno drugačije i da izlazi izvan svih očekivanih formi pa čak i dok razgledavate virtualnu izložbu nestane tlo pod nogama. 

Koji su vam izvori inspiracije u ovim neobičnim vremenima?

Izvori inspiracije su velikim dijelom u svakodnevnom životu koji nam se događa i ono što proživljavamo pa sve do samih međuljudskih odnosa i ljubavi općenito.

Kad si kreativac, kreator, umjetnik, onda sve oko sebe doživljavaš na jedan drugačiji način, kroz dimenziju koja je jednostavna za tebe, a teško shvatljiva za nekog drugog. Zbog toga se stvara umjetnost, da približimo ljudima različite perspektive.

Inspiracija je ljubav prema godišnjim dobima, prema oblacima, prirodi, drugoj osobi, zvjezdanom nebu, zalascima… Zapravo, prema svemu u čemu se može prepoznati ljubav ili kaos i sklad. Kada se sva inspiracija spoji u jednu zajedničku točku, poseban naglasak bih stavio na važnost sadašnjeg trenutka. Kakvog smisla ima sve, ako nismo svjesni i prisutni u trenutku te ako mu ne pristupamo s ljubavlju!?

Surađujete s brojnim umjetnicima raznih opusa, kao što je primjerice suradnja s video producenticom i spoken word pjesnikinjom Enom Rajić. Kako je raditi na produkciji videa koji nije klasični glazbeni sadržaj?

Surađujem s umjetnicima i općenito kreativcima. S Enom već dugo vremena surađujem i moram priznati da na setovima uvijek bude jako zabavno, jer je sama po sebi jako energična i predana tome što stvara i ima taj otvoren pristup da mi vjeruje. Takav odnos je jako bitan za ovakav oblik suradnje. Kada smo započeli suradnju bila je totalno osvježenje svojim sadržajem i formom, što mi se na prvu jako svidjelo i mogu reći da mi je to tada bilo potrebno.

Postojala je potreba da se i sam izražavam u novim kreativnim formama, da otpustim neke ideje koje se uklapaju uz njen rad spoken worda i satiričnih skečeva. Takav sadržaj dopušta puno veću kreativu, što mislim da je u našem slučaju win-win situacija.

S kojim biste umjetnikom voljeli surađivati u dogledno vrijeme i zašto?

Neostvarena želja za suradnju mi je naša glazbena diva Josipa Lisac. Smatram da su njena osobnost i glazba nepresušan izvor inspiracije koji živi vječno i dopire do svih generacija.

Također, volio bih surađivati s glazbenicom Ninom Kraljić jer je također jedna od osoba na domaćoj glazbenoj sceni koja se izdvaja svojom estetikom, radnim navikama i pomicanju granica kreative. U suštini, moj cilj je ostvarivati suradnje sa svima koji su otvoreni zaintrigirati publiku nečim novim.

Iako ste tek na početku karijere, vrlo ste uspješni i imate izgrađenu reputaciju. Međutim, brojni umjetnici, pogotovo kada dolaze iz manjih zemalja, sele se u veće gradove ili druge zemlje kako bi ostvarili zapaženiji uspjeh. Biste li se vi odlučili na takav korak? Jeste li ikada razmišljali o tome?

Trenutno mislim da živimo u vremenu gdje nam je sve postalo lako dostupno, doslovno preko par klikova. Možemo naručiti što god nam padne napamet pa čak i virtualno prošetati ulicama nekog većeg grada. Jasno, tu uvijek fali onaj pravi doživljaj, ali mislim da je uspjeh moguć gdje god se nalazili.

Rečenica Dolazim iz…pa ne mogu… je samo fraza koja se uklapa u savršen izgovor zašto nešto nije moguće. Osobno bih volio putovati u daleke zemlje zbog doživljaja, novih ljudi, novih situacija, a sad što mi sve može donijeti taj doživljaj i je li to mogućnost da ostanem negdje drugdje živjeti i stvarati, moći ću pričati tek kad posjetim željene destinacije.

Jeste li oduvijek znali čime ćete se baviti ili je to došlo s godinama?

Oduvijek sam nekako u sebi znao što bih volio da to bude, ali kroz godine sam prošao nekoliko formi i neke od njih zadržao. Mislim da je faza razvoja i traženja neophodna, i meni i svima, kako bi spoznali „pravog“ sebe, ali i kakav tip posla ili umjetnosti nam najviše odgovara. Svaki proces je dobar jer na kraju uvijek dođemo na željeno mjesto i budemo ono što jesmo.

Za kraj jedno klasično pitanje, kakve su vam želje i planovi za budućnost?

Planovi za budućnost su mi veliki (smijeh). Mogu reći da za sada ne planiram samo stati na ovoj virtualnoj izložbi. Sprema se još izložbi i izlaganja, između ostalog tu je i novi ciklus slika pod imenom Desire koji je totalno drugačijeg koncepta od dosadašnjih Misli.

U planu je realizirati turneju slika po jadranskoj obali i lokalnim galerijama jer ne odustajem od te ideje dok se ne ostvari. Također, u skicama je i atelje u kojem bih stvarao, ali ga pretvorio i u kreativni hub za razne forme događanja. Vidjet ćemo što će sve donijeti ova 2021., no ne sumnjam da će biti jedna odlična godina ispunjena kreativom.

Nekoliko brzopoteznih

Fotografija ili slikanje? Oboje 😀

Umjetnički uzor? Teško mi je reći tko su mi uzori, mogao bih to više preformulirati čiji su mi radovi inspirativni, a to su svakako René Magritte, Dalí i Mark Rothko.

Zadnja pročitana knjiga? Živjeti od Jelene Kastaneti.

Zadnja pjesma na playlisti? Fast Car, Black Pumas.

Prva stvar koju ćete učiniti kada se svijet vrati u normalu? Vjerojatno naslikati novu sliku! 😀

Marina Pauletić

Studentica Filozofskog fakulteta u Rijeci, buduća prevoditeljica. Uz pisanje i čitanje velika ljubav su joj učenje stranih jezika te istraživanje i posjećivanje novih mjesta.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori