Kultna kazališna družina Coccolemocco obilježava pedesetu obljetnicu svog osnutka

Kultna kazališna družina Coccolemocco obilježava pedesetu obljetnicu svog osnutka

Kultna kazališna družina Coccolemocco obilježit će 29. prosinca pedesetu obljetnicu svog osnutka kada je premijerno izvedena njihova prva predstava ‘Onaj koji govori da i Onaj koji govori ne‘ prema drami Bertolta Brechta. Tada su članovi grupe bili učenici II e razreda zagrebačke Pete gimnazije, a osnivač i voditelj bio je danas poznati redatelj i profesor na Akademiji dramske umjetnosti Branko Brezovec.

Družina je tijekom gimnazijskog školovanja postavila još dva Brechtova poučna komada: ‘Badenski poučak o suglasnosti’ (1973.), ‘Iznimka i pravilo’ (1974.) te svjetsku praizvedbu najranijeg Brechtovog dramskog teksta ‘Biblija’, 1974. u Dubrovniku). Nakon gimnazije družina mijenja sastav (većinu članova čine studenti Filozofskog fakulteta), postaje sve brojnija te u jednom trenutku okuplja više od sedamdeset članova.

Nakon trogodišnjih priprema družina 1977. izlazi s premijerom lutkarskog moraliteta ‘Jedan dan u životu Ignaca Goloba’ prema tekstu Branka Matana, spektakularnom predstavom s tri metra visokim lutkama (autorica lutaka Jadranka Fatur) o mitologiji ‘malog čovjeka’, dok 1979. izvodi megarecital ‘Čega nema tog se ne odreci’ s više od stotinu izvođača, maskama, lutkama, folklorom, zborovima, orkestrima, ironijski se koristeći formama socijalističkih sletova i parada.

Zajedno s Kugla glumištem 1980. sudjeluju na Dubrovačkim ljetnim igrama u projektu ‘Ljetno popodne’, jednoj od prvih hrvatskih koprodukcija sa stranim kazalištima koja se igrala izvan Dubrovačkih zidina u parku Gradac, a 1982. nastaje predstava ‘Ormitha macarounada i nekoliko kuhara’, montaža Pinterove drame ‘Lift za poslugu’ i romana André Gidea ‘Krivotvoritelji novca’ uz sudjelovanje zagrebačkih profesionalnih glumaca. Predstava je inaugurirala postupak tzv. patent dramaturgije kojeg je redatelj Branko Brezovec u svom kasnijem profesionalnom radu dalje razvijao i koji je anticipirao novu dramaturgiju koja dominira europskim kazalištem krajem osamdesetih.

Paralelno s radom na predstavama Coccolemocco je organizirao međunarodni kazališni festival Dani mladog teatra u Zagrebu (1974.-1977.) i Dubrovniku kao dio Dubrovačkih ljetnih igara (1980.-1982.).

Družina nakon 1983. ne postoji u stalnom sastavu, ali se još neki projekti redatelja Brezoveca i suradnika iz Cocco autorskog postava potpisuju tim nazivom (‘Nichtraucher‘, produkcija NP Subotica, 1986.; ‘Shakespeare the Sadist‘, produkcija CKD Zagreb, 1986.).

Tijekom svog djelovanja družina je sudjelovala na brojnim festivalima u regiji i često je puta bila nagrađivana. S Kugla glumištem, Coccolemocco je u prostoru bivše Jugoslavije bitno odredio pokret alternativnog kazališta sedamdesetih i ranih osamdesetih.

Mnogi članovi grupe, između ostalog Branko Matan, Božo Kovačević, Vjeran Zuppa, Tihomir Milovac, Gordana Vnuk, Branko Brezovec, danas su ugledni umjetnici i intelektualci koji aktivno sudjeluju u kulturnom životu pokazujući da, iako Coccolemocco više ne postoji, ideje koje su tada okupljale članove družine, žive i dalje.

FOTO: PROMO

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori