Kultura za sve u atomskom skloništu Travno i Kulturnom centru Travno

Kultura za sve u atomskom skloništu Travno i Kulturnom centru Travno

U sklopu projekta SuKultura u novozagrebačkim kvartovima odvijat će se manifestacije Kultura za sve! i Akcija za trg!, koje donose niz dinamičnih umjetničkih programa u kojima će sudjelovati sve generacije lokalne zajednice.

Na konferenciji za medije u Kulturnom centru Travno predstavljen je projekt SuKultura i manifestacija Kultura za sve! koja će se održati 10., 11. i 12. srpnja na nekoliko lokacija u novozagrebačkoj četvrti Travno.

Tijekom jednog srpanjskog vikenda, na platou Mamutice, u atomskom skloništu Travno i Kulturnom centru Travno predstavit će se stanovnicima ove novozagrebačke četvrti, kao i svim ostalim posjetiteljima, umjetnički projekti i rezultati radioničkih programa koji su se prethodnih mjeseci u okviru projekta SuKultura provodili u suradnji umjetnika_ca te raznih udruga i organizacija s lokalnom zajednicom i građanima_kama Novog Zagreba.

Spomenute lokacije pretvorit će se tako u privremene pozornice za kazališne predstave, ambijentalne instalacije, izvedbene radove i klaunsko-cirkuske izvođačke točke.

Cilj je jačanje civilno-javnog partnerstva putem modela sudioničkog upravljanja u kulturi

Dvogodišnji projekt SuKultura odvija se od listopada 2018., no njegovi su ciljevi dugoročni: jačanje civilno-javnog partnerstva putem modela sudioničkog upravljanja u kulturi.

Riječ je o povezivanju nezavisnih udruga i organizacija koje djeluju u polju kulture, nadležnih gradskih institucija te javnih ustanova u kulturi, a sve kako bi u novozagrebačkim kvartovima oživjeli različiti kulturno-umjetnički programi namijenjeni lokalnoj zajednici, kao i svim ostalim zainteresiranim posjetiteljima.

Kraj lipnja i početak srpnja u znaku su projekta SuKultura. Detaljnije na:Panel / SuKultura – Sudioničko upravljanje u…

Objavljuje Kulturni centar Travno – KUC TravnoUtorak, 23. lipnja 2020.

Manifestacija Kultura za sve! pružit će primjer programa osmišljenih, provedenih i realiziranih upravo na ovim temeljima: zajedničkim angažmanom svih spomenutih strana. Nositelj projekta SuKultura je udruga Domino, a partneri su Centar za kulturu Novi Zagreb, Gong, Grad Zagreb, Kulturni centar Travno i Umjetnička organizacija Eurokaz.

SuKultura predstavlja značajan korak naprijed ne samo prema obogaćivanju kulturne produkcije u Novom Zagrebu, već i prema aktivnom uključivanju same publike u proces odlučivanja i kreiranja kulturnih programa.

Karla Pudar iz udruge Domino

O ovim temama – konceptu sudioničkog upravljanja te primjerima dobre prakse – raspravljat će se i na panelu koji će se u KUC-u Travno održati u utorak, 30. lipnja, s početkom u 14 sati, a na kojem će sudjelovati Dea Vidović iz Zaklade Kultura nova te Anita Zlomislić iz Centra za kulturu Novi Zagreb, uz predstavnike Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

KUC Travno i ranije je organizirao i realizirao brojne kulturne i obrazovne programe, događanja i aktivnosti, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom planu, a velik dio programa profiliran je kvartovski i namijenjen lokalnoj zajednici, s kojom se kontinuirano njeguju prijateljski i dobrosusjedski odnosi.

Bliska suradnja s mnogim umjetničkim organizacijama dovela je do toga da je KUC Travno ujedno i domaćin brojnih događanja značajnih za zagrebačku scenu. Ovim projektom želimo ujedno ukazati i drugim institucijama na to koliko je bitno otvoriti vrata lokalnim stanovnicima i kako se kroz sudioničko upravljanje mogu proizvoditi programi na radost kvartovske zajednice.

 Andro Vladušić iz KUC-a Travno.

Reverzibilan proces učenja i razmjena znanja

Proces rada s građanima pri stvaranju umjetničke predstave vrlo je slojevit, ali i poticajan jer podrazumijeva reverzibilan proces učenja i razmjenu znanja između obje uključene strane, a publiku oslobađa od njezine tradicionalne pasivne uloge konzumenta.

Srpanjskom manifestacijom u Travnom – Kultura za sve! – pokazat će se na koji način model sudioničkog upravljanja može zaživjeti u praksi. Gotovo svi umjetnički programi ostvareni su u suradnji sa stanovnicima Novog Zagreba koji su sudjelovali u nizu radionica te zajedničkim snagama – pod vodstvom umjetnika i kreativaca iz raznih udruga – oblikovali umjetničke sadržaje.

Marko Milovac iz Centra za kulturu Novi Zagreb predstavio je umjetničke manifestacije koje će se u srpnju i rujnu održati u sklopu projekta SuKultura

Poticanje i oživljavanje kulturne produkcije u Novom Zagrebu, koja će biti povezana s temama i potrebama stanovnika novozagrebačkih četvrti, pruža niz kreativnih mogućnosti, ali i pokazuje da kultura jest i treba biti neizostavan dio svakodnevnog života i iskustva.

Inzistiranjem na uključivanju svih zainteresiranih građana i uvođenjem demokratičnijih oblika upravljanja centrima za kulturu gradi se sinergija između svih strana koje sudjeluju u procesu i stvara se direktan dijalog između umjetnika, kulturnih radnika i publike, što je vrlo važno.

Iva Srnec Hamer iz Umjetničke organizacije Točka na I.

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori