fbpx

Legendarni glazbenik Krunoslav Kićo Slabinac izgubio bitku za život

Legendarni glazbenik Krunoslav Kićo Slabinac izgubio bitku za život

Krunoslav Kićo Slabinac preminuo je jutros u 6.50 sati u bolničkoj sobi zagrebačkog KBC-a u kojoj je ležao već tri mjeseca.

Krunoslav Kićo Slabinac bio je hrvatski pjevač i skladatelj zabavne glazbe (Osijek, 28. 3. 1944). Zabavnom se glazbom bavio od 1960. Nastupao je na festivalima zabavne glazbe (1971. na Pjesmi Eurovizije), u radijskim i televizijskim emisijama, a i kao pjevač za iseljeništvo. Kao izvođač i skladatelj stvorio je specifičan mješoviti stil s elementima rocka, balade i slavonskoga folklora (Plavuša, Zbog jedne divne crne žene).

Tornado, Kon Tiki i Dinamiti

Krunoslav Kićo Slabinac rođen je 28. ožujka 1944. godine u Osijeku. Glazbom i glumom počeo se baviti još u osnovnoj školi. Svirao je tamburicu i glumio u dječjem kazalištu. Krajem 1950-ih godina počeo je slušati glazbu Elvisa Presleya te je tamburu zamijenio gitarom. Ubrzo je krenio u glazbenu školu gdje je na gitari učio svirati klasičnu glazbu ali mu se to baš i nije svidjelo. U to vrijeme, početkom 1960-ih, zajedno s tamburaškim virtouzom Antunom Nikolićem Tuceom, Albertom Krasnićem, Vladimirom Lazićem i Miroslavom Šaranovićem osniva prvo rock sastav Tornado, zatim Kon Tiki i na kraju Dinamite.

Slabinac će prije nego ode na odsluženje vojnoga roka sa sastavom izvesti skladbu Crying Time. Nakon što je Slabinac napustio Dinamite, mijenja se gotovo kompletna postava sastava, a umjesto njega na mjesto vokala dolazi Dado Topić.

Susret s Nikicom Kalogjerom

Nakon povratka iz JNA, Slabinac se okreće solo karijeri te se seli u Zagreb gdje je izvodio pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya. Pobijedio je na jednom natjecanju pjevača početnika i ubrzo nakon što je dobio priliku da nastupi u jednom renomiranom zagrebačkom klubu u koji su navraćali poznati glazbenici, upoznaje se sa skladateljom i producentom Nikicom Kalogjerom, koji mu 1969. godine omogućuje nastup na splitskom festivalu. Slabinac je na festivalu otpjevao zapaženu skladbu Samo zbog ljubavi. Prva ploča, vječitog bećara zvala se Plavuša.

14. mjesto na Euroviziji

Godinu dana nakon toga na opatijskom festivalu pobjeđuje sa skladbom Više nećeš biti moja, kojoj je autor Aleksandar Korač. Sljedeće godine 1971. na natjecanju za pjesmu Eurovizije, predstavlja Jugoslaviju te je sa skladbom Tvoj dječak je tužan osvojio 14. mjesto.

Krunoslav Slabinac vrlo brzo je postao jedan od najpopularnijih pjevača na prostoru bivše Jugoslavije, a njegove skladbe Plavuša, Pokloni mi jedan dan, Zbog jedne divne crne žene, Tri slatke riječi postale su veliki hitovi i omogućile mu ogroman uspjeh na glazbenoj estradi.

Slavonijo, ja sam tvoje dijete

Croatia Records 2006. godine izdaje dvostruki album pod nazivom Zlatna kolekcija, na kojemu se nalaze njegovi najveći hitovi od zabavnih pa sve do izvornih narodnih poput Kad čujem tambure, Seoska sam lola, Ako zora ne svane, Otiš’o je s mirisima jutra, Inati se Slavonijo, Slavonijo, ja sam tvoje dijete i mnoge druge.

Izvor:

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 25.000 zaljubljenika u grad.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *