Likovnjaci priskočili u pomoć stanovnicima Markuševca stradalima potresu

Likovnjaci priskočili u pomoć stanovnicima Markuševca stradalima potresu

Sve je počelo od društvenih mreža

Pokretač ove humanitarne akcije je amaterski slikar iz Samobora, Milan Stunja koji slika već gotovo pola stoljeća i u tom je periodu održao veći broj samostalnih izložbi te je sudjelovao u nizu zajedničkih izložaba. On je potaknut posljedicama potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu, 22. ožujka 2020., odlučio priskočiti u pomoć tamo gdje mu se činilo da je pomoć najpotrebnija. Sve je počelo od društvenih mreža i njegove objave kojom je pozvao svoje kolege u akciju.

Odziv je bio neočekivano velik te je osnovana Udruga Slikari i kipari sa srcem za Markuševec koja je, zajedno s Mjesnim odborom Markuševec, organizirala cjelodnevnu humanitarnu likovnu koloniju i aukciju za pomoć postradalima stanovnicima ovog rubnog zagrebačkog mjesta.

Oznake na neupotrebljivim objektima (Izvor. Facebook)

Velik odaziv likovnjaka

Kako je odaziv bio velik bilo je nemoguće organizirati jednu koloniju pa su organizirane tri. Prva je likovna kolonija s humanitarnom akcijom održana u subotu 13. lipnja, druga se planira održati 4. srpnja, a treća je predviđena za rujan. Prva kolonija organizirana je u na igralištu Osnovne škole Markuševec.

Zainteresirani su mogli kupiti 300 umjetničkih radova koje su poslali likovnjaci iz Hrvatske, ali i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Osim pojedinačnih likovnjaka u akciji pomoći su sudjelovale i udruge iz Brežica, Dubrovnika, Tuzle i drugih gradova, a koje su za tu prigodu darovale više radova. Svojim karakterom cjelokupna je akcija dobila međunarodni značaj.

Stranica za pomoć Markuševcu iz susjedne Bosne i Hercegovine (Izvor: Facebook)

Cilj akcije

Akcija je posljedica želje da se direktno pomogne ljudima koji žive na periferiji i čiji problemi su manje vidljivi i čujni od onih u drugim dijelovima grada Zagreba.

Svi koji dodatno žele pomoći, svoje donacije mogu uplatiti na žiroračun Udruge: RBA banka, IBAN HR8824840081135157464. A likovnjaci koji se žele uključili u humanitarnu akciju svoje radove mogu poslati na adresu: Udruga “Slikari i kipari srcem za Markuševec”,Trg sv. Šimuna 5, 10040 Markuševec.

Izvor:

Akademija Art, Slikari i kipari za Markuševec, 2020.

Sonja

Sonja Kirchhoffer po vokaciji je povjesničarka koja radi u obiteljskom obrtu za restauraciju „Industrijska arheologija“. Iako ne radi, strogo gledano, u struci u stalnom je doticaju sa starim stvarima. Kako je zanima puno toga, starog i novog, kada stigne čita i piše, a slobodno vrijeme najviše uživa u ulozi ponosne mame i šetačice obiteljskih pasa.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori