Ljeto kod Tesle: Donosimo program radionica do kraja srpnja

Ljeto kod Tesle: Donosimo program radionica do kraja srpnja

U četvrtom tjednu programa Ljeto kod Tesle umjetnica Nina Iris Bešlić, znana i kao Recycle & Wear, poziva odrasle osobe da se pridruže radionici recikliranja i šivanja svoje nove torbe, dok Radiona – Zagreb Makerspace poziva male i velike polaznike na radionicu izrade svog prvog mini sintesajzera. Ovo je prilika za sve da savladaju strah od šivanja i šivaće mašine, kao i lemilice i elektronike. Predznanje nije bitno, što manje znate tim bolje. 

Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a mjesto na radionici potrebno je prethodno rezervirati na mail kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr. Mjesto je rezervirano tek po potvrdi organizatora. Broj sudionika je ograničen.

Radionice 

Radiona – Zagreb Makerspace: Radiona DIY Synth
Vrijeme održavanja: srijeda, 28. srpnja 2021., 10:00 – 13:00h

Broj polaznika: 12

Radionin mini synth koji je osmislio Igor Brkić omogućuje polaznicima da naprave jednostavan elektronski uređaj za stvaranje zvuka. Također će naučiti kako i zašto synth radi sve što radi, kako spojiti žice, kako lemiti, savladat će osnove elektronike, a na kraju će imati priliku proizvesti nešto buke sa svojim mini sintesajzerom. Polaznici nose svoje sintesajzere kućama.

Nina Iris Bešlić: Radionica recikliranja za odrasle – Recikliraj i nosi
Vrijeme održavanja: četvrtak, 29. srpnja 2021., 10:00 – 14:00h

Broj polaznika: 10

Već početkom 20 st. umjetnici su na velika vrata uveli nove likovne tehnike i forme poput kolaža, asamblaža i readymade-a kako bi izrazili svoje misli i stavove tvoreći potpuno nova umjetnička djela, oduzimajući predmetima izvornu funkciju te stavljajući ih u potpuno novi kontekst s novim značenjima. Tehnike su naslijedili novi naraštaji te su ih nastavili koristiti, (pre)oblikovati i razvijati.

Razvojem tehnologije i društva, a samim time i promjenom načina života, ljudi postaju sve više svjesniji klimatskih promjena te pozitivnog i negativnog utjecaja čovjeka na okoliš u kojem obitavaju. S promjenama svijesti u odnosu na okolinu razvijaju se novi načini korištenja predmeta i materijala s ciljem smanjenja potrošnje resursa i taloženja otpada. Umjetnici i dizajneri i danas koriste tehnike poput reciklaže, readymade-a i upcycling-a kako bi iskoristili postojeće materijale i objekte u produkciji umjetnina, dizajna ili primijenjene umjetnosti.

Radionica Recikliraj i nosi posvećena je preoblikovanju postojećeg materijala čija je prvobitna funkcija bila reklamiranje trgovačkih centara. Na ovoj radionici taj materijal poprima estetsku vrijednost te se koristi kao temeljni materijal iz kojeg će nastati novi, nosivi dizajnerski proizvod.

Na radionici će polaznici od poliesternog plakata raditi modni dodatak – ručnu torbicu. Kako bi zadatak bio izazovan, a polaznici naučili ponešto o konstruiranju, prostornom oblikovanju i oblikovanju taktilne površine, bit će im ponuđen osnovni kroj koji će trebati prilagoditi finalnoj ideji.

Koristit će metodu kolažiranja na plohi, spajanja te oblikovanje forme u prostoru.

Iskustvo šivanja nije potrebno jer će polaznici stvarati uz autoricu. Ako netko od polaznika ima iskustvo u šivanju svakako je dobrodošlo.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori