Ljeto kod Tesle: Donosimo program radionica od 12 do 16. srpnja

Ljeto kod Tesle: Donosimo program radionica od 12 do 16. srpnja

TMNT kreće s drugim tjednom programa Ljeto kod Tesle tijekom kojeg u Tehnički muzej Nikola Tesla dolaze Gradionica – LEGOedukacija, umjetnica Nina Iris Bešlić i Zelena mreža aktivističkih grupa – ZMAG.

Naši će voditelji radionica polaznicima omogućiti da nauče sve o pneumatici i zelenim energijama uz LEGO kocke, a oni koji žele savladati recikliranje reklamnih panoa ili plastičnih vrećica moći će to napraviti stvaranjem skroz cool nosivih stvari poput maski inspiriranih bajkama i poslovicama ili neobičnih ukrasa i odjevnih predmeta. Čeka nas dugi tjedan tehnologije, kreative, znanosti i DIY ekoloških tema!

TMNT

Sudjelovanje na radionicama je besplatno, a mjesto na radionici potrebno je prethodno rezervirati na mail kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr. Mjesto je rezervirano tek po potvrdi organizatora. Broj sudionika je ograničen. Prijave za sve radionice zaprimamo do subote, 10.7. u 19 sati

Gradionica – LEGOedukacija: Obnovljivi izvori energije
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 12. srpnja 2021., 10:00 – 13:00h 

Prazne su Vam baterije? Nemate se gdje ukopčati u struju? Dok ima sunca, vjetra i tekuće vode vaši strojevi će raditi. No nije sve tako jednostavno…

Vaši stari strojevi su preteški, presloženi i jednostavno previše troše, a obnovljivi izvori energije, iako neiscrpni, nisu konstantni. Na radionici Obnovljivi izvori energije svaki će polaznik koristeći elemente poput LEGO solarne ploče i LEGO multimetra moći istražiti efikasnost prikupljanja obnovljivih izvora energije i iskušati nekoliko praktičnih primjena. Koliko se energije može stvoriti koristeći obnovljive izvore energije – ručni generator, vodena i vjetroturbina, te svjetlost? Koji strojevi i za koju primjenu efikasno rade s tim izvorima energije? Nakon radionice ne morate više brinuti da li će Putin zatvoriti plin ili će Amerika dići cijenu nafte.

Radionicom se potiče timski rad, komunikacija, suradnja, diskusija, promišljanje i donošenje zaključaka. Polaznici koriste tiskane upute za izgradnju i radne liste koje ih vode kroz aktivnosti i zadatke.

Radionica je namijenjena djeci starijoj od 10 godina 
Voditelj: Ivan Decker
Vrijeme održavanja: ponedjeljak, 12. srpnja 2021., 10:00 – 13:00h
Broj polaznika: 10

Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

Gradionica – LEGOedukacija: Pneumatika
Vrijeme održavanja: utorak, 13. srpnja 2021., 10:00 – 13:00h

Svijet pneumatike otvara vrata u nov izvor stvaranja, pohranjivanja, prenošenja i korištenja energije – komprimirani zrak. Pneumatski strojevi potpuno su različiti od onih motornih, i njima drugačije upravljamo. Ideja o novim rješenjima starih problema beskrajno je mnogo. No, prvo ćemo naučiti nešto o tome kako pneumatika radi i koje su joj pozitivne i negativne strane. Za to ćemo upotrebljavati različite LEGO cjevčice, cilindre, ventile i manometar. Kroz nekoliko modela upoznat ćemo elemente pneumatskih strojeva i različite razine složenosti strojeva, te ćemo naučiti kako njima učinkovito upravljati. Električni motor naći će svoje novo mjesto u kompresoru i na trenutak ćemo pomisliti da se sve može riješiti zrakom. Radionicom se potiče timski rad, komunikacija, suradnja, diskusija, promišljanje i donošenje zaključaka. Polaznici koriste tiskane upute za izgradnju i radne liste koje ih vode kroz aktivnosti i zadatke.

Radionica je namijenjena djeci starijoj od 10 godina 
Voditelj: Ivan Decker 
Vrijeme održavanja: utorak, 13. srpnja 2021., 10:00 – 13:00h
Broj polaznika: 10

Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

Nina Iris Bešlić: Maškart: Izrada maski od bannera inspirirana narodnim poslovicama i bajkama
Vrijeme održavanja: srijeda, 14. srpnja 2021., 10:00 – 13:00h

Korištenje “maske” seže u daleku povijest kada su se koristile u kazalištima, zatim za vrijeme rituala i procesija pa sve do današnjih suvremenih karnevala, pri čemu maska poprima individualno i univerzalno značenje.
Polaznici radionice Maškart bit će potaknuti slojevitom i procesualnom promišljanju, tražeći inspiraciju u legendama, svetkovinama, narodnim običajima i sl., uspoređujući različite pristupe, od univerzalnog do individualnog značenja, a zatim će maske oblikovati u kontekstu današnjeg vremena. Kako bi lakše koristili i kombinirali materijal, oživljavajući površinu svojih maski, upoznat će se s tehnikama kolaža, pritom čineći maske taktilnima. Naglasak će biti na materijalizaciji površine korištenjem otpadnog materijala, a maske će kasnije moći koristiti u školskim predstavama ili na nadolazećim karnevalima. Cilj radionice je na inovativan način pobuditi maštu i kreativnost kod mladih koristeći se predmetima u neposrednoj okolini koji su izgubili svoju prvobitnu funkciju (otpad) te ih kreativno preoblikovati u svom umjetničkom radu. Polaznici će oživjeti svoju kreativnost kreirajući maske od potrošnog industrijski oblikovanog materijala „bannera“.

Radionica je namijenjena djeci starijoj od 6 godina
Voditeljica: Nina Iris Bešlić
Vrijeme održavanja: srijeda, 14. srpnja 2021., 10:00 – 13:00h
Broj polaznika: 10

Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

Mateja Medić/ZMAG: Radionica recikliranja plastičnih vrećica – Mašta reciklira svašta
Vrijeme održavanja: petak, 16. srpnja 2021., 10:00 – 13:00h

Plastične vrećice postale su dio naše svakodnevice i uglavnom se niti ne zapitamo gdje one završe nakon korištenja. No, vrećice predstavljaju ozbiljan ekološki problem, čiju štetnost za okoliš i živi svijet najbolje prikazuje podatak da je za raspadanje jedne vrećice potrebno oko 20 godina, nakon čega nastaje mikroplastika koja ulazi u sve pore ekosustava, zagađujući vodu, zemlju i zrak. Plastične vrećice značajno doprinose plastičnom zagađenju jer 50% plastičnog otpada čini plastika koja je korištena samo jednom. Sudbina svake vrećice je da ju nakon korištenja najčešće bacamo. Kako bismo odbačenim vrećicama udahnuli novi život, na radionici ćemo naučiti kako možemo smanjiti svoju kućnu kolekciju vrećica te ih sami kreativno reciklirati pomoću pegle, igle i konca. Što su vrećice šarenije i šuškavije, to je recikliranje zabavnije. Raznolikost predmeta koji se mogu izraditi od materijala dobivenog recikliranjem vrećica je beskrajna. 

Radionica je namijenjena mladima i odraslima
Voditeljica: Mateja Medić
Vrijeme održavanja: petak, 16. srpnja 2021., 10:00 – 13:00h
Broj polaznika: 10

Prijave na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori