Ljubav u doba revolucije – jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske književnosti premijerno na daskama ZKM-a

Ljubav u doba revolucije – jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske književnosti premijerno na daskama ZKM-a

Podsjetimo, premijera Cementa bila je najavljivana još u ožujku, ali je zbog lockdowna koji je započeo baš uoči premijere, ZKM radi pandemije kao i ostala kazališta morao zatvoriti svoja vrata.  A sad vas pozivamo na premijeru Cementa pod sloganom ove sezone Vrati se u normalu. Vratite se umjetnosti koja se baš u tom trenutku događa i stvara pred vama upravo u kazalištu.

U režiji Sebastijana Horvata prvi put u Hrvatskoj u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) – napokon 25. rujna gledatelji imaju priliku premijerno pogledati “Cement” dramu velikog njemačkog dramatičara Heinera Müllera, koji je preinačio istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora GladkovaCement je, prema redatelju Horvatu, jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske dramske književnosti.

U predstavi glume: Rakan RushaidatSreten MokrovićUgo KoraniNataša KopečPetra SvrtanMilica ManojlovićTina OrlandiniBarbara PrpićPjer MeničaninDado ĆosićVedran ŽivolićToma MedvešekMateo Videk i Milivoj Beader.

Gleb Čumalov  se nakon nekoliko godina građanskog rata i Oktobarske revolucije vraća kući gdje se zatekne u tvornici cementa koja, usprkos godinama revolucionarnih težnji za preuzimanjem privatnog vlasništva, samuje, prazna i neaktivna. Njegov je povratak kući istodobno i povratak ženi i zajedničkom djetetu.

Ali žena mu ne uzvraća. Zaljubljena je: njezina je ljubav sad Revolucija, tijelo i srce su joj zapečaćeni. Od tog je trenutka Glebov cilj dvostruk: uvjeriti novu vlast da omogući ljudima/radnicima osposobiti cementaru koja bi mogla raditi i proizvoditi i više i bolje nego prije, te ponovno pridobiti srce svoje odjednom emancipirane žene.

Cement je ljubavno pismo u nekom trenutku prijeloma, reza između postojećega i radikalno novoga, naslikanog brutalno surovom silom i mrakom, koji u pisanju neumoljivo ispovijedaju vjeru da sve to jest i mora biti, bez obzira na stravične ishode, i da je naša budućnost, budućnost čovječanstva točno taj prijelom, ili… je uopće neće biti’.

FOTO:  ZKM/Marko Ercegović

Barbara Grgić

Osnivačica projekta i glavna urednica portala "Beli Zagreb Grad". Svoju digitalnu karijeru započela je u području Social Media Managementa i Content Marketinga. Dobra duša Zagreba koja je okupila preko 30.000 zaljubljenika u grad.

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori