Ljubitelji krimića sinoć su u NSK uživali u dvosatnom razgovoru s planetarno popularnim Jo Nesbøm

Ljubitelji krimića sinoć su u NSK uživali u dvosatnom razgovoru s planetarno popularnim Jo Nesbøm

Planetarno popularni pisac krimića Jo Nesbø jučer se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici susreo s brojnim obožavateljima njegova lika i djela. Bila je to ujedno prilika i da najavi novi roman iz serijala o detektivu Harryju Holeu. Podsjetimo, Nesbø jako rijetko radi ovakve susrete sa svojom čitalačkom publikom, a Hrvatska i Španjolska jedine su zemlje za koje je napravio iznimku. Štoviše, ovo je treći put kako gostuje u Hrvatskoj. Prvi je put boravio u našoj lijepoj zemlji 2013., a drugi 2018. godine.

“Radnja novog romana odvija se u Los Angelesu, gdje je put odveo Harryja nakon što na kraju prethodnoga romana, ‘Nož’, u zračnoj luci u Oslu baca kockicu koja odlučuje gdje će otići kako bi se potpuno izgubio. Tada ima 50 godina i slomljen je nakon što je izgubio ljubav svojega života. Odlazi u L.A. kako bi se tamo napijao do smrti. U L.A.-u neko vrijeme živi kao beskućnik, no potom susreće ostarjelu bivšu glumicu koja ga uzima k sebi kao neku vrstu eskorta. I onda se nešto dogodi i on se mora vratiti u Oslo. I to je sve što ću vam otkriti!”, kazao je slavni pisac, o novom romanu, a cijelo je vrijeme imao izuzetno elokventnu i britku prevoditeljicu, našu poznatu turističku vodičkinju, Josipu Šiklić, koja je na samom kraju predavanja dobila ogroman aplauz.

Iako je do sada napisao 12 knjiga iz serijala o Harryju sam je priznao kako se nikada nije osjećao kao da robuje liku. Štoviše, dodao je kako mu je postao poput nekog starog prijatelja.

“Problem s komercijalnim uspjehom je taj što vas može iskvariti – uvijek postoji opasnost da prestanete pisati književnost i počnete pisati nešto što se nadate da će zadovoljiti vaše čitatelje” rekao je i dodao kako on želi pisati ne ono što čitatelji sami žele, nego ono što pisac misli da im treba. Sam je priznao i kako mu je sam Harry danas zanimljiviji nego prije pet ili šest godina, povlačući paralelu sa starenjem i potrebnom da u svom krugu nemamo previše ljudi, već da oni koji imamo budu kvalitetni, odnosno da s njima imamo kvalitetan i stabilan odnos.

Na pitanje čita li netko njegove rukopise prije same objave, rekao je kako to dopušta isključivo svom uredničkom timu.

“U paralelnom ste svemiru dok pišete knjigu i taj je svemir samo vama posve stvaran, a čim nekoga pripustite unutra, uništite tu iluziju. Dokle god postojite samo vi i priča, ta je priča stvarna. Čim netko ima mišljenje o tome što pišete, to postaje knjiga – ja nastojim taj trenutak odgađati dokle god mogu”, objasnio je.

Cijelom se Knjižnicom prolomio gromoglasni smijeh kada je opisivao situaciju u kojoj se našao na lokalnom štandu na kojem je jedan čovjek prelistavao njegova “Snjegovića” i “Crvendaća”. Nesbø mu je sugerirao noviju knjigu, a čovjek ga je zbunjeno i skeptično pogledao rekavši mu: “Jeste li vi uopće pročitali knjige!?”, na što mu je pisac odgovorio: “Ja sam ih i napisao”.

Osim brojnih anegdota, norveški se pisac dotaknuo i Dinamova stadiona koji je okarakterizirao kao “ružan stadion, s velikom osobnošću”; pričao je i o ljubomori kao najbesmislenijoj emociji; koga bi nazvao da se nađe u zatvoru; tko mu je najomraženiji lik i zašto toliko voli penjanje.

FOTO: BZG

POVEZANI TEKSTOVI

Odgovori