fbpx

Ljubo Babić: Svestrani hrvatski slikar i povjesničar umjetnosti

Ljubo Babić: Svestrani hrvatski slikar i povjesničar umjetnosti

Ljubo Babić rođen je 14. lipnja 1890. godine u Jastrebarskom. Sin je suca Antuna Babića i Milke rođ. Kovačić, a nećak je pisca Ksavera Šandora Gjalskog.

Njegova je obitelj radi zasluga oplemenjena još 1716. godine od strane Karla VI. Habsburškog. Njihov je dvorac dugo bio dvorac Gjalski kraj Zaboka, iako su ga na početku iznajmljivali jer kao novo plemstvo zapravo i nisu imali mnogo novaca.

Mladog Ljubu, koji je tijekom djetinjstva radi očevog posla živio u Slavoniji, ali i na Baniji, na umjetnost je poticao stric Ksaver koji je s dječakom pričao o pisanju, a zajedno su i fotografirali.

Pučku je školu, zbog očevih premještaja polazio u Podravskoj Slatini, Glini i u Jastrebarskom. Srednju školu isprva pohađa u Bjelovaru, a zadnja dva razreda u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu.

Moj rodni kraj, Ljubo Babić; Izvor: wikipedia

Još kao gimnazijalac polaznik je privatne slikarske škole Mencija Clementa Crnčića i Bele Csikosa Sesie, a od školske godine 1907./1908. učenik je tek utemeljene Privremene više škole za umjetnost i umjetni obrt. Nakon Klasične gimnazije 1908. godine, upisuje Pravni fakultet.

Nije bio uspješan student Pravnog fakulteta

Njegov otac nije bio zadovoljan njegovim umjetničkim sklonostima, te ga je natjerao da upiše Pravni fakultet, no Babić tamo nije bio uspješan.

Zahvaljujući stipendiji grofa Pejačevića mogao je krenuti na inozemno školovanje i upisati studij slikarstva u Minhenu. Od 1913. do 1914. upotpunjava svoje školovanje u Parizu. Bio je na znanstvenim putovanjima u Austriji, Češkoj, u Njemačkoj, Francuskoj, Švicarskoj, Italiji i Španjolskoj. Početkom rata vraća se u domovinu i otvara Modernu slikarsku školu u svome atelijeru u Ilici 52. Prihvatio je profesorsko mjesto na Umjetničkoj školi u Zagrebu, a na Filozofskom je fakultetu diplomirao povijest umjetnosti.

Babić je bio veliki prijatelj s Miroslavom Krležom iako je taj odnos uvijek bio vrlo kompliciran – dva su se velikana ili obožavala ili prezirala, kako u kojoj fazi.

Portret Miroslava Krleže, Ljubo Babić; Izvor: wikipedia

Autor brojnih Krležinih portreta

Nešto malo stariji i ranije društveno etabliran, slikar Ljubo Babić pripomogao je već pri objavljivanju prve Krležine knjige, Pan iz 1917. godine, a svojim je opremama potom podržao brojne prijateljeve knjige i časopise. Babić je i autor najizražajnijih književnikovih portreta, te brojnih slika potaknutih upravo Krležinim motivima.

Premda je najveći intenzitet suradnje vezan za dvadesete i tridesete godine prošloga stoljeća, različitost političkih pogleda (Krležino ljevičarstvo, Babićeva postupno sve očiglednija građansko nacionalna orijentacija) nije priječila da do kraja života održe iznimno uspješnu, dragocjenu suputničku i suradničku relaciju, rekao je Tonko Maroević za Nacional povodom izložbe koja se bavila odnosom dviju umjetničkih veličina.

Bio je, osim etabliranog slikara i intelektualca, i briljantan scenograf. Često je surađivao s Gavellom na predstavama temeljenim na Krležinim djelima. Njegov je sin u intervjuu rekao kako je znao govoriti da ako se Gavella i ja prilikom postavljanja predstave ne bismo svađali, rezultat nije bio dobar.

Ilustrirao je Tolstoja, Hrvatske kraljeve Vladimira Nazora, a 1938. imao je i izložbu na Venecijanskom bijenalu. S drugom suprugom, Cvijetom Kombol, dobiva sina jedinca Ljubu.

Dizajnirao ustašku zastavu i oznake ustaške vojske

Početkom četrdesetih započinje dio svoje karijere i života radi kojeg ga mnogi osporavaju. Dizajnirao je ustašku zastavu, te prvu seriju nove valute – kune. Zaslužan je i za izgled ambasade NDH u Berlinu, kao i za odore i vojne oznake ustaške vojske. 

1000 kuna, 1941. godine, Ljubo Babić; Izvor: wikipedia

Njegovo slikarstvo tematski je vrlo raznoliko: slikao je portrete, krajolike, studije, mrtve prirode, motive iz narodne poezije i folklora. Izražavao se u različitim slikarskim i grafičkim tehnikama kao što su tempera, ulje akvarel, kreda, bakropis, litografija.

U likovno stvaralaštvo unosi i svoje osobno proživljavanje umjetničkih, kulturnih i političkih zbivanja u kojima je aktivno sudjelovao. Organizirao je mnogobrojne likovne izložbe u zemlji i inozemstvu i objavio niz radova iz povijesti umjetnosti i kritičkih prikaza o suvremenim likovnim zbivanjima. Opremio je i ilustrirao mnogobrojne knjige, radio nacrte za plakate, interijere i predmete umjetničkog obrta.

Dolina Horvatske, Ljubo Babić; Izvor: wikipedia

Poznati slikar preminuo je 14. svibnja 1974. godine, u 85. godini života.

Izvori:

  • wikipedia.org,
  • jutarnji.hr,
  • povijest.hr,
  • express.24sata.hr

Dunja Kušan

Dunja Kušan

Magistra novinarstva s adresom u Norveškoj. Sakupljačica sretnih trenutaka, lijepih riječi, misli i slika. U svakodnevnoj šetnji Zagrebom, pišući o njemu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *