fbpx

Lokacije na kojima se snimao kultni film ‘Tko pjeva zlo ne misli’

Lokacije na kojima se snimao kultni film ‘Tko pjeva zlo ne misli’

Najzagrebačkiji film svih vremena, ‘Tko pjeva zlo ne misli’, snimljen 1970. godine, dobio je svoj nastavak. I dok ćemo još malo pričekati na prikazivanje nastavka filma, ovom prigodom prisjetit ćemo se scena i mjesta na kojima se snimao film.

Radnja filma smještena je u Ulici Đure Basaričeka na Gornjem gradu u dvorištu na kućnom broju 11 gdje je živjela gornjogradska obitelj Šafranek u čiji se život nenadano upliće starozagrebačka verzija Don Juana, gospon Fulir. Njegovi su tanani brčići, uz popularne songove kojima film obiluje, odavno uvršteni u ikonografski vokabular domaće popularne kulture.

 Film je proslavio glumce poput Relje Bašića, Mirjane Bohanec Vidović, Franje Majetića, Mije Oremović i nezaobilaznog klinca Tomislava Žganeca iz čije perspektive radnju i pratimo, ali je i popularizirao prekrasne vedute glavnog grada. Sve lokacije radnje prikazane na kojima se odvijao film su i danas dostupne velikom broju građana i zaljubljenicima filma. Dostupne su i ture u kojima je moguć obilazak spomenutih radnji.

Ulica Đure Basaričeka 11

Radnja se najvećim dijelom odvija u haustoru u Ulici Đure Basaričeka 11 na Gornjem gradu u blizini Markova. Iako je u prošlosti ulica nosila ime Pivarska zbog prve zagrebačke pivovare, nakon atentata u srpskoj skupštini, iz pijeteta prema žrtvi, nazvana je po političaru Đuri Basaričeku koji je toga dana smrtno ranjen kao i Stjepan Radić.

FOTO: Beli Zagreb Grad

Dvorište već godinama poput magneta privlači turiste upoznate s Golikovim filmom, a također je poslužio i u snimanju nastavka kultnog filma.

Pod starim krovovima

Na kućnom broju 9 stoji i radi najstariji kafić u gradu – Pod starim krovovima gdje sviraju zagrebačke pjesme dok se ispija kavica. Lokal je otvorena još daleke 1830. i popularno se zove Starci ili Šnidaršić, budući da su upravo na tom mjestu Šafranek i Fulir ispijali gemište (sjećate se rečenice: Perica, idi k Šnidaršiću po jednu litricu).

FOTO: Beli Zagreb Grad

Dnevnik velikog Perice

Dnevnik velikog Perice serija je koju snima HRT pod redateljskom palicom Vinka Brešana, a radnja se nastavlja na kultni film redatelja Kreše Golika, Tko pjeva zlo ne misli. Radnja serije odvija se tridesetak godina nakon radnje filma i prikazuje zbivanja u životu Perice Šafraneka i njegove obitelji tijekom 1964. godine. Perica prolazi turbulentno razdoblje svog života, a duh političkog Zapada sa svime što ga čini, od mode do glazbe, od ideja do tehnološkog napretka. Tadašnji Zagreb ubrzano se razvija. Stvara se i razvija bogata pop-kultura koja nezaustavljivo prodire u ondašnje socijalističko društvo. Vrijeme je plesnjaka, početaka televizije, glamuroznih glazbenih festivala.

Glumačka postava u seriji Dnevnik velikog Perice
Izvor: HRT

Izvor:

  • wikipedia.org
  • enciklopedija.hr
  • Facebook

Anđela Knez

Anđela Knez

Magistra geografije i članica europske mreže mladih geografa (EGEA). Volim geografiju, ples, kulturu, povijest i urbanizam grada. Slobodno vrijeme koristim za brojne volonterske aktivnosti, istraživanje grada Zagreba te igru i šetnju sa psom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *